Ghiduri și Sfaturi

KUMA ROMANIA a ales BREEZAIR pentru RACIREA HALELOR DE PRODUCTIE

 

Kuma România, unul dintre principalii producători locali de lavoare, blaturi şi mobilier pentru băi şi bucătării sub brandurile Kuma şi Nordline, a investit  într-o instalaţie ingenioasa de racire a aerului in spatiile de productie.  Sistemul de racire care a reusit sa asigure temperatura de confort a angajatilor si temperatura optima pentru productie, chiar si pe cele mai caniculare zile ale verii a fost pus in opera de tehnicienii de la WEST AIR GRUP din Bucuresti, importatorul unic al sistemelor Breezeair in tara noastra.

“Fiind un sistem de racire nou, am privit initial cu neincredere propunerea venita de la dl. Sorin Lumina – directorul general al WEST AIR. O solutie care sa raceasca aerul folosind apa si nu agregate frigorifice mi s-a parut o poveste de marketing ieftina.  Am fost impresionata insa de siguranta si entuziasmul cu care mi-a fost prezentata aceasta solutie si nu in ultimul rand faptul ca provenea de la o companie cu referinte foarte bune, motiv pentru care am decis sa mergem pe varianta propusa, luandu-ne totusi masuri de siguranta pe care le-am stipulat in contract.  Instalatia a fost realizata in doua saptamani, curat si ireprosabil. In final, toate retinerile ne-au fost spulberate imediat dupa punerea in functiune. Spatiile noastre de productie erau utilate deja cu o instalatie de ventilatie deservita de un CTA insa fara succes in perioada de vara, cand temperaturile in interior depaseau cu mult limita de confort.  Instalatia cu sistemele Breezair ne-a furnizat fara probleme un aer proaspat si racoros chiar si in cele mai caniculare zile ale verii trecute. Temperatura obtinuta in interior a fost chiar mai scazuta decat ne asteptam. Consideram ca am facut o alegere excelenta si intentionam ca in urmatorii 2 ani  sa implementam acelasi sistem de racire si in alte spatii de productie pe care le avem.” – declara  Dna Camelia Olesen – Directorul Executiv al Kuma Romania.

 

“ Instalatia de racire s-a realizat cu 5 unitati Breezair modelul TBA 550, asigurand atat aerul proaspat necesar unei hale de productie in care se lucreaza cu solventi cat si temperatura de confort a lucratorilor. Dar cel mai important aspect cred ca este  cel legat de costurile de exploatare a acestei instalatii, care sunt de 5 ori mai mici decat ale unei instalatii clasice. Practic, sistemul de racire de la Kuma consuma mai putin de 6 Kwh. Si furnizeaza aer rece pentru o hala de 800 mp! De necrezut, nu-i asa?  “ – declara zambind Sorin Lumina – WEST AIR.

 

Este cat se poate de evident ca racirea unei hale industriale nu este un deziderat tocmai usor de realizat, cu atat mai mult cu cat, din perspectiva beneficiarului, reprezinta o investitie serioasa. Pierderile de caldura prin pereti si acoperisuri, aporturile de caldura prin luminatoare si deschiderile de dimensiuni mari precum si cele aduse de utilajele folosite in procesele de productie si nu in ultimul rand volumele de aer impresionante duc la costuri foarte mari  atat ale instalatiei de racire cat si la cele de exploatare a acestora. Acesta este motivul pentru care de multe ori beneficiarii nici nu iau in calcul o astfel de investitie, preferand ventilarea naturala sau cel mult o banala instalatie de ventilatie mecanica.

Pretul instalatiilor frigorifice pentru astfel de aplicatii, fie ca ne referim la chillere cu ventiloconvectori, rooftop-uri sau central de tratare a aerului, sunt pe masura capacitatii lor, care, atunci cand vorbim de spatii industriale, se masoara in sute sau chiar mii de Kw frig, consumurile energetice fiind de asemenea de ordinul zecilor sau sutelor de Kw/h.

Solutia de racire a aerului pe care o introduce BREEZAIR este una incredibil de simpla, bazata pe un fenomen natural: apa se evapora prin preluare de caldura de la aer.  Breezair reuseste sa raceasca aerul fara sa foloseasca freonul ca agent frigorific (deci fara compresoare!) ci folosind principiul natural de racire a aerului prin evaporarea apei!

