Proiecte și șantiereStiri

Investitiile industriale din Romania – victima a crizei fortei de munca

Investitiile in spatii industriale au atins un maxim istoric in acest an in Romania si ar putea in viitor sa doboare noi recorduri daca nu ar fi impiedicate de noua criza din piata constructiilor (si nu numai din acest domeniu): lipsa fortei de munca specializate si a pregatirii profesionale in formarea noilor generatii.

In mod cert, conform datelor de pe Raportul de Investitii, proiectele din domeniul industrial sunt printre cele mai populare la noi in tara. Din totalul de proiecte identificate in acest an de IBC Focus, 12.1% au fost proiecte industriale noi si actualizate, aflate in diferite stadii de executie.

Harta investitiilor industriale din Romania ar fi avut sansa sa se imbogateasca cu cateva investitii foarte importante daca climatul profesional ar fi permis acest lucru. Insa, in urma cu cateva zile am aflat ca tara noastra a pierdut o investitie japoneza de 60 de milioane de euro in fata Slovaciei. Motivul? Lipsa accesului la forta de munca specializata.

fabrica-japoneza

(sursa foto: economica.net)

Conform economica.net, reprezentantii companiei japoneze Minebea (afaceri anuale de peste 3 mld de dolari) au considerat ca avantajul fortei de munca ieftine pe care il prezenta Romania nu cantareste atat de greu ca disponibilitatea fortei de munca pregatite de Universitatea Tehnica din Kosice (Slovacia), unde s-a decis construirea fabricii japoneze. Aici urmeaza sa fie produse piese pentru industria auto, electronice si aviatie.

Investitia ar putea ajunge pana la 100 de milioane de euro in 5 ani, iar numarul de locuri de munca ar putea ajunge la 2000, conform declaratiilor premierului slovac Robert Fico, care a sustinut o conferinta de presa pentru anuntarea acestui mare proiect castigat de Slovacia.

Lipsa fortei de munca loveste puternic si fabrica Fujikura din Cluj

Lipsa fortei de munca anuleaza practic orice sansa de extindere a investitiilor Fujikura, care a deschis fabrica din Cluj in anul 2001 si inca una in Dej in 2006.  Dupa un val de 1000 de disponibilizari, compania va mai lasa alte 2000 de persoane fara loc de munca. Motivul? Tot lipsa fortei de munca specializate.

Nu este vorba despre o inchidere a fabricii din Cluj-Napoca, ci de reducerea numarului de angajati, din cauza ca nu gasim in zona forta de munca calificata. Din această cauza am fost obligati sa aducem aproximativ 800 de oameni din toate colturile tării. Am renunțat la 1.000 de oameni si vom mai renunta, astfel incat sa ajungem undeva la 3.000 de angajati, pentru ca atat ne putem intinde. Lipsa fortei de munca ne obliga sa facem acest lucru, a declarat pentru ziardecluj.ro directorul de resurse umane Paul Patrascu.

fujikura

(sursa foto: voceatransilvaniei.ro)

Tocmai de aceea ar trebui sa ne intrebam serios de ce nu se investeste mai mult in educatie? Pentru ca efectele generate de lipsa de profesionisti in mai multe domenii ne-a adus in pragul unei noi crize, care va necesita mult timp investit in formarea corespunzatoare a mai multor generatii noi pentru a putea fi remediata.

Aplaudam in acest sens initiativele scolilor profesionale Eurobusiness din Oradea si Kronstadt din Brasov, care au facut  primul pas in pregatirea noilor generatii de muncitori calificati.

Lipsa fortei de munca afecteaza puternic investitiile in spatiile de productie, insa o zona care imuna la efectele acestei crize sunt depozitele si spatiile logistice.

Vrei sa stii ce proiecte industiale se construiesc in Romania si Ungaria?

Le gasesti aici: www.ibcfocus.ro 




Related Articles

Back to top button