Ghiduri și SfaturiStiri

Cum sa racesti eficient o hala de productie cu sarcina termica foarte mare?

Print Pack Prod este unul din cei mai importanti furnizori de servicii tipografice pentru industria alimentara din Romania. Compania este specializata in tiparirea foliei de ambalaje prin metoda rotogravurii, avand o capacitate de peste 230 de tone de folie /luna. Procesul de tiparire se executa cu cele mai avansate echipamente de galvano-gravare si masini de imprimat in 7 si 8 culori.

Sectia de tiparire functioneaza intr-o hala moderna din beton, cu inaltimea de 8 metri, dar fara izolatie termica, iar procesul de productie se desfasoara cu degajare semnificativa de caldura si noxe, in mod special acetatul de etil folosit la stabilirea vascozitatii cernelurilor folosite. Temperaturile caniculare din ultimile veri, la care s-a adaugat caldura degajata de utilajele de tiparire au facut ca in hala de productie sa se atinga usor cote alarmante de peste 42 de grade Celsius, punand in pericol atat sanatatea lucratorilor cat si procesul de productie in sine. Beneficiarii au cautat ani de zile solutii pentru imbunatatirea conditiilor de lucru insa, desi au primit numeroase oferte de instalatii, nimeni nu s-a aratat dispus sa garanteze eficienta acestora. Instalatia trebuia sa asigure atat aerul de compensare pentru ventilatia existenta (aproximativ 40.000 mc/h) cat si o temperatura confortabila pentru lucratorii din sectie. Experienta altor tipografii similare a fost un motiv in plus sa acorde atentie sporita alegerii unui sistem de racire adecvat. Chiar unul din tehnicienii tipografiei a mentionat un caz similar de la un serviciu anterior, unde se pusese in functiune o instalatie de racire cu un chiller de mare capacitate (si evident cu un consum energetic pe masura) dar care nu dat rezultate nici macar satisfacatoare, motiv pentru care furnizorul a fost nevoit sa isi retraga echipamentele.  Asta da provocare!

A fost clar pentru noi de la inceput ca racirea in recirculare nu putea fi o solutie atat datorita sarcinii termice extrem de mari cat si a noxelor ce trebuiau evacuate. O solutie desteapta era sa nu racim toata hala (la tavanul halei am masurat temperaturi de peste 60 de grade Celsius!!) ci sa mergem pe o varianta de “spot cooling”, adica sa racim zona in care isi desfasoara activitatea lucratorii. Tot acolo trebuia “livrata” si cantitatea corespunzatoare de aer proaspat. Breezair poate face asta fara probleme … – declara Sorin Lumina – WEST AIR GRUP.

Desi initial am avut retineri in privinta rezultatelor, am contat pe increderea cu care ne-a fost propus acest sistem si nu in ultimul rand pe garantia care ne-a fost acordata. Am convenit de la inceput ca daca nu obtinem rezultatele asteptate…ne strangem cordial mana si cautam alta solutie. In final, am obtinut o instalatie care a meritat pe deplin investitia, temperaturile in zona de lucru scazand pana la 27 de grade. Am obtinut deasemenea o scadere semnificativa a temperaturilor in toata hala. Totul cu aer proaspat 100% si cu un consum energetic de doar 5 Kwh! Intrucat anul urmator intentionam sa marim spatiul de productie vom continua cu siguranta colaborarea cu WEST AIR. Breezair s-a dovedit a fi o solutie excelenta! – declara doamna Carmen Iorgoveanu, Administrator PRINT PACK PROD.

breezair


Avantajele sistemelor de racire industriala BREEZAIR se pot rezuma astfel:

  • Costuri de functionare mai mici cu 80% fata de instalatiile clasice de racire;
  • Usor si simplu de instalat (costuri mai mici cu 50% fata de instalatiile clasice);
  • breeze-westUsor de intretinut, nu necesita mentenanta excesiva;
  • Fara freon, fara tevi suplimentare, fara compresor;
  • Eficienta ridicata cu un consum scazut de energie si apa;
  • 100% aer proaspat (fara praf, gaze toxice sau mirosuri recirculate);
  • Nu usuca aerul (il poate chiar umidifica usor, nivelul de umiditate putand fi dealtfel controlat);
  • Distruge bacteriile si reduce endotoxinele;
  • Fara bacteria “legionella” (prezenta in instalatiile clasice) ce provoaca grave afectiuni respiratorii;
  • Ecologic, prin consumurile scazute si fara gaze daunatoare atmosferei.
  • Un alt avantaj important al acestui sistem este posibilitatea de a raci aerul doar in anumite zone ale unei hale si nu toata hala. Acest lucru este practic imposibil de realizat cu o instalatie clasica. Aplicatia se numeste “spot cooling” si consta in instalarea unei unitati care sa livreze aer rece doar in punctul sau punctele unde racirea aerului este imperios necesara (pentru racirea unui utilaj, de exemplu, sau a unor lucratori care muncesc la temperaturi inalte).

Pentru asigurarea unei temperaturi de confort intr-o hala industriala nu pare sa existe o solutie mai buna decat Breezair. Atat in ceea ce priveste costul de achizitie al unei astfel de instalatii, dar mai ales in cel al exploatarii.

Solicita AICI mai multe informatii despre solutiile oferite de WEST AIR!




Related Articles

Back to top button