Stiri

Cum arata depozitul inteligent al companiei Alibaba: locul in care 70% din munca este acoperita de roboti

Viitorul depozitelor este din ce in ce mai inteligent, iar acest lucru este confirmat si de cel mai mare depozit inteligent din China in care cei mai harnici „angajati” sunt 60 de roboti de ultima generatie care acopera 70% din munca.

Dispus pe o suprafata de 3000 de metri patrati, depozitul este localizat in Huiyang, localitate din sudul provinciei chineze Guandhong si este detinut de T-mall, membru al retailerului online Alibaba.

Pentru a eficientiza munca si a minimiza resursele umane necesare pentru manipularea marfurilor, depozitul a implementat incepand din luna iulie a anului trecut un sistemul automat de transportare a rafturilor cu marfuri cu ajutorul robotilor. Numiti Zhu Que (in traducere: pasarea Vermilion – o creatura mitica din cultura chineza), cei 60 de roboti care muncesc in depozit primesc instructiuni prin semnal wifi. Ei gasesc automat marfurile care trebuie mutate si le transporta in locurile de descarcare, de unde muncitorii umani le pot prelua.

Fiecare robot masoara 90 cm lungime, 70 cm latime si 40 cm inaltime, poate calatori cu o viteza de pana la 1.5 metri pe secunda si poate transporta incarcaturi de pana la 600 de kilograme. Pentru a preveni ciocniri accidentale, fiecare este dotat cu detectie laser. Odata incarcati, robotii pot munci non-stop timp de 8 ore.

In mod conventional, un muncitor uman poate sorta 1500 de produse pe parcursul unui schimb de 7.5 ore, proces in care este nevoit sa faca peste 27.000 de pasi. Cu ajutorul robotilor Zhu Que, acelasi muncitor poate sorta 3000 de produse in aceeasi perioada de timp, facand doar 2500 de pasi.

Robotii trebuie sa colaboreze unul cu altul si in acelasi timp sa lucreze independent. Ei reprezinta cel mai inalt nivel de roboti de depozit din China, a declarat un reprezentant al firmei care administreaza depozitul. In viitorul apropiat, depozitul va mai „recruta” inca 40 de roboti.

Avand in vedere ca in China se regaseste cea mai mare piata de e-commerce din lume, companiile de logistica si retailerii online cauta constant metode de a-si imbunatati eficienta. Sto Express, una dintre cele mai mari companii de livrari din tara, utilizeaza in depozitul din provincia Shandong 300 de roboti numiti Little Orange, capabili sa sorteze 20.000 de colete intr-o ora. Cu ajutorul acestora, compania a reusit sa reduca necesarul de forta de munca umana cu 70%.

Intr-un studiu realizat de compania de consultanta McKinsey, o echipa de cercetatori a analizat 2000 de activitati din 800 de domenii, urmarind timpul consumat pentru realizarea unor activitati specifice si analizand posibilitatea automatizarii lor. Pentru joburile care implicau activitati fizice previzibile, posibilitatea de a automatiza procesele a fost de 78%.

Cercetatorii au descoperit ca:

  • 59% din activitatile de manufactura pot fi automatizate. In acest sector, cercetatorii au spus ca 90% din activitatea sudorilor si taietorilor poate fi realizata de roboti
  • 73% din activitatile din domeniul alimentatiei pot fi automatizate
  • 53% din munca din retail poate fi automatizata; 47% din jobul unui om de vanzari poate fi automatizat, in timp ce 86% din munca unui contabil are potential de automatizare
  • Activitatile cu potential mai scazut de automatizare sunt din domeniul educatiei, sanatatii sau pozitiile de management.

Vrei sa afli ce hale inteligente se construiesc in Romania? www.victa.ro




Related Articles

Back to top button