Interviuri experti

Interviu cu Anthony Pille, CEO Mateco: Vârful performanței în închirierea de utilaje pentru acces și lucru la înălțime în Balcani

Cu o carieră bogată în domeniul industrial și o pasiune pentru utilajele grele, Anthony Pille a preluat recent poziția de CEO al mateco, o companie internațională cu peste 50 de ani de experiență în închirierea de echipamente pentru acces și lucru la înălțime. În cadrul acestui interviu, Pille ne dezvăluie ce l-a motivat să se alăture companiei și care sunt planurile sale pentru viitorul acesteia.

Ce v-a inspirat să vă alăturați companiei mateco în calitate de CEO și care este viziunea dumneavoastră pentru viitorul companiei?

În primul rând, mateco este o companie internațională mare, cu peste 50 de ani de experiență în domeniu, cu o rețea extinsă în 15 țări din Europa și America Latină și cu o flotă de peste 40 000 de echipamente disponibile în peste 160 de locații din lume.

Este important de subliniat că locul de origine al TVH, și ulterior mateco, este în Belgia, foarte aproape de orașul meu natal. mateco a fost întotdeauna o companie pe care am urmărit-o pe tot parcursul carierei mele, bine-cunoscută pentru reputația sa excelentă și pentru angajamentul față de valori în care cred și eu. După foarte mult timp petrecut în străinătate, pe diferite continente, eu, împreună cu familia mea ne-am dorit să ne mutăm mai aproape de casă, de Belgia, si să lucrez pentru o companie belgiană. Relocarea în Europa a fost un avantaj absolut și pentru noi.

În plus, mereu mi-au plăcut utilajele industriale grele, așa că a fost o mare oportunitate pentru mine să intru pe o piață pe care mi-o doream, la o companie pentru care îmi doream să lucrez, cu produse pe care le-am apreciat întotdeauna. Toate acestea m-au convins și m-au determinat să vin să lucrez pentru mateco.

Scopul nostru este să creștem compania, să o dezvoltăm și să o profesionalizăm continuu, pentru a ne consolida poziția de lider de piață. Vom investi în capitalul uman, pentru că suntem o companie care susține și dezvoltă talentele locale, cărora vom continua să le oferim oportunități de dezvoltare profesională. Totodată, îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru toți angajații reprezintă o prioritate pentru mateco și în anii următori.

Care este strategia dumneavoastră pentru extinderea prezenței mateco pe piață și creșterea bazei de clienți în industria închirierii de echipamente pentru acces și lucru la înălțime?

Din această perspectivă putem dezvălui doar anumite aspecte.

În primul rând, ne concentrăm pe investiții semnificative în depozitele locale. Această inițiativă are ca scop îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul nostru și pentru clienții noștri. Credem că un mediu de lucru confortabil și eficient contribuie la oferirea unor servicii de cea mai înaltă calitate pentru clienții noștri.

În al doilea rând, acordăm o atenție deosebită dezvoltării capitalului de brand și imaginii mateco  la nivel național. Această strategie are ca scop consolidarea și extinderea prezenței noastre în toate regiunile țării. Astfel, ne asigurăm că suntem recunoscuți și apreciați în întreaga țară, ceea ce ne permite să satisfacem și mai mulți clienți și să ne extindem influența pe piața echipamentelor pentru lucru la înălțime.

Acestea sunt câteva dintre direcțiile strategice pe care le abordăm pentru a ne dezvolta afacerea în mod sustenabil și pentru a continua să oferim servicii de înaltă calitate clienților noștri.

Ne puteti oferi o privire de ansamblu asupra poziției actuale a mateco pe piața închirierii de echipamente pentru acces și lucru la înălțime?

Bineînțeles, nu este nicio surpriză pentru cei familiarizați cu piața de închirieri de utilaje pentru acces și lucru la înălțime, că mateco ocupă o poziție foarte puternică în România. Ne mândrim cu această realizare și ne angajăm să menținem și să consolidăm poziția de lider. Această reușită este rezultatul unor investiții semnificative în utilaje și echipamente de top, precum și în oamenii noștri. Mai mult decât atât, ne concentrăm din ce în ce mai mult pe echipamentele electrice pentru viitor. Avem încredere în potențialul de dezvoltare al pieței din România și ne dorim să ne consolidăm și mai mult poziția de lider.

Cum intentionează mateco să se diferențieze față de concurență în ceea ce privește serviciile pentru clienți și calitatea echipamentelor?

Cu siguranță, unul dintre principalele noastre puncte forte, care ne diferențiază de concurență, este utilizarea echipamentelor de top, care la rândul lor, sunt echipate cu cea mai avansată tehnologie de ultimă generație. Este important de menționat că noi colaborăm exclusiv cu mărci premium, investind constant în achiziționarea de utilaje noi. Acesta reprezintă fundamentul strategiei noastre de a furniza servicii de cea mai înaltă calitate.

