Stiri

8 lucruri pe care furnizorul de prefabricate din beton nu ti le spune niciodata

1. Exista clienti care dispun de mijloace de transport proprii, si considera ca ar iesi mai ieftin daca si-ar transporta singuri prefabricatele. Ei nu stiu insa, ca acestea au un greutonaj extrem de ridicat, costurile suplimentare implicate in acest caz depasind cu mult valoarea pe care ar fi platit-o companiei de prefabricate daca ar contracta de la ei, pe langa materia prima efectiva si transportul.

2. Nu orice teren suporta asupra sa presuniea aplicata de o constructie din prefabricate de beton. Beneficiarii omit sa intrebe acest aspect, existand astfel multe cazuri in care studiul geotehnic aplicat terenului respectiv si lucrarile pentru consolidare au reprezentat investitii majore, care au generat intr-un cost suplimentar pentru beneficiar.

3. Protectia la foc este vitala, de aceea este foarte important ca distanta de la armatura la exterior sa fie cat mai mare. Distanta uzuala este de cca 3-5 cm, insa beneficiarii nu sunt informati in legatura cu acest aspect.

4. Este obligatoriu sa se puna la dispozitia beneficiarului un cub de testare, realizat in laboratoare agrementate, prin care se evidentiaza proprietatile, rezistenta si durabilitatea prefabricatului, a betonului si a armaturii. Foarte putini beneficiari se bucura de acest privilegiu.

5. In momentul in care un beneficiar se decide sa aleaga structura din beton versus structura metalica, ar trebui sa stie ca stalpii de rezistenta sunt mult mai masivi si voluminosi, reducand astfel spatiul util.

6. Fundatiile sunt mai mari decat la structura metalica, dar asta nu iti spun decat dupa ce ai cumparat prefabricatele.

7. La proiectele sub 1000 mp e mai ieftin cu structura metalica… dar sper ca nu te-ai interesat de asta.

8. In majoritatea cazurilor, cea mai buna solutie e una mixta (stalpi beton + traverse metal/lemn) dar asta nu ti-o vor spune nici furnizorii de prefabricate din beton si nici furnizorii de structuri




Related Articles

Back to top button