Stiri

Cele mai mari fabrici din China se muta in R. Moldova

Interviu cu Derio Chan, investitor din Hong-Kong. „Cele mai mari fabrici din China ar putea investi în Republica Moldova”.

Ce cunoaşteţi despre Republica Moldova şi despre planurile de atragere a investiţiilor străine?

Derio Chan: L-am întâlnit, acum doi ani, pe Ambasadorul Moldovei la Beijing. Am devenit prieteni şi am aflat mai multe lucruri despre ţara voastră. Mi-a prezentat oportunităţile economice şi investiţionale de aici, relaţiile pe care ţara voastră le are cu Uniunea Europeană dar şi cu statele CSI. Mi-a spus că sunt domenii economice care nu sunt exploatate suficient Mi-am dat seama că este adevărat, mai ales că sunteţi o piaţă emergentă. De aceea, anul trecut, am venit pentru prima dată aici. După care am mai revenit. Încerc să descopăr mai multe oportunităţi pentru afaceri.

Ce domenii sunt atractive pentru investiţii?

Derio Chan: Reprezint o companie privată şi investesc în companii. Am o listă cu mai multe companii chineze. Aici caut nişte centre de comerţ unde am putea crea mai multe condiţii pentru oamenii care doresc să dezvolte produse proprii. Prefer sectorul industrial. Astfel, cele mai mari fabrici din China ar putea investi aici. Suntem o platformă pentru oamenii de aici, dar şi pentru a crea legătură cu cei din Orientul Îndepărtat.

Cum poate Moldova să atragă mai mulţi investitori chinezi?

Derio Chan: În acest caz avem nevoie de ajutorul Guvernului care să ne ajute cu politici în domenii. Asta pentru ca să convingem, să creăm mai multe condiţii, care trebuie realizate cu ajutorul Guvernului. Contează şi domeniul financiar al ţării, politicile de monitorizare, dar şi restricţiile impuse pentru comerţ, care ar putea influenţa deciziile noastre. La fel ca şi impactul pozitiv pe care acestea le vor avea pentru oamenii de aici. Vrem să fie o atmosferă investiţională mai bună. Este de menţionat şi regiunea şi avantajele geografice pe care ţara voastră le oferă. Avem nevoie de nişte soft ware speciale, dar şi de o colaborare mai strânsă cu Guvernul pentru ca să putem investi şi să cream diferite oportunităţi pentru oamenii de aici.

Ce sumă de bani sunteţi pregătit să investiţi aici?

Derio Chan: Nu cred că există o limită, dacă vom reuşi să atragem investitori. Aici oportunităţile sunt bune şi avem în faţă un viitor promiţător.

Ce vă îngrijorează cel mai mult în ceea ce priveşte climatul investiţional al Republicii Moldova?

Derio Chan: Cred că instabilitatea politică şi financiară sunt lucrurile care ne îngrijorează cel mai mult. Vrem să investim într-un mediu stabil. Nu vrem să mergem împotriva oamenilor, dimpotrivă vrem să cream o legătură cu oamenii de afaceri de aici. Avem nevoie de pieţe precum cele din Ucraina, Uniunea Europeană, dar şi cele din CSI. Pentru început vrem să creăm nişte centre pentru comerţ.

sursa
Related Articles

Back to top button