Interviuri expertiStiri

DAMART DESIGN CONSTRUCT – Sfaturi pentru contractarea corectă a unui antreprenor general

Cu o experiență de peste 15 ani și o echipă de profesioniști, DAMART DESIGN CONSTRUCT oferă servicii complete de amenajări interioare și exterioare pentru: spații hoteliere, magazine retail, locații cu destinații showroom, unități bancare, clădiri birouri, spații industriale și de depozitare.

Cum a evoluat domeniul construcțiilor, dar și care sunt principalele provocări din piață aflăm de la Costin Damian, General Manager:

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru contractarea corectă a unui Antreprenor General?

Unul dintre cele mai importante sfaturi este analiza cu atenție a experienței antreprenorului general pe care intenționează să-l angajeze. Se poate verifica istoricul companiei sale, portofoliul de proiecte finalizate, feedback-ul clienților, sau orice recunoașteri obținute. Această analiză va oferi o mai bună înțelegere a calității serviciilor și experienței sale în domeniul construcțiilor.

Se poate verifica, de asemenea, dacă antreprenorul general ales are toate calificările necesare și licențele pentru a realiza proiectul. Este important ca acesta să aibă, de exemplu, asigurări de răspundere civilă și asigurare pentru lucrări.

La fel de importantă este comunicarea clară a nevoilor și așteptărilor celor ce doresc contractarea unui antreprenor general, înainte de începerea proiectului. Să existe discuții despre termene, bugete, specificații și orice alte cerințe speciale. În acest fel, se vor evita neînțelegerile ulterioare și se va putea obține un proiect finalizat conform așteptărilor.

Care sunt 3 capcane/greșeli des întâlnite pe care observați că le fac investitorii în alegerea unui antreprenor general?

Unii beneficiari aleg antreprenori generali doar pe baza prețului, ceea ce poate fi o mare greșeală. Aceștia aleg ofertele mai ieftine, dar adesea pierd din vedere calitatea și experiența antreprenorului. Este important să se analizeze mai multe aspecte înainte de a lua o decizie, inclusiv istoricul antreprenorului, referințele sale, calitatea serviciilor și experiența sa. 

Este important să fie pregătiți înainte de a începe negocierea cu un antreprenor general. Uneori, cumpărătorii încep să negocieze prețul sau termenii contractului înainte de a-și face ‘’temele’’ și de a cunoaște mai bine nevoile lor. Acest lucru poate duce la confuzie și la neînțelegeri în timpul proiectului, în cele mai multe dintre cazuri.

Un alt lucru important pe care mulți beneficiari îl neglijează este documentația contractului. Acesta ar trebui să conțină termenii și condițiile exacte ale proiectului, precum și responsabilitățile antreprenorului general și ale beneficiarului. Neglijarea acestor aspecte poate duce la probleme ulterioare, inclusiv costuri suplimentare și/sau întârzieri ale proiectului.

Care sunt 2 -3 proiecte recente la care lucrați sau pe care le-ați finalizat recent și ce soluții tehnice din portofoliul dvs. ați folosit?

Frigoglass Timișoara – În acest proiect am executat: pereți gips-carton cu diferite cerințe – RF, RB, tâmplărie aluminiu/lemn/metalică RF/rulouri metalice și pvc/uși glisante, panouri sandwich, uzinare structuri metalice vopsite RF, marcaje rutiere, pardoseli epoxidice, hidroizolații, furnizare și montaj obiecte ceramice, pardoseli ceramice și pvc, vopsitorie lavabilă, montaj blaturi quartz compozit, montaj turnicheți, etc.

DP World Constanța –  În acest proiect am executat: pereți gips-carton cu diferite cerințe – RF, RB, tamplarie pvc/lemn/metalică RF/rulouri metalice , panouri sandwich, uzinare structuri metalice, pardoseli epoxidice, hidroizolații, pardoseli ceramice și pvc, vopsitorie lavabilă, montaj blaturi quartz compozit, execuție instalații electrice, etc. Una dintre soluțiile recomandate de noi a fost  etanșarea planșeelor pentru protecția la foc.

BA Glass – În acest proiect am executat: pereți gips – carton cu diferite cerințe – RF, RB , pardoseli epoxidice, hidroizolații, placare klinkere, vopsitorie lavabilă, turnare beton, execuție zidărie bca, etc. Câteva dintre soluțiile recomandate în acest proiect au fost: redimensionarea pereților, schimbarea tipului de pereți în anumite părți, înlocuirea materialelor inițiale proiectului pentru o calitate mai bună și o eficientizare a timpului de construire.

Care sunt provocările momentului în segmentul în care activați?

Una dintre principalele provocări din domeniul construcțiilor este creșterea costurilor materialelor. Pandemia de COVID-19 și problemele din lanțurile de aprovizionare au dus la o creștere semnificativă a prețurilor la materialele de construcții precum lemnul, oțelul, betonul și plăcile ceramice. Acest lucru poate afecta bugetele și programul proiectelor de construcție.

O altă provocare majoră în domeniul construcțiilor este găsirea forței de muncă calificate. Cu toate că există multe locuri de muncă disponibile în acest domeniu, există o lipsă de lucrători calificați, ceea ce poate duce la întârzieri ale proiectelor și la creșterea costurilor.

Tehnologia și inovația sunt două provocări importante cu care se confruntă domeniul construcțiilor. Multe companii au început să adopte tehnologii precum BIM (Building Information Modelling), CRM (Customer Relationship Management), sau să implementeze roboți și drone pentru construcții și inspecții. În același timp, există o nevoie de adaptare la aceste schimbări și de a investi în formarea lucrătorilor pentru a se adapta la noile tehnologii.

Durabilitatea și preocuparea pentru mediul înconjurător sunt alte provocări importante pentru industria construcțiilor. Aceasta include utilizarea materialelor și tehnicilor de construcție ecologice, reducerea deșeurilor și emisiilor de carbon, precum și adoptarea de practici de construcție durabile.

Cum vedeți evoluția pieței în nișa dvs. în România în următoarele 6-12 luni?

În prezent, piața construcțiilor din România se confruntă cu provocări importante, inclusiv creșterea costurilor materialelor și găsirea forței de muncă calificate, precum și cu probleme legate de implementarea unor standarde și reglementări mai stricte în ceea ce privește durabilitatea și eficiența energetică.

De asemenea, există un interes crescut în dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă, precum și în modernizarea clădirilor existente pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic. 

În general, evoluția pieței construcțiilor în următoarele 6-12 luni depinde de o serie de factori, inclusiv evoluția pandemiei, situația economică și politică internă și internațională, dar si de modul în care acești factori vor influența investițiile în infrastructură și construcții. 

Cu toate acestea, industria construcțiilor a fost întotdeauna una dintre cele mai importante motoare ale economiei românești și este de așteptat să continue să fie un sector important în viitorul apropiat.

Ne puteți spune câteva din obiectivele DAMART DESIGN CONSTRUCT pe care le implementați în această perioadă?

  • Ne dorim implementarea unui soft de tip ERP care să ajute la optimizarea costurilor și a timpului de lucru, să furnizeze rapoarte în timp real și care să integreze toate departamentele companiei.
  • Achiziționarea de echipamente și aparate de lucru ce permit creșterea calității în executarea lucrărilor acestora în timp mai scurt.
  • Folosirea materialelor de construcții de nouă generație cu o atenție sporită asupra performanței de utilizare (aplicare ușoară, uscare rapidă, aplicare și la temperaturi scăzute, etc).
Related Articles

Back to top button