Stiri

Cum se poate transforma prin arta un fost oras industrial

 

Sursa

Acum mai bine de 20 de ani in Franta, s-a inchis o mina uriasa de carbune care a lasat in urma nenumarate cladiri industriale goale. Acum, insa, arhitecthii le-au gasit un scop nou care sta sub semnul muzicii: cladirile au fost transformate in camere de repetitii si o „galerie a sunetelor” si au fost adaugate altele noi, printre care si asa numitul metafon, un instrument muzical urban care canta prin pereti.

Ideea s-a născut din faptul că minele de cărbune erau odinioară o sursă majoră de poluare fonică, răspândind zgomote permanente și obsesive. Acum, în loc de mașinării grele și camioane, vizitatorii pot auzi ceva ce ar vrea să asculte. Metafonul găzduiește o sală de concerte și este îmbrăcată într-un cadru din oțel cu plăci din lemn, metal și sticlă ce transmit sunete și cu 24 de instrumente, de la tobe până la orgi, care sunt conectate la pereții clădirii. Când muzicienii cântă în sala de concerte, cântă și clădirea odată cu ei.

Arhitecții din spatele conceptului speră ca muzicienii să scrie muzică nouă pentru clădirea-instrument, care este o sursă de sunet ambiental – asemenea unei clopotnițe, ea scoate muzică la fiecare oră și la apusul soarelui și de fiecare dată când se anunță începutul unui spectacol. Inițiativa face parte din încercarea de revitalizare a orășelului Oignies, care s-a bazat pe mineritul cu cărbune mai bine de 150 de ani și care s-a prăbușit practic după închiderea minei. Clădirile din incinta vechii mine găzduiesc și spații pentru birouri și pentru locuit, iar de la deschiderea sălii de concerte, oamenii au început să vină la spectacole.

Sursa foto




Related Articles

Back to top button