Analize de piață

6 miliarde lei pentru proiectele industriale din martie

Începutul primăverii crește productivitatea în sectorul industrial, iar datele analizate cu ajutorul singurei asistente virtuale de vânzare la șantiere, VICTA.ro, arată un total de 905 proiecte monitorizate în luna martie. Aceste cifre marchează și o creștere de 8,7 comparativ cu luna februarie.

Cumulat, suprafața acestora este de 2,63 milioane de metri pătrați, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 6,03 miliarde RON.

Topul celor mai active județe în martie

În martie se menține trendul identificat în februarie și observăm că cele mai multe investiții au fost concentrate în Bihor. Așadar, județul reușește să cumuleze un total de 81 proiecte. De asemenea, un număr însemnat de proiecte a fost identificat și în Ilfov, județ care a cumulat un total de 78 investiții investiții.

La polul opus se poziționează județe precum Mehedinți și Teleorman, cu 3 și, respectiv, 4 proiecte monitorizate în martie. Iată cum se prezintă situația în toată țara:

500.000 mp de spații industriale în Bihor

Bihorul își păstrează poziția fruntașă și la categoria suprafețelor alocate pentru proiectele industriale, cu un total de peste 500 mii mp. Suprafețe considerabile observăm și în județele Constanța (peste 300 mii mp) și Ilfov (peste 200 mii mp).

Mai mult de jumătate dintre proiecte sunt spații de depozitare

Și în luna martie observăm un interes crescut pentru spațiile de depozitare, iar mai mult de jumătate dintre investițiile monitorizate sunt de acest tip. Vorbim despre un total de 484 astfel de proiecte identificate la nivel național. Valori semnificative regăsim și în dreptul spațiilor de producție (276 investiții), atelierelor de reciclare (110 investiții) și proiectelor de tip zoo/bio tehnie (105 investiții). Deși în creșere comparativ cu luna precedentă, la coada clasamentului se poziționează spălătoriile auto, unde datele indică doar 89 proiecte.

Solicită gratuit 10 șantiere active pe care să le ofertezi imediat!
Proiecte publice sau private?

Proiectele publice scad ușor numeric și procentual, de la 13% din total în februarie, la 12% în martie. Mai exact, vorbim despre un total de 796 investiții private și 106 publice.

157 de proiecte mari

Și în luna martie proiectele de dimensiuni medii, cu suprafețe între 1000 și 3000 mp, se plasează în topul preferințelor pentru dezvoltatori. Așadar, au fost identificate 427 investiții medii, 321 de mici dimensiuni și 157 mari.

Proiectele industriale rămân în stadiul de autorizare

Un lucru deloc suprinzător având în vedere că se menține trendul deja cunoscut, și în martie majoritatea investițiilor industriale urmează să demareze, aflându-se în prezent în stadii incipiente. Este vorba despre 5 proiecte în intenție, 15 în proiectare, 580 în autorizare și 107 înainte de construcție. Totuși, putem observa că a crecut numărul proiectelor în construcție, de la 74 în ianuarie la 98 în martie.

Top 3 proiecte industriale

La categoria proiectelor de referință, trebuie menționat Parcul Industrial Logistic Simand din Arad, aflat în stadiul de autorizare. Potrivit VICTA.ro, acesta presupune o investiție estimată la 288 milioane lei și ocupă o suprafață de 240.000 mp.

Un alt proiect cu o dimensiune considerabilă este Hubul logistic cu 7 hale de producție și depozitare în regim P+2E. Acesta se află în stadiul de construcție, presupune o investiție estimată la 130 milioane lei și se întinde pe 233.953 mp.

victa.ro

Un alt proiect important este Parcul mixt Constanta Business Park: hale de depozitare și logistică, spații comerciale, spații de cazare și alimentație publică, finalizat la finalul lunii martie. Parcul ocupă o suprafață de 210.000 mp.





Related Articles

Back to top button