Stiri

CBRE: Suprafata de spatii industriale tranzactionate a crescut cu peste 80% in 2013

Suprafata totala tranzactionata in sectorul industrial in 2013 s-a ridicat la 250.000 mp, cu 82% mai mare decat cea din 2012 si cu numai 3% mai mica decat cea din 2011. Capitala a atras 58% din aceasta activitate, restul de 42% fiind concentrati in marile orase din Romania: Timisoara, Arad, Iasi, Brasov, Ploiesti, arata datele CBRE Romania, unul dintre cei mai importanti consultanti imobiliari cu activitate pe plan local.

Cea mai mare tranzactie inregistrata in 2013 a fost reinnoirea si renegocierea contractului Carrefour din Bucuresti (45.000 mp), urmata de inchirierile facute de o companie de logistica in Bucuresti si companie productie electronice la Timisoara. O inchiriere importanta (pentru un spatiu de productie) a fost tranzactia Lear Corporation in Solo Industrial Park – Iasi.

Una din principale tendinte inregistrate in 2013 a fost reprezentata de tranzactiile pentru spatiile de productie, in special in sectorul furnizorilor din industria auto. In total, CBRE Romania a contorizat un stoc de spatii de productie destinate acestui segment de peste 2,1 milioane mp, (incluzand aici atat investitiile de tip greenfield cat si pe cele de tip brownfield, care nu se afla in cadrul parcurilor logistice). Aceasta crestere a cererii in sectorul productie este evidentiata in cadrul factorilor care au contribuit la cresterea PIB in 2013: valoarea exporturilor, productie industriala, precum si o usoara crestere a consumului intern.

 

Vrei sa vezi toate spatiile industriale care acum se construiesc? Click aici

 

“Pentru 2014 preconizam ca noile dezvoltari se vor livra in principal la cerere, cu focus pentru spatiile de productie. Aceasta este o consecinta a faptului ca bancile sunt in continuare retincente in a acorda credite dezvoltatorilor pe baze speculative, conditionand in plus si atingerea unui nivel ridicat al preinchierilor. In conditiile in care consumul intern va fi in crestere si comerciantii online vor inregistra la randul lor cresteri, este de asteptat ca cererea pentru spatiile logistice si de depozitare sa inregistreze un reviriment spre finalul anului”, a declarat Marian Orzu, head of industrial department in cadrul CBRE Romania.

Asteptarile sunt ca cererea in 2014 sa fie cel putin la acelasi nivel ca in 2013 sau in usoara crestere. Aceasta crestere a cererii a intervenit pe un fond macro-economic mai bun fata de cel initial anticipat. La inceputul anului prognoza era pentru o crestere PIB de 1,6%, sfarsitul anului a adus o performanta robusta anticipata la 2.6%. In mod similar, previziunile pentru urmatorii doi ani sunt imbucuratoare, cu cresteri estimate de 1,9% si 2,5% pentru 2014, respectiv 2015.

Sursa

Vrei sa ofertezi la hale industriale? Click aici
Related Articles

Back to top button