Practic, datorita unor schimbatoare de caldura foarte eficiente, se produce un proces de evaporare fortata in interiorul echipamentului, evaporarea facandu-se cu preluare masiva de caldura latenta de la aer. In consecinta, aerul se raceste brusc. Consumurile energetice unei astfel de instalatii sunt minime iar randamentul este pur si simplu impresionant.

Sa vedem cum functioneaza un astfel de sistem in situatia unei hale industriale:

Unitatile Breezair sunt instalate in exteriorul halei (pe acoperis sau pe peretii laterali ai acesteia). In interiorul cladirii se realizeaza o tubulatura de distributie prin care circula aerul impins de echipamente. Practic, sistemul preia aer proaspat din exterior, pe care il raceste si il livreaza in interior.

Racirea este foarte puternica si poate ajunge la un gradient de 15 sau chiar 20°C, depinzand doar de umiditatea aerului exterior. Cu cat aerul este mai uscat, cu atat sistemul poate evapora mai multa apa, deci racirea aerului va fi mai semnificativa. Cu alte cuvinte, daca aerul in exteriorul cladirii are 35°C, un sistem Breezair va livra aer cu 15-20°C in interiorul cladirii. O schita exemplificativa a principiului de functionare este redata in figura de mai jos.

Breezair “pompeaza” practic aer rece in incinta, printr-un sistem de distributie al aerului, care poate fi o tubulatura metalica, din panou sandwich tip ALP sau chiar textila. Aerul rece introdus este 100% proaspat, din exteriorul halei! Breezair nu recircula aerul asa cum fac sistemele clasice de racire (ventiloconvectori). Acest lucru reprezinta un avantaj major al acestor sisteme intrucat introducerea de aer proaspat are o importanta majora intr-un spatiu industrial, acolo unde noxele (praf, gaze, etc) sunt frecvente. Aerul rece introdus poate fi evacuat atat natural, prin deschideri largi (luminatoare, usi de acces, grile gravitationale, etc) sau mecanic, cu ajutorul unor ventilatoare. Practic, aceasta va face ca cea mai mare parte a poluantilor, mecanici sau chimici, sa fie evacuati in afara halei.    Breezair este un sistem care va asigura atat racirea cat si ventilarea halei in acelasi timp! Si cu un consum energetic infim!

Avantajele  sistemelor BREEZAIR se pot rezuma astfel:

  • Costuri de functionare mai mici cu 80% fata de instalatiile clasice de racire;
  • Usor si simplu de instalat (costuri mai mici cu 50% fata de instalatiile clasice);
  • Usor de intretinut, nu necesita mentenanta excesiva;
  • Fara freon, fara tevi suplimentare, fara compresor;
  • Eficienta ridicata cu un consum scazut de energie si apa;
  • 100% aer proaspat (fara praf, gaze toxice sau mirosuri recirculate);
  • Nu usuca aerul ( il poate umidifica usor,cat sa fie placut, umiditatea putand fi dealtfel controlata);
  • Distruge bacteriile si reduce endotoxinele;
  • Fara bacteria “legionella” (prezenta in instalatiile clasice)  ce provoaca grave afectiuni respiratorii;
  • Ecologic, prin consumurile scazute si fara gaze daunatoare atmosferei.

Un alt avantaj important al acestui sistem este posibilitatea de a raci aerul doar in anumite zone ale unei hale si nu toata hala. Acest lucru este practice imposibil de realizat cu o instalatie clasica. Aplicatia se numeste “spot cooling” si consta in instalarea unei unitati care sa livreze aer rece doar in punctul sau punctele unde racirea aerului este imperios necesara (pentru racirea unui utilaj, de exemplu, sau a unor lucratori care muncesc la temperaturi inalte).

Pentru asigurarea unei temperaturi de confort intr-o hala industriala nu pare sa existe o solutie mai buna decat Breezair. Atat in ceea ce priveste costul de achizitie al unei astfel de instalatii, dar mai ales in cel al exploatarii.




Related Articles

Back to top button