Interviuri expertiStiri

Eren Tehnic: despre cele mai frecvente 3 greseli intalnite la pardoselile industriale

 

Domnul Kovács Sándor, directorul general al Eren Tehnic, ne-a dezvaluit problemele si tendintele pietei precum si cele mai frecvente greseli intalnite la o pardoseala industriala. Si nu in ultimul rand care sunt planurile companiei pentru anul acesta.

 

     Domnule Kovács Sándor cum ati descrie evolutia pietei pardoselilor industriale in anul 2012? Dar a companiei d-voastra?

 Anul 2012 a fost unul cu tensiuni si schimbari semnificative in viata politica, factori care se pare ca au pus frana unor investitii, respectiv au fost amanate. Este si normal, in momentul in care politicul trece printr-o instabilitate, acest lucru se rasfrange asupra activitatiilor economice din majoritatea segmentelor. Segmentul constructiilor este si va fi foarte vulnerabil in acest sens. Drept urmare numarul constructiilor a suferit o mica scadere sau cel mult s-a mentinut apropiat de nivelul inregistrat in 2011, dar probabil despre acest lucru dumneavoastra ne-ati putea spune mai multe, stiind ca depuneti mult efort pentru cercetarea si urmarirea acestui domeniu al constructiilor  din tara. Probabil aveti si o statistica in acest sens.

In ceea ce priveste tipologia proiectelor, am observat o crestere a investitiilor in spatiile de productie si depozitare, in detrimentul retail-ului, domeniu care era preferat anii trecuti. Acest lucru ne bucura, fiind semne clare ca economia romaneasca isi construieste pilonii de sustinere, piloni de care era si este foarte mare nevoie in continuare. Totodata am observat ca a crescut numarul investiilor in partea de centru si din vestul tarii fata de anii trecuti, cand sudul tarii a fost preferat de catre investitorii mari.

Pentru EREN Tehnic, anul 2012 a fost un an de stagnare, stagnare cauzata atat de situatia pietei, cat si probabil datorita unor schimbari facute in organizatie, schimbari care intotdeauna isi pun amprenta pe activitatea acesteia.

     Acum la inceput de an, sigur aveti cateva strategii “secrete” pentru 2013. Totusi ne-ati putea dezvalui cativa pasi pe care-i va urma compania d-voastra anul acesta?

Pentru 2013 dorim sa redevenim unul dintre cei mai importanti jucatori din acest segment al constructiilor, dezvoltand si alte servicii conexe domeniului de pardoseli industriale. Suntem constienti ca nu o sa putem tine pasul cu dezvoltarea acestui domeniu decat prin introducerea noilor tehnologii care sa vina in sprijinul satisfacerii exigentelor clientilor, respectiv sa contribuie la cresterea calitatii serviciilor oferite.

    Daca ati fi speaker la o conferinta cu proiectanti de hale industriale, ce le-ati spune incat sa-i convingeti sa propuna solutii cat mai eficiente privind realizarea de pardoseli industriale?

Ma consider mai mult o persoana practica, decat un speaker in adevaratul sens al cuvantului, drept urmare nu stiu daca mesajul meu catre acestia ar putea fi transmis foarte usor si clar. Totusi, as incerca sa le sugerez sa obtina absolut toate informatiile si detaliile de la clientii lor, informatii care descriu cu lux de amanunte tipul de activitate pe care doresc sa o desfasoare pe pardoseala lor, respectiv sa aiba o atitudine deschisa catre tehnologiile si materialele noi aparute, folosite cu succes in alte state ale lumii. Este, de asemenea foarte important sa discute si sa tina cont de parerile specialistilor din acest domeniu, care din prisma experientei lor au dobandit suficiente cunostinte care sa ajute la elaborarea unor proiecte si detalii de executie care sa conduca la realizarea unor pardoseli durabile in timp si cu costuri reduse de mentenanta.

     Care considerati a fi cele mai importante 3 probleme cu care se confrunta piata pardoselilor industriale din Romania?

In primul rand cred ca este vorba de numarul scazut al investitiilor, respectiv concurenta mare pe acest sector. Adica cerere mica si oferta mare. Din pacate acest raport a condus la scaderea preturilor si de cele mai multe ori la scaderea calitatii lucrarilor si implicit ale materialelor.

Bineinteles, clientii profita de aceasta lupta a concurentei, ajungand sa obtina pardoseala lor la o valoare cu 20-30% mai mica decat preturile din anii trecuti, chiar si cele dinainte de acel “bum economic” din 2008.

Pe de o parte, aceasta scadere a preturilor se datoreaza materialelor care se achizitioneaza la preturi mai mici, dar si a manoperei care se vinde mult mai ieftin. Problema apare doar atunci cand pretul scazut nu acopera costurile reale ale unei executii de calitate si ale materialelor calitative, drept urmare clientul va primi o pardoseala ieftina, care maxim ii va satisfice asteptarile pe un termen foarte scurt. Mentionez ca refacerea unei pardoseli este mult mai costisitoare decat executia din start a uneia mai scumpe, dar avand o calitate superioara.

