Cum sa transformi o fosta fabrica intr-un centru multimedia
Plutind la inaltime in interiorul unei vechi fabrici din portul Rotterdam gasim un centru multimedia imens care ofera companiilor si universitatilor un mediu extraordinar pentru intalniri, cursuri, sedinte si networking.
Spre deosebire de atmosfera artistica si dezinvoltura prezenta in Amsterdam, orasul Rotterdam pare mult mai activ din punct de vedere al utiliatilor industriale – de multa vreme incoace acesta a ramas unul din cele mai aglomerate porturi din lume.
Cu toate acestea, la fel ca si in alte orase industriale, in Rotterdam se simte tranzitia de la o economie de productie la o economie bazata pe informatii, in care muncitorii de rand sunt inlocuiti rapid de persoane creative si informate.
Acest proiect a luat nastere dupa ce o coalitie de companii si universitati au cumparat fosta fabrica de chimicale din portul Rotterdam pentru a pune pe picioare un loc pentru intalniri de afaceri, laboratoare, ateliere de productie si sali de curs, in scopul inovarii si dezvoltarii economice si educationale a orasului.
Prima mutare realizata de aceasta coalitie a fost sa imparta imensul spatiu al fabricii in doua parti deoarece cladirea este foarte inalta si practic ar fi ramas in aer un spatiu pe care l-ar fi putut folosi mult mai eficient. Deoarece cladirea a adapostit o data o macara masiva, ei au fost capabili sa ancoreze structuri metalice suplimentare pentru a realiza practic inca un etaj in interiorul fostei fabrici.
Echipa care s-a ocupat de design-ul proiectului il descriu ca „un mic oras într-o fabrica” iar aceasta comparatie s-a materializat prin printarea unei imagini gigant din Google Maps a orasului Rotterdam, fiind aplicata mai apoi pe plafon.
Deoarece la parterul fostei fabrici inca functioneaza o linie de productie, aceasta a fost reamenajata in concordanta cu elementele de design de care se bucura centrul multimedia.
Tot pe www.infoHALE.ro citesti despre Cum sa transformi un turn industrial intr-un element de arta urbana?