5 mituri despre protecția la incendiu care trebuie evitate
Atunci când sunt proiectate, instalate și întreținute corespunzător, sistemele de aspersoare pentru incendiu sunt foarte eficiente pentru protejarea persoanelor și echipamentelor din spațiile industriale.
Totuși, există multe mituri greșite cu privire la aceste sisteme, fapt care împiedică multe companii să instaleze echipamentele corect. Iată 5 mituri comune care pot pune în pericol clădirile industriale:
Aspersoarele nu trebuie instalate lângă sistemele electrice
Sistemele de aspersoare pot fi utilizate pentru controlul eficient al incendiilor electrice. De fapt, fumul dens și toxic din incendii electrice face dificilă utilizarea stingătoarelor portabile și a altor metode manuale de control al focului.
Mai mult, proiectarea echipamentelor electrice încorporează de obicei protecție împotriva supraîncărcării și defectelor la sol. Echipamentele electrice și electronice expuse apei de aspersiune pot fi curățate, clătite cu apă deionizată și uscate.
Siguranța personalului
Multe persoane se opun instalării aspersoarelor în camere electrice din cauza îngrijorărilor greșite cu privire la siguranța personalului. Specialiștii explică faptul că toți angajații trebuie evacuați înainte ca stropitoarele să intre în funcțiune. De asemenea, aceștia atenționează că incendiul în sine este mult mai periculos decât potențialul ca un angajat să intre în contact cu un circuit electric sub presiune.
Nu se folosește apă pentru incendiile cu lichide sau uleiuri inflamabile
Apa este un agent excelent de suprimare a incendiilor și, dacă este aplicată corect, poate controla și stinge focurile provocate de lichide inflamabile. În cazul acestor incendii, modalitatea de aplicare a apei este cheia, iar aceasta trebuie pulverizată.
Fiecare lichid inflamabil / combustibil are un punct de aprindere – temperatura la care lichidul degajă un vapor inflamabil care dacă se află în concentrație suficientă în aer poate genera un incendiu. Așadar, nu lichidul arde de fapt, ci vaporii. Aplicarea corectă a apei la un foc provocat de lichide inflamabile are mai multe efecte:
- Absoarbe căldura convectivă deasupra focului care poate provoca daune structurale și poate aprinde alte combustibile din apropiere;
- Atunci când este aplicată pe elementele structurale, oferă un efect de răcire pentru a împiedica defectarea materialelor. Oțelul structural începe să se slăbească la aproximativ 400 grade C;
- Extrage căldura din lichid. Când lichidul este răcit sub punctul său de aprindere, focul se va stinge automat.
Aspersoarele cauzează mai multe daune decât focul
Dimpotrivă, sistemele de aspersoare pot asigura controlul timpuriu al unui incendiu, ceea ce ajută la îmbunătățirea siguranței și la limitarea daunelor. Adesea, daunele totale cauzate de stropitori sunt mai mici de 5.000 dolari și nu sunt sesizabile. În schimb, incendiile pot duce cu ușurință la pierderi de milioane de dolari acolo unde aspersoarele sunt absente.
Potrivit unui studiu realizat de Guvernul SUA, daunele medii în sălile de calculatoare fără sistem de suprimare a incendiilor au ajuns aproximativ 38.000 de dolari. Prin comparație, în cazul incendiilor controlate de aspersoare daunele medii au fost de doar 3000 dolari.
Aspersoarele pornesc accidental
Descărcarea accidentală a stropitorilor este extrem de rară și este de obicei atribuită deteriorării mecanice sau proiectării slabe a sistemului. Se estimează că 1 din 2,5 milioane de sisteme de aspersoare instalate se vor descărca accidental.
Selectarea și amplasarea corespunzătoare a capurilor de aspersoare și proiectarea corectă a sistemului vor reduce la minimum posibilitatea descărcărilor accidentale.
Clădirea are aspersoare, deci este sigură
Simpla prezență a unui instalație de aspersoare nu înseamnă că acestea pot face față în mod adecvat unui incendiu. Sistemele de protecție la foc trebuie adaptate la specificul clădirii. Cu cât este mai mare eliberarea de căldură a unui incendiu, cu atât mai multă apă trebuie să poată furniza sistemul.
Atunci când un sistem de aspersoare este instalat, sunt utilizate calcule tehnice pentru selecția conductelor și crearea instalației. Așadar, un sistem care a fost adecvat acum 10 ani poate să nu ofere o protecție adecvată astăzi.
Trebuie evaluate nevoile curente
De exemplu, o clădire construită ca ocompanie de producție a elementelor din metal are un sistem de aspersoare aprobat și instalat pentru a oferi protecție. Dacă această companie se mută, iar în locul ei vine o firmă producătoare de materiale plastice, sistemul de protecție la incendiu existent nu mai este adecvat. Eliberarea de căldură în cazul unui incendiu care implică materiale plastice este de multe ori mai mare decât în cazul unui incendiu care implică operațiuni de producție a metalelor.
Aceste probleme nu pot fi identificate în timpul unei inspecții de prevenire a incendiilor și nici de către tehnicianul care efectuează testarea de rutină a sistemului de aspersoare. Evaluarea corectă a unui sistem de protecție împotriva incendiilor necesită informații despre specificul companiei, proiectarea instalației de aspersoare și alimentarea cu apă.
Sprinklerele sunt o variantă excelentă de protejare a oamenilor și clădirilor în cazul unui incendiu. Este adevărat că niciun sistem nu poate garanta protecția absolută, dar înțelegerea pericolelor, precum și selectarea și aplicarea atentă a aspersoarelor și a altor sisteme de protecție împotriva incendiilor, pot reduce drastic daunele.