In al doilea rand, cred ca termenele din ce in ce mai lungi de incasare a facturilor emise, creeaza probleme tuturor socetatilor de constructii, nu doar celor din segmentul pardoselilor industriale. Toate aceste intarzieri cresc tensiunile in relatia client-constructor-furnizor de materiale, tensiuni care nu conduc la nimic bun si din care toti au de pierdut: incredere, timp, bani, calitate, etc.

A treia problema, si poate ce mai mare, o reprezinta riscul de a incheia contract cu o societate care ajunge ulterior in imposibilitatea de a achita facturile emise catre acesta (insolventa). Acest tip de problema poate in multe cazuri sa insemne chiar falimentul prestatorului sau a furnizorilor de materiale.

     Care considerati ca este cea mai importanta descoperire (tehnologie / produs) care a influentat domeniul pardoselilor industriale din ultimul deceniu?

Cred ca este vorba de introducerea sistemelor de armare dispersa a betoanelor, care a accelerat procesul de executie, a scazut costurile finale ale lucrarilor, a crescut rezistenta post fisura a betoanelor, in final avand de castigat toti factorii implicati: timp, calitate, bani.

     Se spune ca in general beneficiarii de hale “vaneaza” cel mai mic pret. Atunci cand ofertati la un proiect si primiti obiectia “E prea scump” cum reactionati?

In primul rand ii rog sa verifice continutul tehnic ale ofertelor primite, pentru a compara “mere cu mere”. Dupa care, le sugerez sa fie atenti atat la calitatea materialelor prinse in oferta cat si la detaliile de executie propuse de ofertanti si, nu in ultimul rand, la experienta societatii ofertante in acest domeniu.

E normal sa existe diferente de pret chiar si la acelasi continut tehnic, intre ofertele  societatilor cu experiente asemanatoare, important este ca aceste diferente sa nu fie foarte mari. Diferentele mari sunt semne clare ca acel client va obtine lucruri diferite in functie de alegerea facuta.

   

   Ati vazut sute de santiere si sute de Pardoseli industriale realizate (de d-voastra sau de concurenta). Care sunt cele mai frecvente 3 greseli sau defecte care le-ati observat?

Una din greselile repetate si observate in decursul anilor este folosirea unui beton neadecvat conditiilor specifice ale proiectului, sau al unui mortar de presarare avand rezistente joase la uzura.

A doua greseala este distributia incorecta a rosturilor taiate sau de turnare, motiv de aparitie a fisurilor necontrolate.

A treia greseala este necorelarea sistemului de pardoseala cu sarcinile de pe acesta. Cu alte cuvinte lipsa unui calcul static, care sa stabileasca cu exactitate “reteta” pardoselii.

     Care sunt top 3 minciuni pe care rau platnicii vi le-au spus?

–      “Nu am incasat nici noi de la beneficiar”;

–      “Nu ni s-a acceptat situatia de lucrari fara ca acest lucru sa aiba legatura cu pardoseala, drept urmare nu avem cum sa platim acum”;

–      “Asteptam acum sa incasam si maine-poimaine platim” …. dupa care mai trec 2 saptamani….

     Care este primul lucru pe care il faceti intr-o zi de munca?

Depinde de la zi la zi. In cazul in care am o zi de birou, primul lucru este sa-mi scriu pe agenda lista lucrurilor care trebuie rezolvate in acea zi, urmand sa-mi verific mail-urile primite, eventual completand lista cu noi sarcini stabilite in urma citirii acestora. Dupa acesta folosesc indicativul “U” pentru sarcinile urgente si “I” pentru sarcinile importante, urmand sa ma ocup prima data de cele cu indicativul “U”, bifand la final fiecare sarcina rezolvata. Si bineinteles in acest timp imi beau si cafeaua zilnica.

     Care este metoda ideala de a va relaxa in weekend-urile de iarna? Dar in cele de vara?

Cel mai important lucru pentru mine este familia si avand in vedere faptul ca in cursul saptamanii ajung destul de tarziu acasa, in weekend-uri prefer sa-mi petrec timpul alaturi de ei, organizand tot felul de activitati, iesiri in natura, etc. Iarna din cand in cand imi permit cate o evadare de cateva ore la schi. Fetita noastra este inca prea mica pentru a putea schia impreuna, dar o sa vina si acest moment si atunci o sa-mi permit mai des aceasta activitate. Fiind un iubitor de natura, incerc indiferent de anotimp sa fiu cat mai mult in sanul ei, vara folosindu-ma de o motocicleta enduro sa colind dealurile, muntii si padurile din imprejurimile Brasovului. Dar, toate astea sunt pe planul doi, pe primul fiind timpul petrecut cu familia mea.

Detalii despre pardoselile companiei gasiti aici!

Articol preluat de pe portalul pardoselilor din Romania:

 

Din categoria interviuri mai puteti citi:

Etanco Romania: tendinte de crestere a proiectelor de investitii pe 2013

Cum a reusit ROMFRACHT vanzari record cu un produs nou lansat

 




Related Articles

Back to top button