Stiri

Cluj va folosi nămol pentru producția de energie din biogaz

Stațiile de epurare din Cluj-Napoca și Gherla vor folosi nămolul rezultat din tratarea apei uzate menajere pentru producția de energie din biogaz și pentru culturile agricole.

Președintele Consiliului Județean (CJ), Alin Tișe, a semnat autorizația de construire pentru edificarea a două noi instalații de deshidratare a nămolului rezultat din tratarea apei uzate menajere. Cele două noi investiții vor fi realizate în cadrul Stațiilor de Epurare a Apelor Uzate (SEAU) Cluj-Napoca și Gherla.

Finanțarea de 4,6 milioane de lei pentru lucrările de construire este asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în cadrul megaproiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, scrie transilvaniabusiness.ro.

„În procesul de epurare a apelor uzate rezultă, ca reziduuri, cantități însemnate de nămoluri. Prin intermediul acestei finanțări europene pot fi valorificate energetic și economic, cu impact benefic direct asupra mediului înconjurător. Lucrările la cele două stații vor fi finalizate în 2023” – Alin Tișe.

Stația destinată deshidratării nămolului de la Cluj-Napoca va fi extinsă cu noi facilități destinate îmbunătățirii proceselor tehnologice de uscare și valorificare energetică. În viitoarea hală ce va fi construită va fi montată o instalație specială de recuperare a căldurii rezultate în urma tratării nămolului pe linia de uscare.

Biogazul captat va fi transformat în energie electrică, fiind estimată o cantitatea de 400kW/h, la o capacitate maximă de 100 tone de nămol procesat zilnic. Energia va fi folosită la funcționarea stației, fapt care va duce la scăderea considerabilă a valorii cheltuielilor cu electricitatea.

Stația din Gherla va beneficia de o investiție finanțată din bani europeni prin care va crește gradul de deshidratare a nămolului, prin extinderea actualei linii de tratare. Nămolul deshidratat până la un procent de minimum 25% va fi transportat la SEAU Cluj-Napoca în vederea uscării și valorificării energetice.

Nămolul rezultat în urma acestor intervenții tehnologice, a cărui compoziție chimică prezintă similarități cu gunoiul de grajd, poate fi valorificat în agricultură, în locul îngrășămintelor chimice. Acesta are un conținut bogat de substanță organică, fapt ce contribuie la regenerarea solului și îmbunătățește calitățile terenurilor agricole degradate.

Sursă: transilvaniabusiness.ro

Related Articles

Back to top button