Deficitul de personal, problema acută a companiilor din piață. Care sunt soluțiile pentru lipsa forței de muncă în marile industrii precum Retail sau HoReCa?
Cine conduce o afacere în logistică, automotive, textile, construcții, HoReCa etc. știe că cea mai mare provocare este găsești un număr mare de muncitori calificați în astfel de domenii. Lipsa de personal se resimte atât de acut încât nici măcar muncitori necalificați nu mai pot fi angajați atât de ușor. Colaborarea cu muncitorii asiatici aduce antreprenorilor români trei mari avantaje: stabilitate, seriozitate și eficiență. Asiaticii vin în România pe contracte de cel puțin doi ani de zile, ceea ce oferă angajatorilor atât stabilitate, cât și predictibilitate. Prin cultura lor, asiaticii poartă un respect mare pentru muncă, astfel că își vor trata job-ul cu seriozitate. Cât despre eficiența în business, personalul din Asia poate crește randamentul afacerii, iar pe termen lung, costurile s-au dovedit a fi mai reduse pentru angajator.
Peste 50.000 muncitori asiatici au primit vize de muncă în 2022. Ce presupune recrutarea forței de muncă din Asia
Jumătate din contingentul aprobat de Guvern pentru anul 2022 a fost deja depășit. Anul acesta, 100.000 de muncitori extracomunitari vor putea munci în România, pentru a acoperi o parte din lipsa de personal.
Pentru a avea și siguranța că veți angaja cei mai potriviți oameni în domeniul în care activați, este recomandată recrutarea printr-o agenție profesionistă. Cu o experiență de 6 ani, International Work Finder a adus deja peste 8.000 de muncitori asiatici în România. Reprezentanții companiei estimează că doar 2022 vor obține documentele necesare pentru încă 8.000 muncitori.
Melania Pop, business developer, ne explică în detaliu care sunt pașii ce trebuie parcurși pentru a aduce personal asiatic pentru compania voastră:
- Recrutarea – Imediat după încheierea contractului cu agenția noastră de recrutare și plasare forță de muncă asiatică, se crează profilul candidaților. Apoi, începem selecția, recrutarea. Această etapa poate varia ca timp, în funcție de particularitățile pe care le solicită angajatorul. Colaborăm cu foarte multe agenții pe plan local, în Asia, cu care ne-am calibrat în toți acești ani din punct de vedere al calității. Noi facem o primă selecție a CV-urilor, iar apoi, împreună cu clientul, fie pe Skype, fie la fața locului (încurajăm vizitele de recrutare direct din Asia în cazul unui număr mare de muncitori sau pentru muncitori calificați).
- Avizul de muncă – Această etapă este una care implică instituțiile statului român și trebuie avute în vedere exigențele impuse de lege. Ne ocupăm de obținerea acestor documente care presupun întocmirea formalitatilor de imigrare a personalului străin și, de asemenea, vă acordăm consultanță pentru ca potențialii angajați din spațiul extra-comunitar să ajungă cât mai repede în România, pentru a-și începe activitatea la noile locuri de muncă.
- Viza – Odată obținut avizul, solicităm viza în țara de origine a muncitorului.
- Sosirea muncitorului și inducția – Spre deosebire de alte companii, International Work Finder își asumă contractual și obligația de a acorda suport clienților pentru integrarea cât mai rapidă a angajaților recrutați. (traduceri in limba maternă, prezența unui reprezentant al agenției în cadrul companiei când este necesar, transport și suport in vederea angajării).
- Permisul de ședere – Acesta este ultimul document pe care îl solicităm. Inițial, muncitorul intră și poate sta pe teritoriul României în baza vizei, care este valabilă 3 luni. În acest timp, solicităm permisul de ședere, act care îi dă voie cetățeanului străin să stea în România pe o perioadă mai lungă. Permisul de ședere se înnoiește anual și este ultimul din acest proces care se solicită autorităților române.
Care sunt condițiile impuse angajatorilor:
Este foarte important pentru antreprenorii care vor să recruteze forță de muncă din spațiul non UE să respecte următoarele condiții:
- Să demonstreze că au activitate pe firmă
- Să desfășoare activitități compatibile cu funcția pentru care solicită încadrarea în muncă a străinului;
- Să nu aibă datorii fiscale
- Să nu fie condamnat definitiv pentru o infracțiune prevăzută de Codul muncii sau penal
- Să nu fi primit, în ultimele 6 luni, anumite sancțiuni prevăzute de OUG 25/26.08.2014 sau Codul Muncii
În concluzie, procesul de recrutare este unul complex. Însă, dacă ai susținerea unei agenții profesioiste, procedurile birocratice și chiar integrarea asiaticilor la locul de muncă sunt mult mai ușoare. Cu toate că mulți antreprenori încă sunt sceptici și poate, uneori, chiar temători, foarte mulți au decis în ultimii 3 ani să parieze pe angajarea muncitorilor asiatici, ca ultimă soluție pentru lipsa de personal. Industriile în care se angajează masiv din spații non-UE sunt construcțiile, retail, HoReCa, automotive.