Ghiduri și SfaturiStiri

Cum se realizează o fundaţie corectă şi stabilă pentru schele?

Atunci când se realizează fundație pentru schele de lucru și de protecție, se folosesc frecvent plăci de susținere. Până acum rămăsese deschisă întrebarea – în lipsa unei expertize geologice – cu privire la forța de compactare admisibilă a acestor plăci. În acest scop, comisia de experți „Schele” al Institutului German pentru Tehnologia Construcțiilor (DIBt) a adoptat un nou regulament.

Forțele de presare admisibile conform EN 13814 sunt valabile pentru dimensiuni de plăci 1 ≤ L/B ≤ 3 și depind de lățimea plăcilor. Pentru presarea maximă admisă a solului, sub nivelul de 200 kN/m² este necesară o lățime a plăcilor de cel puțin 40 cm.

Tabelul de mai jos prezintă presările admisibile pentru lățimile uzuale de plăci (vezi tabel, coloanele 2 și 3). Forțele admise de presare pentru plăci cu lățimi intermediare pot fi interpolate. Criteriul pentru determinarea fundației cu plăci de suport rămâne însă de cele mai multe ori portanța plăcii de lemn în sine. Aceasta trebuie determinată conform EN 1995-1-1 ca piesă de lemn uzuală.

Conform noilor reglementări, Layher a determinat pentru ajutorarea clienților și proiectanților, pentru forțele maxime de presare conform EN 13814 pentru grosimile de plăci între 4,5 și 5,0 cm și lățimile de plăci între 20 și 40 cm lungimile de plăci optime Lopt și sarcinile de suport admisibile pentru modelul de schelă Blitz ( vezi tabel , coloanele 4 și 5 ).

Lungimea optimă determinată a plăcilor Lopt este lungimea care permite dispersarea forțelor de susținere maxime. Lungimi mai mari de plăci decât Lopt nu aduc alte avantaje sau creșterea forței portante a fundației. În plus, s-au determinat sarcinile de suport admisibile zul P pentru două lungimi uzuale ale plăcilor (vezi tabel, coloana 6).

Recomadările LAYHER

Schelele trebuie montate pe o suprafață suficient de stabilă și portantă. De multe ori plăcile de susținere se folosesc pentru distribuția sarcinilor, cel mai adesea din lemn. Obiectivul principal este mărirea suprafeței de susținere în comparație cu suprafață plăcii de picior. De asemenea, creșterea coeficientului de frecare între plăcile metalice de picior și suprafața de susținere, poate fi sarcina plăcii de susținere. Tipul de frecare „oțel pe lemn“ are un coeficient de frecare mai mare decât „oțel pe beton“ sau chiar „oțel pe oțel“, ceea ce constituie un avantaj în determinarea stabilității (factori de glisare). În principiu nu face nicio diferență dacă placa de susținere este montată ca strat individual sub fiecare suport sau – așa cum este cazul la schelele de fațadă – ca placă continuă sub suportul interior și exterior.

În cazul terenurilor de construcție mai puțin portante, Layher recomandă însă tot timpul o placă de suport continuă, care prezintă avantaje în ceea ce privește portanța și comportamentul de compactare la astfel de soluri. Datorită suprafeței de suport mai mari, se activează și zonele de sol între suportul interior și cel exterior, rezultând astfel presări mai mici sau permițând dispersia mai eficientă a sarcinilor crescute de susținere.

LAYHER este cel mai mare producător mondial de schelă, cu o gamă largă de sisteme de schele, sisteme de protecție și schele pentru evenimente, turnuri mobile și scări. Sub motto-ul „mai multe posibilități”, compania oferă din 2013 şi în România, prin firma LAYHER Schele, toată gama de produse, asigurând în acelaşi timp consultanță personală și disponibilitatea materialelor necesare în depozitul din București.

Pentru mai multe informații despre schele și sisteme de schele, precum și oferte personalizate de preț, completați formularul de mai jos sau accesati site-ul www.layher.ro.




Related Articles

Back to top button