FurnizoriInterviuri experti

International Work Finder – Sfaturi pentru recrutarea corectă de forță de muncă din Asia

Piața forței de muncă este în continuă schimbare și adaptare la nevoile reale ale societății.  Angajarea și retenția muncitorilor este una dintre cele mai mari provocări ale antreprenorilor, astfel că, de câțiva ani, companiile din România recrutează activ personal calificat din Asia.

International Work Finder activează în domeniu de peste 5 ani, timp în care a recrutat pentru afacerile locale peste 8.000 de muncitori străini, personalizat pe nevoile fiecăreia. Înțelegerea profilului companiei și a nevoilor acesteia este principala condiție pentru a găsi soluțiile corecte când vine vorba de personal. Pe specificul unei afaceri se pot plia muncitori din Nepal, obișnuiți să facă lucruri repetitive, în timp ce în construcții, este preferată recrutarea din Sri Lanka sau India.

Cum evoluează piața de nișă dar și care sunt principalele capcane în procesul de recrutare a forței de muncă, aflăm de la Melania Pop, manager de dezvoltare International Work Finder.

  • Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru recrutarea corectă de forță de muncă din Asia? 

Ca un prim sfat, aș recomanda unui client nou să calculeze cât de concret se poate nevoia de personal pe care o are și să fie cât mai specific în explicarea criteriilor pe care trebuie să le îndeplinească muncitorii. 

Setarea unor așteptări realiste este, de asemenea, extrem de importantă, atât pentru angajat cât și pentru angajator. De regulă, muncitorii asiatici ajung în România în 4-6 luni de la recrutare, iar procesul birocratic este uneori anevoios. Calculele de business trebuie făcute ținând cont de aceste termene. Din păcate, am observat în multe domenii de activitate că antreprenorii nu încep la timp acest proces de recrutare și ajung în plin sezon să se confrunte cu un deficit mare de personal. În aceste situații se fac de regulă și cele mai multe greșeli în recrutare, iar efectele acestor greșeli se vor resimți în timp și în bani. 

Un al treilea sfat ar fi să nu lase teama de noutate să influențeze businessul. Pentru cei care nu au mai colaborat cu muncitorii asiatici este mai greu să ia această decizie gândindu-se la cum va fi acomodarea cu ei, comunicarea sau dacă ascultă ce se vorbește în piață. Este extrem de importantă documentarea corectă, atât despre proces cât și despre agenția recrutoare.  

Mai mult, dacă vorbim despre firme de construcții, recomandăm angajatorilor să meargă împreună cu noi la recrutare în Asia (Sri Lanka, India, Vietnam), acolo unde avem posibilitatea de a testa abilitățile candidaților, de a-I vedea cum muncesc. Astfel, vom ști clar că au fost aleși cei mai performanți.  

  • Care sunt 3 capcane/greșeli des întâlnite pe care observați că le fac antreprenorii când angajează străini? 

În domeniul nostru de activitate sunt două capcane importante în care am observat că au picat antreprenorii. Prima capcană este aceea a costurilor zero. Din păcate, în ultima vreme, au apărut diferite agenții de recrutare care le promit companiilor că le aduc muncitori fără niciun cost. Aceste persoane nu mai ajung niciodată la anagajator, iau drumul străinătății și doar se folosesc de avizul de muncă la compania românească pentru a putea ieși din țările lor și să plece ilegal în Vest. Poți spune că dacă nu ai dat niciun ban nu te afectează, însă este totalmente eronat. Dacă aștepți 8-10 luni să vină muncitorii luați pe gratis, constați că nu ajung sau au venit dar dispar în câteva zile, apoi reîncepi procesul cu o altă agenție, afacerea ta pierde bani pentru că nu ai personal cu care să funcționezi la capacitate maximă. 

O a doua capcană este cea în care au picat antreprenori care au luat decizia să recruteze singuri personal din Asia și să se ocupe de procesul birocratic. Există exemple de success, însă, sunt mai multe cele în care lucrurile se blochează sau nu funcționează corect. Motivele sunt diverse –  fie nu găsesc în Asia agenții serioase, fie durează extrem de mult obținerea documentelor. Ai nevoie de minim un an de zile de colaborare cu o agenție din Asia pentru a te calibra la nivel de calitate și performanță, iar acest proces este asumat de către agențiile de recrutare din România. În plus, angajatorii vor avea și o garanție de înlocuire a muncitorilor care nu performează. Recrutarea corectă va face întotdeauna diferența. 

  • Care sunt proiectele recente la care lucrați?

Pentru International Work Finder, anul 2022 a fost un an al schimbărilor, al provocărilor și al proiectelor realmente interesante. Iar toate acestea au venit ca urmare a nevoilor clienților noștri vechi. Am dezvoltat un nou serviciu, care a necesitat toată atenția, dedicarea și priceperea întregii echipe. Practic, acum putem oferi companiilor în servicii complete (domeniul logisticii, automotive, constructii sau curățenie) muncitorii de care au nevoie într-un termen foarte scurt, ocupându-ne noi de absolut tot – payroll, cazarea lor, transportul, masa, etc.  Pentru angajatori, responsabilitatea față de angajații asiatici este o grijă în minus. Acest serviciu a fost foarte bine primit de către angajatori. 

  • Care sunt provocările momentului în segmentul în care activați?

Pentru că vorbim despre o activitate relativ nouă în piață, provocările sunt la tot pasul. Încă suntem în proces de stabilizare, la nivel de țară. Românii încep încet, încet să se obișnuiască cu prezența asiaticilor până și în satele cele mai mici, antreprenorii conștientizează că nu au prea multe soluții pe termen scurt și mediu decât să recruteze din străinătate, încep să pună mai mult preț pe calitate, iar agențiile de recrutare se calibrează.  Mai mult, una dintre principalele provocări pe care le avem în ultima perioadă este să explicăm celor care au colaborat în trecut cu asiatici de ce nu a mers proiectul lor și de ce totul se rezumă la calitatea recrutării. Dacă vorbim despre construcții, e greu să găsești nepalezi care să fie cu adevarat calificati. Mai degrabă ne orientăm către alte țări asiatice mai dezvoltate, unde găsim muncitori calificați si vorbitori de engleza. 

  • Cum vedeți evoluția pieței în nișa dvs. în România în următoarele 6-12 luni?

Recrutarea de personal asiatic este în plină expansiune, iar anul 2023 nu va face excepție. Vom avea un contingent de lucrători nou acceptați pe piața forței de muncă la fel de mare ca anul acesta, ceea ce vine ca o conștientizare din partea autorităților a deficitului acut de muncitori. Cu toate că este un domeniu de activitate nou și mulți sunt tentați să intre pe această nișă, este destul de greu să faci față dacă nu ai deja o infrastructură creată și parteneriate serioase cu agenții din Asia. 

  • Ne puteți spune câteva din obiectivele INTERNATIONAL WORK FINDER pe care le implementați în această perioadă?

Cel mai important obiectiv al International Work Finder pentru anul 2023 va fi dezvoltarea internațională a companiei, cu precădere în țările Occidentale. Lucrăm de ceva vreme la acest proiect și am făcut progrese mari în Croația, Ungaria și Serbia. 




Related Articles

Back to top button