Stiri

Ce hale construiesc in Romania miliardarii lumii

sursa foto

Bogaţii lumii au pariat pe piaţa imobiliară de la noi peste 1,5 miliarde euro în ultimii ani. Familia Rockefeller şi patronul Ikea sunt printre investitori.

Printre cei mai bogaţi oameni din lume care au investiţii imobiliare în România se numără Gerald Cavendish Grosvenor, al şaselea duce de Westminster şi Ingvar Kamprad, proprietarul IKEA.

Revista Capital a realizat o listă cu cei mai mari zece miliardari ai lumii care au afaceri imobiliare în România. Proiectele pe care şi-au propus să le construiască investitorii au o valoare de nouă miliarde de euro. Criza a făcut ca doar câteva să fie definitivate.

Proprietarii de terenuri

De departe, miliardarul cu cel mai mare portofoliu de terenuri din România este Eyal Ofer (62 de ani), fiul lui Sammy Ofer – care a deţinut titlul de cel mai bogat israelian.

Eyal Ofer deţine la nivel local 10.000 ha de teren localizate în Bucureşti, Constanţa, Braşov şi Timişoara. El a investit în România peste 500 milioane euro în clădirile de birouri Cathedral Plaza, Platinum Business Center, ansamblul rezidenţial de lux Oxford Gardens şi hotelul Teleferic din Poiana Braşov.

Omul de afaceri a încheiat anul trecut un contract în valoare de 400 milioane euro cu Şantierul Naval Mangalia, care trebuie să îi livreze patru cargouri pentru transport comercial.

Următorii pe listă sunt Sándor Demján (69 de ani), cel mai bogat ungur, şi Nathaniel Rothschild (41 de ani) care au investit în România prin intermediul TriGranit circa 250 milioane euro. Compania maghiară are în proprietate circa 382 ha de teren la nivel de ţară în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Braşov.

Nume grele

Regele diamantelor Lev Leviev (56 de ani) este miliardarul cu cele mai consistente investiţii în România. AFI Europe, societate pe care acesta o controlează, a contractat pentru dezvoltarea mallului AFI Palace Cotroceni 234 milioane euro de la Hypo Real Estate, cel mai mare împrumut acordat vreodată pentru o dezvoltare imobiliară privată în România.

David Rockefeller (97 de ani), singurul nepot al lui John Rockefeller, fondatorul Standard Oil, este implicat, prin intermediul fondului de investiţii Europa Capital, parte a The Rockefeller Group, în construcţia speculativă a unui parc industrial în Turda, o investiţie de 200 milioane euro. Totodată, Benjamin de Rothschild (49 de ani) singurul fiumoştenitor al baronului Edmond Adolphe de Rothschild, s-a angajat, alături de israelienii de la Ocif, să dezvolte proiecte rezidenţiale de 200 milioane euro în România. Au ridicat doar Vivando Unirii, o investiţie de 25 milioane euro.

Blocaţi de criză

Sonae Sierra, unul dintre cei mai mari proprietari de malluri din Europa – din care Gerald Grosvenor (60 de ani) deţine 50%, a intrat pe piaţa românească cu planuri măreţe. De cinci ani de când sunt în România nu au reuşit să construiască niciunul dintre mallurile programate.

Momentan, compania deţine centrul comercial River Plaza din Râmnicu Vâlcea, cumpărat pentru 42 milioane euro în 2007, şi două terenuri în Craiova şi Ploieşti. Totodată, Ingvar Kamprad (86 de ani), proprietarul retailerului de mobilă IKEA, a cumpărat până acum două terenuri în România.

În 2010 a cumpărat platforma Timpuri Noi pentru 34,6 milioane euro. Planul urbanistic zonal aprobat de primărie pentru Timpuri Noi prevede construcţia unui hotel, spaţii de birouri şi rezidenţiale. Deşi unele proiecte sunt blocate, piaţa locală nu şi-a pierdut din strălucire.

Recent, cel mai bogat polonez, Jan Kulczyk, şi Larry Silverstein, proprietarul turnurilor gemene World Trade Center distruse în atentatele teroriste, au lansat un fond prin care doresc să investească 1,5 miliarde de euro în proprietăţi comerciale în România şi în regiune. Interesat de România este şi miliardarul Donald Trump.

Cel mai bogat polonez, Jan Kulczyk şi renumitul Donald Trump sunt interesaţi să investească în România

Sursa
Related Articles

Back to top button