Producătorul de ambalaje DS Smith va investi 11 milioane de euro în fabrica de hârtie de la Zărnești, axându-se pe eficientizarea operaţiunilor, protecţia mediului şi dezvoltarea sustenabilă locală.

www.money.ro

“DS Smith, lider în producţia de ambalaje sustenabile, anunţă astăzi planul de investiţii pe termen scurt şi mediu ce urmează a fi implementat la nivelul fabricii din Zărneşti. Prin acest demers, compania urmăreşte dezvoltarea operaţiunilor de fabricare a hârtiei, cu un impact pozitiv asupra economiei locale şi a mediului înconjurător, dar şi atingerea obiectivelor cheie definite de către grup, în materie de sustenabilitate”, a anunţat compania.

Între 2021 și 2023, investiția va fi direcționată spre înlocuirea sistemului de canalizare, achiziţia şi punerea în funcţiune a unei noi staţii de epurare a apelor tehnologice, dar şi a unui incinerator. Acesta din urmă va permite scăderea consumului de gaz la nivelul fabricii şi a amprentei de dioxid de carbon cu până la 20% pe an.

De asemenea, noile echipamente vor contribui la reducerea consumului de apă proaspătă cu până la 20%, respectiv reducerea cu 60% a cantităţii de deşeuri tehnologice, printr-o mai bună valorificare internă a acestora.

”Obiectivul planului nostru de investiţii este acela de a creşte eficienţa activităţii de producţie a hârtiei, şi, totodată, de a minimiza impactul asupra mediului înconjurător, printr-o mai bună gestionare a resurselor şi un nivel mai redus de emisii de dioxid de carbon. Vrem să aducem în fabrică tehnologie de ultimă generaţie, pentru a continua să ne desfăşurăm activitatea la un nivel de performanţă ridicat. DS Smith şi-a asumat un angajament pe termen lung faţă de bunăstarea comunităţii locale din Zărneşti – fie că vorbim despre oameni sau despre ecosistem – aşa că toate demersurile noastre se îndreaptă în această direcţie şi ne bucurăm să creăm perspective pentru dezvoltări ulterioare”, declară Marius Juncanariu, director DS Smith Zărneşti.

Anul trecut, compania a încheiat un parteneriat cu şcolile gimnaziale din Zărneşti. Prin intermediul acestuia, peste 300 de  elevi au participat la sesiuni interactive pe teme precum protecţia mediului, colectarea selectivă a deşeurilor şi economia circulară. Compania declară că vor urma noi proiecte și pe parcursul anului 2021.

Fabrica DS Smith din Zărneşti este cea mai mare unitate de producţie a hârtiei pentru ambalaje din România, asigurând necesarul pentru aproape jumătate din piaţa locală. Compania utilizează ca materie primă 100% deşeurile de hârtie şi carton.

În prezent, DS Smith deţine în România un centru de coordonare a operaţiunilor de reciclare în Bucureşti, două depozite de reciclare în Otopeni şi Cluj-Napoca, o fabrică de hârtie pentru ambalaje, două fabrici de ambalaje, la Ghimbav şi la Timişoara şi 3 puncte de lucru, în Piteşti, Timişoara şi Otopeni, judeţul Ilfov. În total, compania are 650 de angajați.