Stiri

Stocul modern de spatii logistice si industriale a atins 1,8 milioane mp la sfarsitul primului semestru din 2014

agerpres

Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

Stocul modern de spații logistice și industriale a atins 1,8 milioane metri pătrați la sfârșitul primului semestru din 2014, aproximativ 53% din aceste spații (950.000 mp) fiind în Capitală, conform studiului DTZ Research, remis AGERPRES.

Alte orașe cu spații logistice și industriale importante sunt Ploiești, Timișoara, Brașov, Pitești, Arad și Cluj Napoca.

Volumul total al închirierilor în primul semestru a fost de 89.000 mp, cererea nouă reprezentând 70% din acest volum, cu 61.000 mp tranzacționați, în timp ce 28.000 mp au fost renegocieri și prelungiri de contracte. În București, volumul închirierilor a fost de 34.000 mp (46% din totalul național), cererea reprezentând 90% dintre tranzacții. Mare parte a cererii a fost generată de companii care activează în sectorul producției, urmate de companii de logistică, automotive și retail.

Rata medie de neocupare a spațiilor logistice și industriale din România este de 8% iar în București se înregistrează, în continuare, o rată de neocupare peste media națională (10%). Orașe precum Cluj, Brașov, Pitești și Oradea înregistrează, însă, o rată de neocupare sub 2%.

Valoarea chiriei nu s-a modificat semnificativ în prima jumătate a anului. Chiriile prime pentru depozitele moderne se încadrează în intervalul 3,6 — 3,9 euro/mp/lună, chiria netă efectivă fiind cu 10-20% mai mică. Comparativ cu S1 2013, chiriile prime au scăzut cu 5%. Pentru unități cu suprafețe sub 5.000 mp, nivelul chiriei este ușor mai ridicat. Pentru spațiile de clasă B, chiriile variază între 2,5 și 3 euro/mp/lună.

”Faptul că piața a devenit mult mai dinamică, stimulată mai ales de companiile noi care activează în sectorul producției, oferă o nouă perspectivă dezvoltărilor de spații industriale și logistice. Având în vedere că în ultimii patru ani principalul motor de dezvoltare al spațiilor logistice și industriale a fost reprezentat de proiectele build-to-suit, estimăm că, începând cu 2015, dezvoltatorii vor reconsidera optiunea de a construi speculativ, atât în București, cât și în orașele importante”, a declarat Rodica Tarcavu, Head of Industrial Department la DTZ Echinox.

Suprafața medie solicitată în primul semestru al acestui an a fost de 3.500 mp, fapt ce subliniază atitudinea precaută a chiriașilor în ceea ce privește strategia de expansiune, aceștia preferând o creștere a suprafeței închiriate în etape.

AGERPRES/(AS-autor:Carmen Marinescu, editor: Andreea Marinescu)

Sursa




Related Articles

Back to top button