Un alt aspect care ne diferențiază este faptul că avem o flotă de mașini foarte tânără și investim doar în echipamente noi. Acest lucru permite clienților noștri să se bucure de avantaje semnificative, cum ar fi creșterea eficienței și o fiabilitate excepțională. De asemenea, suntem susținători înfocați ai digitalizării și am echipat majoritatea mașinilor și utilajelor noastre cu telematică, oferind clienților noștri informații actualizate în timp real despre utilaje. Mai mult, totul este conectat la sistemul și aplicațiile noastre, astfel încât clienții noștri pot avea acces ușor la toate informațiile și pot intra în contact cu noi.

În plus, echipa noastră dedicată de vânzări și service este recunoscută pentru că răspunde prompt și eficient la toate nevoile clienților noștri.

În mod categoric, evităm utilizarea echipamentelor second-hand sau a mărcilor mai puțin cunoscute. Această decizie reflectă angajamentul nostru față de calitate și durabilitate. Considerăm că aceasta este cheia succesului nostru și a relațiilor pe termen lung cu clienții noștri.

Așa cum am menționat anterior, suntem în avangardă în ceea ce privește adoptarea utilajelor actionate electric, chiar dacă piața nu manifestă în prezent o cerere foarte mare în acest sens. Credem că această direcție va deveni mai importantă în viitor și în Uniunea Europeană. Prin urmare, am adoptat deja o abordare progresivă în acest sens și investim deja în ea.

Ce tipuri de proiecte din domeniul construcțiilor susține în mod obișnuit compania dumneavoastră? Aveți echipamente sau servicii specializate pentru anumite sectoare din domeniul construcțiilor?

Când vine vorba de serviciile de închiriere, mateco nu se limitează la un anumit segment și în acest sens nu se ocupă “doar” de construcții. Avem o gamă variată de utilaje, începând de la echipamente care permit accesul la înălțimi mici până la platforme pentru acces și lucru la înălțimi foarte mari. Deținem nacele cu braț telescopic care pot atinge înălțimile maxime disponibile pe piață.

În plus, nu ne limităm la platforme și echipamente specifice; avem și echipamente generale precum pompe, generatoare, compresoare de aer și altele. Această abordare ne permite să acoperim întregul spectru de echipamente care ar putea fi necesare în industria construcțiilor. Prin urmare, suntem cu adevărat un „One-Stop Shop”, un furnizor complet pentru toate nevoile clienților noștri. Datorită acestui fapt, suntem prezenți în multe alte sectoare, inclusiv infrastructură, depozite, media și divertisment, grădinărit, întreținere și altele.

Puteți să ne oferiți exemple de 2-3 proiecte recente din domeniul construcțiilor?

Abordăm cu succes provocările venite din partea clienților noștri, indiferent de complexitatea proiectelor. Echipa mateco este pregătită să ofere cele mai bune soluții din piață.

Recent, pentru unul dintre proiectele noastre de anvergură, am adus, pentru prima dată în România, nacele electrice 4×4 tip foarfecă, cu înălțimea de lucru de 33 m, HOLLAND LIFT 330E14 SE.

  • Sunt mașini extrem de versatile, care combină o lățime redusă (are doar 1.40 m lățime) cu o înălțime mare de lucru (33 m).
  • Sunt ideale pentru utilizare atât în interior, cât și în exterior, în spații și culoare înguste, atunci când sunt necesare, în principal, mișcări verticale.
  • Sunt echipate cu tracțiune integrală și direcție pe patru roți, cu pneuri pentru teren accidentat, care nu lasă urme, permițând, astfel, ca mașina să ajungă fără probleme în poziția sa de lucru și să devină o alegere excelentă pentru lucrările în aer liber la construcții de mari dimensiuni.
  • Echipate cu sistem de calare pentru stabilitate suplimentară, aceste platforme electrice cu braț telescopic de 33 de metri pot fi conduse la înălțime maximă, suportând încărcătura de lucru sigură de 600 kg, ceea ce duce la economii semnificative de timp și costuri.
  • HL330 E14 dispune de un motor electric cu emisii reduse, ceea ce înseamnă că această mașină este ideală și pentru lucrul în interior, în zone în care sunt depozitate alimente.

Și în acest an, mateco a participat la proiecte care au necesitat un alt gen de construcții: de scene și structuri speciale la cele mai mari festivaluri de muzică din Europa: Untold, Neversea, Electric Castle.

