10 lucruri pe care un furnizor de panouri sandwich nu ti le spune
Ce inseamna cu adevarat panouri sandwich ieftine?
De cele mai multe ori, ce esti dispus sa platesti, aceea si primesti. Si cand vine vorba de panouri, da – poti primi oferte ‚ieftine’, insa de fapt, ce platesti? Citeste mai jos ce nu-ti spune un furnizor de panouri sandwich, incat cine cere doar pret, aceea si primeste, insa in schimb poate avea mari surprize asupra ce iese la final…
1. Ti se specifica in oferta grosimea panelului, insa stii grosimea la tabla ce o primesti (foaia de otel care inveleste miezul)? Daca in Germania tabla are grosimea intre 0,5-0,6 mm, poate vei avea surpriza ca tabla ta sa aiba doar 0,4 mm… Doar otelul se scumpeste, nu?
2. Cat aer platesti cu adevarat? Daca miezul e din spuma poliuretanica, stii ce densitate are? Sau altfel spus, cat de dens e miezul de spuma poliuretanica sau de fapt, cat aer contine? Daca la polistiren densitatea se poate observa cu ochiul liber, asa ca mai bine asigura-te ca stii acest aspect.
3. Desi pare absurd, insa de la acelasi producator de panouri, poti primi nuante diferite la culoarea panoului, daca e din loturi diferite! Da, de exemplu pentru acelasi RAL 9006 (care e gri), daca panourile nu sunt din acelasi lot, pot fi diferente provenite din fabrica de la un lot la altul. Si diferentele se vad cel mai bine la soare, asa ca, ai grija cum comanzi…
4. S-ar putea ca atunci cand intrebi depanouri de colt, jgheaburi de dolii sau parapet izolat, panouri luminatoare, etc. sa ai surpriza ca nu toti iti pot raspunde ca au asa ceva in portofoliu.
5. Daca doresti sisteme complete vei constata ca multi furnizori au o gama restransa de panouri, si eventual cateva table indoite…
6. Daca ceri solutii tehnice vei constata ca multi nu au ce sa-ti ofere. Daca cererea ta e mai deosebita, de exemplu: noua constructie trebuie sa fie atasata de o cladire existenta – nu oricine poate realiza acest lucru si e important sa te asiguri ca atat constructorul cat si furnizorul de panouri are experienta si iti poate livra o solutie corecta in acest sens.
7. Toti furnizorii sunt acoperiti de hartii si cerificari locale. Unii le-au obtinut prin metode mai… putin ‚ortodoxe’, dar uitam ca suntem membri UE si Marcajul CE + documentele ce insotesc acest marcaj reprezinta o garantie in plus privind caracteristicile si calitatea produsului. Iar Marcajul CE nu oricine il poate obtine…
8. Toti producatorii afirma ca sistemele lor sunt «ignifugate» si rezistente la foc, insa surpriza – la prima neatentie te poti trezi cu hala arsa din temelie. Din nefericire, incendiile din ultimii ani au aratat ca multe cladiri construite cu panouri ard « cu succes » in cateva minute. Fa un test practic pe panoul pe care vrei sa-l achizitionezi.
9. „Iti aduc la timp transportul de panouri sandwich!” Si peste 2 saptamani dupa termen, panourile tot nu sunt pe santier… Asigura-te ca acest lucru nu se va intampla, ca ai cu cine tine legatura la furnizor si chiar ca ai reglementat contractual acest aspect. Fiecare zi de care nu profiti pe santier te costa bani!
10. Daca nu esti sigur ce sa alegi, cere referinte – si nu doar cele oferite de furnizor, ci intreaba in piata si de alte proiecte realizate cu acel produs. Vezi efectiv ce hale industriale cu panouri sandwich a mai realizat constructorul, sau daca vrei sa evaluezi furnizorul, viziteaza o hala realizata cu acel produs ca sa observi cum a iesit o alta constructie si cum a rezistat in timp. Astfel, vei evita surprize ca, o data ridicata hala, in cativa ani sa se indoaie tabla sau sa nu izoleze corect.
Ajuta-ne sa completam lista de mai sus, sau sa dezvoltam impreuna alte subiecte interesante din spectrul industrial trimitandu-ne un e-mail pe adresa office@infohale.ro iar noi te vom recompensa pe masura.
Oricand poti fi redactor adjunct InfoHALE alaturi de cei mai buni specialisti pe domeniul industrial, aducandu-ti contributia la educarea pietei in care activezi.