Stiri

TOP 10 cele mai surprinzatoare stadioane eco din lume

Stadion solar in Quatar. Dorinta Quatarului de a a gazdui Cupa Mondiala de Fotbal din 2022 este sustinuta de idea grandioasa de a construi nu mai putin de 5 stadioane. 3 dintre arenele sportive vor deveni constructii cu emisii “0” de CO2, deci toate nevoile energetice ale acestor stadioane vor fi acoperite prin intermediul panourilor solare.

stadion solar quatar
Stadion solar in Quatar: sursa poza

Stadion ecologic al clubului chinez de fotbal Tianjin Songjiang. Stadionul proiectat de compania Progetto CMR din Italia a fost inaugurat in 2011, in sectorul estic al orasului Tianjin, China. Constructia acopera o suprafata de 283280 mp si respecta ultimele trenduri verzi din arhitectura: aceasta foloseste in exclusivitate apa ade ploaie colectata, este ventilata natural, iar o parte din energie este obtinuta din panouri solare si turbine de vant.

stadion tianjin
Tianjin Songjiang: sursa poza

tianjin
Tianjin Songjiang: sursa poza

tianjin
Tianjin Songjiang: sursa poza

Stadionul Dalian Shide. Este proiectat de un grup de americani, NBBJ Architects. Echipa se va muta aici probabil peste cativa ani. Peretii acestei constructii vor reprezenta gradini vericale, culorile carora se vor se schimba in fiecare anotimp. Bineinteles ca nici aici nu lipsesc panourile solare si turbinele de vant.

dalian
Dalian Shide: sursa poza

Kaohsiung National Stadium. Stadionul cu acoperis solar a fost construit in 2009, cand in orasul Kaohsiung, Taiwan s-au desfasurat Jocurile Mondiale (analogia Jocurilor olimpice pentru sporturile paralimpice). Acopersul acestei arene sportive este acoperit integral de panouri solare.

taiwan
Kaohsiung National Stadium: sursa poza

Stadion solar in Bordeaux. Biroul de arhitectura Herzog & de Meuron (Elvetia) a realizat proiectul unuia din stadioane care va gazdui campionatele Euro-2016. Constructia va ‘imortaliza’ un nor deasupra panatului. Energia va fi obtinuta din ponouri solare instalate atat pe constructia propriu-zisa, cat si in jurul acesteia.

bordeaux stadion solar
Stadion solar in Bordeaux: sursa poza

Blue Volcano. Croatia nu are vulcane, dar asta deocamdata. In curand aici va aparea stadionul Blue Volcano. De parca designul fermecator nu ar fi de ajuns, deasupra cladirii se va pluti un dirijabil pe carese vor instala camere video si panouri solare.

volcano blue
Blue Volcano: sursa poza


Blue Volcano: sursa poza

Athletic Ripple. Stadion piezoelectric in India, care va folosi ca sursa de energie nu doar soarele, ci si energia multimilor (pe perimetrul intregului stadion vor fi instalati senzori piezoelectrici).


Athletic Ripple. sursa poza

Grande stade de Сasablanca. Stadionul-oasis din Maocco. In interiorul acestuia se va amenaja o gradina care va servi drept bariera impotriva caldurii, asigurand un climat comfortabil si folosita in acelasi timp pentru racirea structurii constructiei.

grande state de casablanca
Grande stade de Сasablanca: sursa poza

Stadionul olimpic din Tokyo. Arena urma sa fie realizata din materialele reutilizate iar energia necesara sa fie asigurata de panourile solare. La selectia “gazdei” insa pentru Olimpiada -2016 a castigat oferta Rio de Janeiro, de aceea acest proiect are sanse foarte mici de realizare.


Stadionul olimpic din Tokyo: sursa poza

Arena Eco Stadium, din Nice. Inca un stadion pentru Euro-2016, care va deveni centrul unei noi Eco Valley. In proiect este prevazuta utilizarea apei de ploaie, ventilare si iluminat natural dar si 16000 kw de panouri solare.

nice
Arena Eco Stadium: sursa poza




Related Articles

Back to top button