Bosch si De’Longhi noii vecini de la Tetarom III
Furnizori ai celor două companii vor să investească în vecinătatea noilor locatari din Tetarom III, fosta „casă” a Nokia de la Cluj. Primele investiţii conexe vor fi nemţeşti şi se concretizează în contracte în toamnă, potrivit conducerii Tetarom.
Dacă în urmă cu câţiva ani, în Jucu se anunţa Nokia Village – adică un parc de companii şi hale dezvoltat în jurul investiţiei finlandezilor – în 2012 peisajul industrial a schimbat personajele. După retragerea producătorului de telefoane, noii investitori Bosch şi De’Longhi sunt cei dinspre care vin speranţe că îşi vor atrage la Cluj furnizorii.
În această săptămână, o companie germană care furnizează servicii pentru Bosch s-a întâlnit cu administratorii parcurilor industriale aflate sub umbrela Consiliului Judeţean, a informat conducerea Tetarom. „Ei sunt a doua oară aici, am ajuns la stadiul la care s-a stabilit şi suprafaţa de teren din Tetarom III de care au nevoie, precum şi localizarea sa. Acum s-a mai discutat pe contract. Au avut mai multe întrebări cărora noi le-am răspuns, urmând ca reprezentanţii companiei cu care noi am discutat să comunice informaţiile mai departe, board-ului din Germania. Negocierile sunt foarte avansate, aşa că noi estimăm ca în septembrie să semnăm contractul”, a precizat directorul Tetarom, Viorel Găvrea. Acesta a mai menţionat că noul locatar al parcului industrial din Jucu ar avea nevoie de 8 ha, teren în vecinătatea Bosch, iar investiţia va depăşi 10 milioane de euro.
„Investiţia celor de la Bosch e foarte mare, de 77 de milioane de euro, e evident că alături de ei vor veni şi alte companii care lucrează pentru concern. De fapt, acelaşi fenomen se întâmplă şi în cazul celuilalt investitor – De’Longhi. Avem discuţii cu firme nemţeşti, furnizori de electronice pentru aparatele de făcut cafea. În acest caz negocierile nu sunt la fel de avansate ca cele cu furnizorii Bosch, dar interesul există”, a subliniat Găvrea.
Constructorii lucrează în aceste luni la hala nemţilor din Tetarom III, urmând să închidă în aproximativ un an şantierul, respectiv în iulie 2013, potrivit datelor transmise către Tetarom. Amintim că la Cluj grupul Bosch construieşte un nou centru de producţie pentru fabricarea şi dezvoltarea de unităţi electronice de comandă destinate industriei auto. Într-o primă etapă, cea care se va încheia la sfârşitul anului 2013, sunt prevăzute investiţii de 77 de milioane de euro. Clădirile construite vor acoperi o suprafaţă totală de circa 38.000 mp, iar producţia ar trebui să înceapă la mijlocul anului 2013. Până la finalul anului următor, în Cluj-Napoca vor fi angajate aproximativ 340 de persoane atât în producţie, cât şi în domeniul dezvoltării. De-a lungul următorilor ani, locaţia urmează să fie extinsă, susţin reprezentanţii grupului. Conform datelor stabilite prin contractul negociat, compania germană preconizează în Tetarom III o investiţie pe un teren de 20 ha. Grupul Bosch este unul dintre liderii globali ai furnizorilor de tehnologie şi servicii. Grupul cuprinde compania Robert Bosch şi 350 de filiale şi companii regionale din peste 60 de ţări. Până în prezent, grupul Bosch este reprezentat în România în trei unităţi, în Bucureşti, Timişoara şi Blaj.
Celălalt nou locatar al parcului industrial din Jucu, compania care îi înlocuişte în fabrică pe finlandezii de la Nokia îşi pregăteşte intrarea la Cluj. Compania are deja sediu la Cluj şi primii angajaţi, a început instalarea de utilaje, iar până în octombrie urmează să demareze producţia. Administraţia judeţeană şi De’Longhi au anunţat în urmă cu câteva luni că grupul italian va achiziţiona activele Nokia din parcul industrial de la Jucu, unde va începe în acest an producţia de aparate electrocasnice şi electronice. Ţinta de angajări este de 600-1.000 de oameni, la capacitate maximă de producţie, iar investiţia în dotările cu echipament ale halelor, de 30 de milioane de euro.
La început a fost… Nokia Village
Hala Nokia, închisă anul trecut, trebuia să fie doar primul pas înspre ceea ce se preconiza drept „Nokia Village” la Jucu. Astfel, alături de producătorul de telefoane mobile urma să se instaleze şi furnizori ai companiei: doar primii trei, cu nume anunţate, ar fi urmat să dubleze investiţia finlandezilor. Mai precis, fiecare dintre cei trei furnizori preconiza investiţii de câte 20 de milioane de euro, dar criza financiară le-a schimbat planurile. A fost anunţată intrarea la Cluj a BYD (producător de componente de telefoane mobile), care ar fi trebuit să creeze 2.000 de locuri de muncă, a consorţiului Hansaprint şi Elander (care asigură documentaţia de utilizare a telefoanelor mobile, gen manuale şi cărţi tehnice), cu 150 de locuri de muncă anunţate şi a companiei Stora Enso (ambalarea şi expedierea cutiilor cu telefoane mobile), care urma să vină tot cu 150 de locuri de muncă.