Stiri

Detinutii si asiaticii – solutia crizei de personal calificat din constructii din Romania?

Criza de personal calificat se resimte tot mai tare in piata constructiilor si cele care au cel mai mult de suferit sunt firmele private ce au o activitate intensa. Daca inainte expresia: “poti sa pleci, mai gasesc inca 10 ca tine” era des utilizata de catre antreprenori, astazi se vad nevoiti sa apeleze la toate tipurile de surse pentru a face angajari: de la cursuri de formare la care nu aplica aproape nimeni, la imigranti sau detinuti.

De ce ne confruntam cu o astfel de criza de personal?

Dupa anul 2018, viitorul cu privire la piata muncii se anunta a fi unul destul de sumbru. Toate acestea se datoreaza scaderii natalitatii si intrarea la pensie a unei mase mari de angajati.

Totusi in sectorul constructiilor aceasta criza se datoreaza si migratiei spre Occident a “meseriasilor” , al sistemului de educatie din Romania care in prezent nu se mai concentreaza pe scolile de meserii, dar si al interesului scazut al tinerilor spre aceste meserii. Astfel, aceasta criza ajunge sa se manifeste la toate nivelele de la specialisti si ingineri in domeniul constructiilor, pana la meseriasi si muncitori.

Pentru ca firmele nu mai gasesc personal calificat in aceste domenii, trebuie sa aloce resurse si sa gaseasca noi metode pentru a atrage noi angajati. Printre modalitatile incercate de angajatori se numara: formarea angajatilor la locul de munca sau atragerea de muncitori calificati din zona Asiei.

Inca o metoda care sa suplineasca lipsa acuta de personal pe care o incearca antreprenorii din segmentul constructiilor este spusa chiar de Dorel Goia (actionar TeraSteel Bistrita) pentru ZF.ro

Acesta afirma ca a ajuns sa caute oameni chiar si in inchisori: Inchisoarea nu ne acorda cati detinuti ne-am dori, pentru ca nu ne pot asigura paza formala a celor care lucreaza la noi. Cei care lucreaza in regim liber vin la serviciu ca orice om obisnuit, doar traverseaza strada, in vreme ce ceilalti vin cu autobuzul. Odata, am folosit 40- 50 de detinuti la o constructie.” ( sursa: www.zf.ro)

Vesti bune avem pentru antreprenori si cei care oferteaza in domeniul constructiilor, pentru ca de acum VICTA, asistenta virtuala de ofertare la santiere, suplineste munca realizata de angajati, economisind timp si bani.

Solicita un demo GRATUIT: www.victa.ro.
Related Articles

Back to top button