1 din 5 romani plecati la munca in strainatate lucreaza in constructii
Construcţiile sunt sectorul în care lucrează cei mai mulţi dintre românii din afara ţării: 19% activează în acest domeniu. Alţi 12% în îngrijirea persoanelor vulnerabile, 8% în transporturi şi un procent similar în agricultură, 7% în sănătate, tot 7% în alimentaţie publică, 6% prestează servicii de curăţenie.
4 din 10 români plecaţi au terminat liceul, în timp ce un sfert au studii superioare (facultate şi masterat/doctorat).
38% sunt plecaţi definitiv – mai mulţi din Transilvania+Banat şi din mediul urban. 66% dintre rudele celor plecaţi definitiv cred că aceştia nu se vor mai întoarce în ţară, în timp ce un sfert îşi pun speranţa că aceştia vor reveni.
Europa are nevoie de mai multi meseriasi si muncitori in constructii.
Doar in Anglia, conform Construction Industry Training Board este nevoie de 76.000 noi muncitori in constructii in fiecare an – 65.000 muncitori pentru a inlocui muncitorii care ies la pensie sau se retrag din meserie din cauza varstei si 11.000 muncitori pentru a acoperi cresterea estimata a industriei.
Cum afecteaza acesta migratie industria constructiilor?
Firmele de constructii din Romania se confrunta cu o problema majora in recrutarea mesterilor si meseriasilor in constructii. Multi dintre acestia au plecat in strainatate fara intentii de a se intoarce. Multi si-au schimbat meseria din cauza crizei care a trecut in ultimii ani peste industria constructiilor.
Recrutarea si retentia de meseriasi in echipele de constructii va fi una din cele mai mari provocari cu care se vor confrunta firmele de constructii in urmatorii ani.
Sursa studiului: Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES via revista SINTEZA http://www.scribd.com/doc/283447281/SINTEZA-20-Studiu-IRES-Profilul-Romanilor-Plecati-in-Strainatate