Arhitectura și ProiectareStiri

Arhitectura industrială: evoluție și influențe

Pentru multe persoane care nu activează în sfera arhitecturii și proiectării, clădirile industriale nu primesc foarte multă atenție. În prezent, acestea sunt construite având la bază funcționalitatea. De obicei vaste și lipsite de viață, halele sunt situate în zone care nu țin cont de elementele de design, naturale sau împrejurimi.

Progresele tehnologice au încercat să modifice drastic experiența umană în timpul existenței noastre. Cea mai recentă revoluție industrială, care a avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, a transformat, fără îndoială, aspectul arhitecturii alături de orice alt aspect al stilului de viață occidental. Dezvoltările specifice în tehnologie și organizare, cum ar fi mașinile alimentate cu abur și cărbune, precum și liniile de fabrică precise, au făcut industria urbană mult mai profitabilă atât pentru liderii din industrie, cât și pentru muncitori. Astfel, clădirile dedicate au devenit necesare.

Secolul al XIX-lea a introdus noi materiale de construcție, cum ar fi metalul și betonul. Arhitecții au început să lucreze la designul exterior al clădirilor, îmbunătățind aspectul halelor și facilitând iluminarea naturală datorită ferestrelor mai mari. La rândul său, acest fapt a crescut semnificativ producția. 

Arhitectura industrială modernă

Pe măsură ce măiestria s-a infiltrat în industrie, arhitecții au început să depășească limitele de proiectare și design. Designul modern va continua să conducă arhitectura industrială timp de decenii, transformându-se în alte stiluri arhitecturale, inclusiv stilul internațional și brutalismul.

insights.jonite.com

Numeroși istorici ai arhitecturii susțin că fabricile și depozitele de la începutul și mijlocul secolului XX au influențat puternic direcția tendințelor generale ale arhitecturii pentru epoca modernă. Nu se înșală. Clădirile industriale au devenit punctele culminante arhitecturale ale centrelor urbane și au continuat să modifice aspectul străzilor rezidențiale din vecinătățile lor.

Viitorul structurilor industriale

În timp ce multe clădiri industriale notabile din secolul al XX-lea încă mai există, multe dintre ele nu mai servesc ca spații funcționale pentru industrie. Pe măsură ce producția devine din ce în ce mai mecanizată, companiile au eliminat anumite elemente de estetică, cum ar fi ferestrele, în favoarea structurilor ieftine și rapide, care vor proteja mașinile de elementele naturale.

O altă schimbare în proiectarea clădirilor industriale este la orizont pe măsură ce cultura noastră începe să devină mai conștientă de impactul arhitecturii asupra mediului natural. Arhitecții caută să creeze clădiri care respectă mediul înconjurător. Opțiunile sustenabile apar în întregul sector industrial, iar unii arhitecți provoacă, de asemenea, modul în care privim arhitectura industrială în zilele noastre.

Inovații în proiectarea industrială

Iată câteva caracteristici inovatoare ale designului industrial care pot fi incorporate în lucrări rezidențiale:

  • Spațiul deschis este din ce în ce mai popular în casele rezidențiale private. Spațiul industrial este foarte căutat pentru interiorul deschis, tavanele înalte și accesul la lumina naturală. 
  • Separatoarele din spațiile industriale mari pot fi utilizate pentru a împărți spațiul în zone mai mici. Spațiile individuale pot găzdui mai multe funcții. Dacă lucrați cu un interval de timp și un buget restrâns, aceasta este o soluție simplă pentru o remodelare rapidă. Utilizarea separatoarelor sau a pereților mobili vă permite să vă împărțiți ușor casa, astfel încât să răspundă nevoilor dumneavoastră.
  • Ușile de garaj utilizate ca uși industriale mari pot fi încorporate eficient într-un design industrial. Imaginați-vă ușile automate mari deschizându-vă spre interiorul casei dumneavoastră și extinzându-vă spațiul de locuit într-o zonă exterioară. 
  • Locuința verde este una dintre cele mai evidente beneficii ale arhitecturilor industriale datorită reducerii deșeurilor și conversiei ușoare în locuințe ecologice. Multe dintre materialele de construcție utilizate sunt reciclate, făcând din acesta unul dintre cele mai sustenabile stiluri arhitecturale.




Related Articles

Back to top button