Stiri

5 job-uri care vor disparea din cauza tehnologiei si 5 job-uri care vor rezista

Devine tot mai greu sa ignoram efectul pe care automatizarile si evolutia tehnologia il au asupra pietei muncii la nivel mondial. Au fost creati roboti inteligenti, linii de productie complet automatizate sau programe performante care au redus tot mai mult implicarea umana in oferirea de produse si servicii.

Biroul de Statistica a Fortei de Munca din USA a intocmit o lista in care a clasificat, dupa numarul de locuri de munca pierdute, care sunt ocupatiile cu cel mai mare risc sa dispara de pe piata muncii din cauza tehnologiei in perioada 2016-2026.

  • Pe locul 5 s-a situat postul de casier, aici estimandu-se ca se vor pierde 30.600 de locuri de munca. Shopping-ul online, dar si standurile in care oamenii pot sa isi scaneze singuri produsele reduc nevoia de casieri umani.
  • A 4-a pozitie in topul joburilor pe cale de disparitie sunt operatorii de la ghiseele bancilor. Avand in vedere ca sistemele de online banking si self banking au castigat tot mai multa popularitate, pana in 2026 se estimeaza ca vor fi pierdute in acest domeniu 41.800 de joburi.
  • Locul 3 il ocupa operatorii postali, aici fiind estimata o pierdere de 65.300 de locuri de munca. Acest lucru este cauzat de masinile care pot procesa si sorta scrisorile.
  • Al doilea loc este in domeniul productiei si vizeaza muncitorii de pe liniile de asamblare. Automatizarea proceselor va duce in urmatorii 20 de ani la pierderea a peste 145.000 de locuri de munca.
  • Pe primul loc se afla jobul de asistent administrativ. Aici este estimata o pierdere de 321.200 de locuri de munca. Tehnologia a usurat misiunea celor care lucreaza la birouri de a se ocupa singuri de partile administrative ale job-ului.

Cu toate acestea, expertii au intocmit si o lista cu 5 joburi care nu vor avea aceeasi soarta, pe care vi le prezentam in ordine aleatorie:

  • Meseriasii (instalatorii, mecanicii, electricienii) – atata vreme cat oamenii nu vor elimina spre exemplu nevoia de a merge la baie, vom avea nevoie de instalatori, electricieni sau alti meseriasi. Multe job-uri necesita o combinatie intre dexteritate, acuitate vizuala, mobilitate si capacitatea de a rezolva probleme, iar robotii care sa posede astfel de calitati inca nu s-au inventat.
  • Angajatii din domeniul medical: s-au inventat o multime de aparate care pot realiza interventii sau investigatii medicale, insa este nevoie de tehnologii mult mai avansate pentru a nu mai fi nevoie de stomatologi sau chirurgi. Astfel de job-uri necesita creativitate, mai exista implicatii etice si morale atunci cand vine vorba de tratarea oamenilor, iar din acest motiv, viata unui om nu va fi niciodata ceva ce sa ajunga 100% pe mainile unor fiinte artificiale. Sa recunoastem: oamenii nu sunt pregatiti sa fie tratati sau operati de ceva ce nu poate sa exprime emotii.
  • Joburi din domeniul social, sanatate sau ingrijirea copiilor: Aceste tipuri de job-uri necesita un nivel ridicat de inteligenta emotionala, abilitati sociale precum si empatie, care nu pot fi programate intr-un robot.
  • Joburile din educatie: chiar daca exista o multime de cursuri online prin care poti absolvi chiar si o facultate fara sa pui pasul intr-o sala de cursuri, impartasirea experientei umane va fi tot timpul necesara in educatia unei persoane.
  • Inginerii: acest job nu va disparea niciodata pentru ca …cineva trebuie sa se ocupe de proiectarea si construitea de roboti, nu?Related Articles

Back to top button