Stiri

Fabrica care a concediat 60.000 de angajati din cauza robotilor

Foxconn, unul dintre furnizorii de componente ai Apple, a trimis in somaj 60.000 de muncitori dintr-o fabrica din China.

Anul trecut, piata robotilor industriali din China a inregistrat vanzari in crestere cu 16%, un record la nivel mondial, iar trendul promite sa se mentina si in viitorul apropiat, dupa cum anunta revista IB Times.

Foxconn este o companie taiwaneza, dar care foloseste forta de munca din China, avand o fabrica deschisa in Kunshan, o localitate din apropierea orasului Shanghai, unde pana nu demult lucrau 110.000 de angajati.

„Fabrica Foxconn si-a redus numarul de angajati de la 110.000 de muncitori la 50.000 gratie introducerii robotilor industriali. A avut success in programul de reducere a costurilor cu orta de munca. Mai multe companii ii vor urma exemplul”, a specificat Xu Yulian, purtator de cuvant al primariei din Kunshan.
roboti in fabrici

Foxconn si alte 34 de firme din Taiwan cu fabrici deschise in orasul chinez au investit 610 milioane de dolari in achizitionarea robotilor industriali care sa inlocuiasca forta de munca umana.

Recordul in privinta concedierilor facute in urma tehnologizarii sectiilor de productie il detine Nike, care in 2013, a reusit sa reduca numarul angajatilor din fabricile din Asia cu 106.000 persoane.

Febra robotilor ar putea lovi si in Statele Unite, cele mai recente calcule facute in acest sens apartinandu-i directorului executiv al McDonalds SUA, Ed Rensi.

Acesta a afirmat ca ar costa mai putin sa cumpere 35.000 de brate robotice care sa puna cartofii prajiti in pungi decat sa plateasca angajati cu 15 dolari/ora pentru acelasi lucru.

Ce hale de productie se mai construiesc in Romania? www.santiereonline.ro
Related Articles

Back to top button