Cine va realiza lucrarile de extindere şi modernizare a terminalului de pasageri de la Aeroportul Suceava
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat, pe 4 decembrie, contractul pentru modernizarea terminalului de pasageri al Aeroportului ”Ştefan cel Mare” Suceava. El a spus că este vorba despre contractul de proiectare şi execuţie a noului terminal al Aeroportului Internaţional Suceava, ce va permite creşterea la circa 560.000 de pasageri procesaţi anual, cu minim 340 de pasageri la ore de vârf. Se vor realiza lucrări de extindere în partea de nord a clădirii existente ce va avea două zone, de plecări şi sosiri pentru curse externe, ce va procesa 170 de pasageri pe oră. Actualul terminal va fi extins în partea de est pentru cursele interne şi va procesa 86 de pasageri pe oră.
“Pentru terminalul de sosiri curse externe, respectiv sala de recuperare bagaje, pe terenul adiacent clădirii, latura de nord a acesteia, se va realiza un drum de legătură între platforma de îmbarcare-debarcare aeronave şi clădirea proiectată pentru a permite transportul bagajelor de la aeronave către sala de recuperare bagaje de cală”, a spus Flutur, subliniind că existenţa terminalului va elimina riscurile de încălcare a condiţiilor de securitate generate de existenţa unui flux comun, extern-intern la sosiri.
Totodată, se va elimina disconfortul actual generat pasagerilor atât la plecări, cât şi la sosiri.
Potrivit lui Flutur, extinderea terminalului pentru curse interne va da posibilitatea pasagerilor să călătorească spre Bucureşti şi alte oraşe ale ţării cu costuri mai mici, pentru că se vor putea utiliza aeronave de tip C, cu capacitate de circa 160 de pasageri.
Flutur a precizat că, prin realizarea investiţiei, Aeroportul “Ştefan cel Mare” Suceava va fi certificat ca aeroport civil internaţional şi îşi va putea schimba titulatura în Aeroportul Internaţional “Ştefan cel Mare” Suceava, generând un interes imediat din partea altor companii aeriene de a opera şi alte destinaţii decât cele existente.
Valoarea contractului este de 12,6 milioane de lei fără TVA, iar durata de realizare este de 15 luni, dintre care trei de proiectare şi 12 de execuţie. Lucările şi proiectarea vor fi realizate de asocierea formată din Societatea de Construcţii Napoca SA, UTI Grup SA, Geo Arc SRL şi Aero Project SRL. AGERPRES