Stiri

Oțelul în infrastructură și industria construcțiilor

Industria construcțiilor este una dintre cele mai importante industrii care utilizează oțelul, reprezentând peste 50% din cerere la nivel mondial.

Clădirile – de la case, parcări și până la școli și zgârie-nori – se bazează pe oțel pentru durabilitate și rezistență. Oțelul este, de asemenea, utilizat pe acoperișuri și ca placare pentru pereții exteriori.

Urbanizarea

Se așteaptă ca populația lumii să crească cu 2 miliarde de persoane în următorii 30 de ani, de la 7,7 miliarde în prezent, la 9,7 miliarde în 2050, potrivit unui nou raport al Organizației Națiunilor Unite lansat în 2019. Acest lucru va fi însoțit de o urbanizare rapidă. Deoarece nevoia de clădiri și infrastructură continuă să crească la nivel mondial, reducerea consumului de resurse naturale și a emisiilor asociate este crucială pentru viitor.

Eficiență energetică și emisii reduse de carbon

Producătorii de oțel din întreaga lume oferă din ce în ce mai multe soluții de construcție care să permită clădiri eficiente din punct de vedere energetic și cu emisii scăzute de carbon . De exemplu, în HAMK Sheet Metal Center (Finlanda) – o clădire aproape de energie zero (nZEB), soluțiile de oțel au redus costul electricității și al încălzirii urbane la 5.200 € pe an de la 12.400 €.

Nu numai că oțelul este accesibil, disponibil și mai sigur, proprietățile sale intrinseci, cum ar fi rezistența, versatilitatea, durabilitatea și reciclabilitatea 100% permit o performanță îmbunătățită a mediului pe întreg ciclul de viață al clădirilor.

Utilizarea oțelului în construcția de clădiri

Oțelul poate fi folosit în multiple moduri în construcții. Iată care sunt cele mai frecvente utilizări:

  • Secțiuni structurale: acestea oferă un cadru puternic și rigid pentru clădire și reprezintă 25% din modul de utilizare a oțelului în clădiri.
  • Bare de armare: acestea adaugă rezistență la tracțiune și rigiditate betonului și reprezintă 44% din utilizarea oțelului în clădiri. Oțelul este folosit astfel deoarece are un coeficient de dilatare termică similar cu cel al betonului, este puternic și relativ rentabil.
  • Produse din foi: 31% din utilizarea oțlului în clădiri este îndreptat spre produse din foi, cum ar fi acoperișuri, panouri, pereți interiori, tavane, placări și panouri izolatoare pentru pereți exteriori.
  • Oțel nestructural: oțelul se găsește și în multe aplicații nestructurale în clădiri, cum ar fi echipamentele de încălzire și răcire și conductele interioare.
  • Corpurile de iluminat și accesoriile interne, cum ar fi șinele, rafturile și scările, sunt, de asemenea, fabricate din oțel.
Utilizarea oțelului în infrastructură
  • Rețele de transport: oțelul este necesar pentru poduri, tuneluri, căi ferate și pentru construirea clădirilor, cum ar fi stații de alimentare cu combustibil, gări, porturi și aeroporturi. Aproximativ 60% din utilizarea oțelului în această aplicație este ca armătură, iar restul sunt secțiuni, șine și plăci.
  • Utilități (combustibil, apă, energie electrică): peste 50% din oțelul utilizat pentru această aplicație se află în conducte subterane de apă și gaz. Restul este în principal armat pentru centrale și centrale de pompare.
Statistici despre utilizarea oțelului în construcții și infrastructură
  • Acoperișurile din oțel au o durată de viață de mai mult de 50 de ani, în timp ce acoperișurile tradiționale rezistă aproximativ 17 ani.
  • Oțelul a fost folosit pentru prima dată pentru zgârie-nori în 1884, pentru Home Insurance Building din Chicago. De asemenea, clădirile moderne din oțel, precum Empire State Building (1930) din New York și US Steel Tower  (1971)  din Pittsburgh, sunt proiectate pentru a fi ușor asamblate și dezasamblate.
  • Deoarece oțelul și fierul se extind atunci când sunt încălzite, Turnul Eiffel este mai înalt cu aproximativ 6 centimetri vara decât iarna.
  • Podurile din oțel sunt de patru până la opt ori mai ușoare decât cele construite din beton. Podul Golden Gate (1937) a necesitat 83.000 de tone de oțel, în timp ce jumătate din această cantitate ar fi necesară astăzi.

Oțelul este un aliaj cu conținut scăzut de carbon, care este realizat de obicei din fier, staniu și carbon. Având în vedere capacitatea sa de a rezista la coroziune, căldură și presiune, este unul dintre cele mai populare metale din lume.





Related Articles

Back to top button