GBA PLASTIK – Sfaturi pentru alegerea trapelor de fum și a luminatoarelor
GBA PLASTIK este unicul producător de trape de fum și luminatoare din România. Realizate din policarbonat alveolar termoformat, acestea sporesc siguranța în caz de incendiu și asigură o ventilație optimă a spațiilor.
Cum alegem corect trapele de fum și luminatoarele, dar și ce greșeli trebuie să evităm aflăm de la Paula Soare, Commercial Manager:
Care sunt provocările momentului în segmentul în care activați?
Provocările momentului sunt de departe gestionarea impactului scumpirilor pe bandă rulantă din ultima vreme, astfel încât contractele pe care le avem în derulare să nu fie afectate şi părerea mea este că până acum am făcut o treabă destul de bună. Cu toate că, într-adevăr, am înregistrat întârzieri din cauza întreruperilor în lanţurile de aprovizionare, am administrat activitatea de aşa manieră, încât calitatea şi standardele cu care ne-am obişnuit partenerii să nu aibă de suferit. Ca dovadă a profesionalismului echipelor noastre, în prezent avem numeroase proiecte în derulare.
Cum vedeți evoluția pieței românești în nișa trapelor de fum și a luminatoarelor în următoarele 6-12 luni?
În contextul geopolitic şi economic actual extrem de complicat, este dificil să conturăm o perspectivă clară a evoluției pieţei construcţiilor industriale și implicit a trapelor de fum și a luminatoarelor, dar luând în calcul faptul că majoritatea planurilor de dezvoltare finanţate prin intermediul fondurilor europene se extind în următorii 4-5 ani, cred că ne putem aştepta la o dezvoltare solidă în continuare.
Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru alegerea trapelor de fum și luminatoarelor?
Un prim sfat pentru noii clienți ar fi să se orienteze către producătorii autohtoni pentru achiziția trapelor de fum, deoarece pe piață sunt multe produse care vizează acest domeniu, cele mai multe neconforme sau neavizate, ajunse pe piața din România prin intermediul revânzătorilor și importatorilor. De aceea ar fi bine să opteze pentru trape de fum produse de o firmă cu experiență, (cel mai bine direct de la producător) care să le pună la dispoziție agrementele și certificările armonizate cu legislația în vigoare.
Un alt aspect foarte important ar fi ca montajul trapelor de fum să fie realizat doar cu personal autorizat IGSU, deoarece trapele de fum sunt echipamente cu regim special de montaj și funcționare.
Mai mult, un al treilea sfat ar fi să acorde o atenție sporită, încă de la început, perioadei de garanție, lucrărilor de revizie, mentenanță și întreținere pentru a asigura funcționalitatea în timp a trapelor de fum și luminatoarelor.
Care sunt 3 capcane/greșeli frecvente pe care observați că le fac constructorii atunci când aleg trapele de fum și luminatoarele?
Cea mai frecventă capcană în care se prind constructorii ar fi că nu acordă o atenție sporită rolului și funcționalității trapelor de fum, aceasta fiind în primul rând protecția persoanelor și bunurilor împotriva incendiilor. Cei mai mulți dintre ei se raportează la alte aspecte, precum prețul și documentația trapelor care să fie în acord cu IGSU, iar funcționalitatea este lăsată pe ultimul loc.
O altă capcană ar fi aceea că achiziționează trape de fum fără montaj autorizat IGSU, deși acest tip de echipamente necesită montaj autorizat.
A treia capcană ar fi că nu se face o analiză amănunțită a elementelor componente ale trapelor și performanțelor tehnice ale acestora.
Care sunt 2 -3 proiecte recente la care ați furnizat trape de fum și luminatoare și ce soluții tehnice din portofoliul dvs. ați folosit?
O soluție tehnico-economica optimă, propusă și implementată recent de către societatea noastră, a fost proiectul de la o fabrică renumită de ape minerale din Ghimbav, cu luminatoare și trape de fum. Trapele de fum au fost inserate în luminatoare (soluție diferită de cea a proiectanților), evitând astfel crearea unor goluri suplimentare în învelitoare și ajutând la minimizarea costurilor cu structura de susținere, scăderea duratei montajului și implicit a costului final al investiției, totul cu asigurarea ariei de desfumare necesară obiectivului.
Un alt proiect de success este depozitul logistic din Cluj al unei firme de curierat bine-cunoscută, pentru care am propus, produs și montat trape de fum cu ventilație zilnică aplicată, practic 2 funcții pe aceeași trapă: desfumare și aerisire zilnică, trapele deschizându-se separat, atât în cazul apariției unui incendiu, cât și pentru aerisirea spațiului ori de câte ori este necesar.
Soluții optime folosim cu succes la nenumărate proiecte de trape de fum și acces aplicat, prin care să se realizeze atât desfumarea în caz de incendiu, cât și ieșirea pe terase sau acoperisuri, trapa funcționând și ca gură de vizitare.
Ne spuneți și care a fost proiectul cel mai provocator de anul acesta?
Cel mai provocator proiect a fost cel pentu Unitatea Militară din București unde a trebuit să ne încadrăm în cerințele constructorului cu privire la dimensiune și structură, în planurile proiectanților prin respectarea ariei de desfumare și nu în ultimul rând, în cerințele beneficiarului cu privire la calitatea și performanțele materialelor folosite in producția acestor trape. O altă cerință importantă la care a trebuit să ne aliniem a fost termenul de producție și montaj. Însă cu experiența și profesionalismul de care dă dovadă societatea noastră, am făcut față cu brio acestei provocări.
Ne puteți împărtăși câteva din planurile viitoare ale companiei GBA PLASTIK?
Pentru viitor ne-am propus să mărim gama termoformată a luminatoarelor modulare din policarbonat cu lățimi cuprinse între 3000mm și 4000mm, dar și gama trapelor de fum pentru dimensiuni mai mari 2000 x 3000mm cu sistem unic de desfumare.