Interviuri expertiStiri

Dezvoltare Policentrică și Sustenabilitate în Construcții – Alexandru Solomonesc (Bauprojekt) despre Cum Să Construim un Viitor de Calitate

Bauprojekt, parte a Baupartner Group of Companies, este o “firmă dinamică de proiectare în arhitectură industrială, cu o echipă tânără și dedicată de profesioniști. Suntem specializați în domeniul arhitecturii și ingineriei, realizând diverse tipuri de proiecte industriale, de la hub-uri logistice de mari dimensiuni până la unități de producție complexe care satisfac cele mai diverse nevoi ale clienților.” Așa ne spune pentru început, Alexandru Solomonesc, Administrator Bauprojekt.

Dezvoltare policentrică, sustenabilitate și avantajele serviciilor Bauprojekt

Concentrându-se pe calitatea designului și a construcției Bauprojekt a devenit un actor important în industria construcțiilor din România. De la spații comerciale, de retail și până la birouri, depozite industriale sau proiecte de arhitectură peisagistică, serviciile companiei “includ un proces complet de proiectare care îmbină arhitectura și ingineria pentru a asigura atât funcționalitatea, cât și estetica proiectelor. Începem prin a înțelege nevoile beneficiarilor, definind obiectivele și așteptările lor, apoi creăm un concept care le captează viziunea. Ne ocupăm de obținerea autorizației de construire și oferim suport în licitație, transformând proiectul în cifre concrete. Ajutăm la transformarea designului în realitate, ghidând clienții prin procesul de execuție, iar în final, asigurăm predarea clădirii și obținerea permiselor de utilizare.”

Mai mult, “principalele avantaje pe care clienții le obțin alegând serviciile Bauprojekt pentru proiectele lor includ expertiza noastră în dezvoltarea de proiecte tailor-made, personalizate conform cerințelor specifice ale fiecărui beneficiar, precum și capacitatea de a gestiona proiecte complexe bazate pe standarde stricte și manuale tehnice riguroase. Oferim o abordare inovatoare și personalizată, susținută de o echipă dedicată și pasionată. În plus, jucăm un rol esențial de integratori, asigurând coordonarea optimă a tuturor specialităților implicate în proiect, pentru a garanta succesul acestuia.”

Odată cu schimbarea cerințelor clienților și a interesului tot mai mare de clădiri verzi, sau a atenției îndreptate către reciclare și sustenabilitate, Alexandru Solomonesc recunoaște că “proiectele Bauprojekt includ din ce în ce mai multe cerințe de sustenabilitate, iar clienții sunt mult mai atenți la materialele și
tehnologiile utilizate în faza inițială a investiției, precum și la eficientizare și reciclare în procesele de logistică și producție. Accentul se pune pe CapEx, pentru a asigura costuri de funcționare ulterioare cât mai reduse.”

În plus, “România ar trebui să ia exemplu de la orașele din afara țării, cum ar fi Vancouver, Portland sau Barcelona, care adoptă planuri de dezvoltare policentrică pentru a face față schimbărilor climatice. România ar putea implementa strategii dovedite, concentrându-se pe dezvoltarea unor centre urbane multiple, îmbunătățirea infrastructurii de transport public, promovarea clădirilor sustenabile și crearea de spații verzi. Totodată, este crucial să încurajăm o schimbare reală a mentalităților și a practicilor, astfel încât sustenabilitatea să devină parte integrantă din viața de zi cu zi a comunităților.”


Cultura construcțiilor de calitate

Cine stimulează, de fapt, cultura construcțiilor de calitate? “Cultura construcțiilor de calitate trebuie stimulată prin eforturi concertate din partea tuturor actorilor implicați în industrie, de la arhitecți și ingineri, până la dezvoltatori, autorități publice și clienți. Fiecare are un rol esențial, dar este adevărat că beneficiarii, cei care finanțează proiectele, au o influență majoră.

Beneficiarii care prioritizează calitatea, nu doar că determină durabilitatea și performanța clădirilor, dar și stabilesc un precedent pentru standarde mai înalte în întreaga industrie. Totuși, pentru ca această cultură să se dezvolte cu adevărat, este crucial ca autoritățile publice să implementeze reglementări stricte și să asigure aplicarea lor. În același timp, dezvoltatorii și constructorii ar trebui să fie motivați să adopte cele mai bune practici prin politici de stimulare și prin educarea cliențilorcu privire la beneficiile pe termen lung ale construcțiilor de calitate.

De asemenea, educația și conștientizarea publicului joacă un rol important. O schimbare a mentalității generale, care să pună accentul pe importanța calității, sustenabilității și siguranței în construcții, va contribui la crearea unei cereri mai mari pentru standarde ridicate și va forța toți actorii din industrie să se conformeze acestor așteptări. În esență, cultura construcțiilor de calitate este rezultatul unui efort comun și al unui angajament constant din partea tuturor părților implicate.”


Articol preluat din noul număr al „Cele mai puternice 100 de firme de arhitectură”. Descoperă integral interviul descărcând catalogul aici:  





Related Articles

Back to top button