Aceste proiecte ne oferă în fiecare an oportunitatea de a demonstra flexibilitatea și experiența noastră în furnizarea de soluții personalizate pentru diverse cerințe de construcție, contribuind la succesul și reușita acestor evenimente speciale.

Echipamentele și serviciile de înaltă calitate furnizate de mateco contribuie la crearea unui mediu sigur și funcțional pentru artiști și public, pentru asigurarea desfășurării festivalurilor în condiții optime.

Suntem mândri că facem parte din acest efort masiv, transformând visele în realitate cu fiecare element pe care îl ridicăm și fiecare structură pe care o construim.

Ne dedicăm acestor proiecte, știind că rezultatul va aduce bucurie și fericire miilor de participanți la festival.

Ce tendințe considerați că vor avea cel mai mare impact asupra afacerii mateco în viitorul apropiat?

Se așteaptă ca Uniunea Europeană să introducă reglementări stricte referitoare la mediul înconjurător, iar acest lucru va aduce schimbări semnificative pe piață. Ne aflăm deja în faza în care observăm aceste schimbări iminente, și există indicii că, în anumite zone, folosirea utilajelor electrice va deveni obligatorie. Mai mult decât atât, în ceea ce privește activitățile desfășurate în spații deschise, vor exista cerințe precise cu privire la respectarea anumitor norme privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru întreaga industrie a construcțiilor. Acest lucru este previzibil și inevitabil și va avea impact și în România.

Este important să înțelegem că această evoluție nu este doar o tendință, ci o realitate inevitabilă care va influența în mod semnificativ modul în care piața se desfășoară.

Cum abordează mateco inovația și adoptarea tehnologiei pentru a îmbunătăți serviciile și ofertele sale pe piață?

Suntem în poziția de lider de piață, iar acest lucru se datorează în primul rând angajamentului nostru ferm de a oferi servicii excepționale clienților noștri.

Acest rezultat poate fi atins și menținut doar prin adoptarea digitalizării și prin realizarea unor investiții semnificative în inovații tehnologice.

Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă ochelarii inteligenți pe care îi folosim pentru a asigura service-ul direct la locul de lucru al clienților noștri. Acești ochelari permit personalului nostru din sediul central să ofere asistență în timp real echipei de teren, ceea ce se traduce într-o comunicare mai eficientă și soluționarea rapidă a problemelor.

De asemenea, am dezvoltat aplicații speciale care permit clienților să monitorizeze starea echipamentului închiriat și să raporteze eventualele defecțiuni sau neconformități, online și gratuit. Aceasta înseamnă că feedback-ul clienților este luat în considerare în mod prompt, iar intervențiile necesare pot fi realizate în cel mai scurt timp posibil.

În plus, folosim telematica pentru a realiza mentenanță predictivă. Această tehnologie ne permite să monitorizăm constant locația echipamentului, starea sa de funcționare și să detectăm eventuale probleme înainte ca acestea să devină critice. Suntem mândri că suntem în prima linie a acestor inovații și continuăm să investim în dezvoltarea și îmbunătățirea lor pentru a oferi servicii de cea mai înaltă calitate clienților noștri.

Ne puteți împărtăși câteva informații despre planurile de creștere și extindere ale mateco? Există planuri de a intra pe piețe noi sau de a introduce noi servicii?

Cu siguranță, avem planuri de a explora noi piețe și de a aduce în continuare servicii inovatoare. Când vine vorba de extindere, politica noastră este să nu ne limităm la un anumit segment sau zonă geografică. Suntem deschiși la oportunități în orice direcție, având în vedere nevoile diversificate ale clienților noștri. Indiferent dacă este vorba de diverse platforme sau de echipamente specializate de care clienții au nevoie, suntem hotărâți să le oferim sprijin și să îi susținem în atingerea obiectivelor lor. Cu alte cuvinte, suntem gata să explorăm noi orizonturi și să dezvoltăm servicii care să satisfacă cerințele variate ale pieței. Pentru a oferi o imagine mai cuprinzătoare, aș putea spune că suntem orientați către viitor și că ne așteptăm să aducem în continuare inovație în domeniul nostru.

Suntem curioși ce fel de hobby-uri sau alte activități vă reprezintă după orele de lucru?

Sunt pasionat de călătorii și îmi place să explorez locuri noi în compania familiei mele. Apreciez experiențele culinare și mâncărurile rafinate. Suntem cu adevărat iubitori ai activităților în aer liber și preferăm să petrecem timpul în natură. În fiecare weekend, ne găsiți afară, plimbându-ne și explorând locuri noi. În plus, îmi place să merg cu bicicleta, chiar dacă, trebuie să recunosc, în București, infrastructura și traficul pot reprezenta unele obstacole. Aceste activități sunt principalele mele pasiuni în afara serviciului.
Related Articles

Back to top button