Proiecte și șantiereStiri

Mii de producători de prefabricate din beton riscă să își închidă porțile din cauza unei legi

Conform unui articol publicat pe www.constructiv.ro, patronatul din industria de prefabricate din beton avertizează că piaţa materialelor de construcţii riscă să se prăbuşească la sfârşitul anului, când mii de producători vor fi obligaţi să plătească penalităţi care îi bagă în faliment, dacă nu se modifică legea care reglementează reciclarea deşeurilor.

Conform lui Marius Marin, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Prefabricate din Beton – Prefbeton, criza a fost declanşată anul trecut, după ce Administraţia Fondului de Mediu (AFM) a amendat cu sume consistente Organismele de Transfer de Responsabilitate (OTR), responsabile de realizarea ţintelor obligatorii de reciclare a deşeurilor industriale, pentru că acestea nu şi-au făcut treaba. În plus, în noiembrie 2015, susține Marin, preşedintele Klaus Iohannis a avizat modificarea legii care reglementează reciclarea deşeurilor în sensul punerii disfuncţionalităţilor create de OTR-uri în cârca producătorilor. Aceştia sunt penalizaţi cu 2 lei/kg de ambalaj în cazul în care nu se îndeplinesc ţintele de reciclare de 60% din volumul de ambalaj utilizat.

depozit-ecologic-deseuri

sursa foto: constructiv.ro

“Atragem atenţia asupra riscurilor importante care există în acest moment. Crizei din 2015, legată de capacitatea de reciclare a sticlei, i s-a adăugat în 2016 criza legată de ambalajele de lemn, iar la orizont se profilează o criză pentru hârtie şi carton. Fără măsuri urgente există riscul ca un număr foarte mare de companii să aibă activitatea complet blocată în primul trimestru al anului 2017, în contextul imposibilităţii realizării ţintei globale de reciclare de 60%”, a declarat oficialul Prefbeton.

În opinia asociaţiei, printre măsurile care ar trebui luate în regim de urgenţă figurează reducerea valorii penalităţii pentru ambalajele nereciclate, de la 2 lei/kg la 0,5 lei/kg, amendarea Legii 249/2015 în sensul păstrării responsabilităţii OTR-urilor pentru volumele de materiale de reciclat asumate prin contract, consultarea patronatelor şi aprobarea normelor de aplicare a Legii 249/2015, implementarea unui plan de măsuri care să permită creşterea numărului de companii care se ocupă cu colectarea/reciclarea materialelor refolosibile.

Reprezentanţii Prefbeton au mai subliniat că se aşteaptă la respectarea cu stricteţe a termenelor pentru transmiterea şi aprobarea bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2017 şi, pentru acest lucru, ca membrii Guvernului implicaţi în elaborarea bugetelor să demareze procedurile de lucru de la începutul lunii iulie, astfel încât să transmită cât mai repede mediului de afaceri principalele premise pentru bugetul de anul următor: cursul de schimb estimat, volumul investiţiilor publice şi proiectele care sunt luate în considerare, valoarea fondurilor europene estimate a fi atrase în anul următor, politica privind facilităţile fiscale şi cea privind salariul minim pe economie. Conform legii, Guvernul trebuie să aprobe bugetul până la 1 octombrie şi să-l transmită Parlamentului până în 15 octombrie.

În opinia Prefbeton, trebuie menţinută anularea impozitului pe construcţiile speciale şi supraacciza pe combustibil, iar la limită se poate renunţa la reducerea TVA de la 20 la 19%.

Membrii Asociaţiei Producătorilor de Prefabricate din Beton sunt Somaco Grup Prefabricate, Macon, Bauelemente, Lupp Construction Romania, SW Umwelttechnik Romania, Asa Cons Romania, Incontro Prefabbricati, Build Corp Prefabricate şi Prefab.

Printre obiectivele Prefbeton se numără promovarea produselor din beton prefabricat, reprezentarea, susţinerea şi apărarea intereselor tehnice, economice şi juridice referitoare la comerţul şi industria produselor din beton prefabricat, dezvoltarea şi încurajarea cooperării în domeniul ştiinţific, tehnic şi de standardizare.

Sursa: CONSTRUCTIV.RO




Related Articles

Back to top button