Hanwha va construi o fabrică de armament în Dâmbovița. România, viitor hub regional pentru sisteme militare K9 și K10

Compania sud-coreeană Hanwha intenționează să construiască o fabrică de armament în județul Dâmbovița, în următorii doi ani, aceasta urmând să devină un centru regional dedicat producției, mentenanței și reparațiilor de sisteme militare. Anunțul a fost făcut de Michael Coulter, CEO al Hanwha Global Defense, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români.
„Aici, în România, este o nevoie de consolidare industrială și aici ne concentrăm să livrăm obuzierele K9 și K10. Suntem în mijlocul procesului de a construi o fabrică, unde vom produce sisteme. În prima fază vom livra direct, din cauza nevoii stringente, dar, pe parcurs, vom aduce producția K9 și K10 în România”, a declarat Coulter. Acesta a precizat că „se fac eforturi pentru accelerarea procesului”, iar construcția va începe în primul trimestru al anului viitor, finalizarea fiind estimată în termen de doi ani.
CEO-ul Hanwha consideră că dezvoltarea capacităților industriale locale este esențială în actualul context geopolitic. „Pe lângă exportarea produsului nostru, ceea ce se va întâmpla în continuare, am dori să activăm local pe piețele noastre strategice”, a spus el, subliniind că România are potențialul de a deveni un hub regional pentru operațiunile europene ale companiei.
Prima tranșă de echipamente – 18 obuziere K9 și 12 vehicule de realimentare K10 – va fi livrată din Coreea de Sud, în paralel cu lucrările la fabrica din Dâmbovița. Potrivit lui Coulter, compania a deschis deja un birou la București și va colabora cu firme românești precum Pro Optica sau Iveco în faza de construcție.
„Lucrăm îndeaproape cu autoritățile locale și naționale, pentru a avea toate autorizațiile necesare”, a precizat reprezentantul Hanwha, care consideră că „soluția optimă pentru România este să facă achiziții în România”.
Proiectul are potențialul de a crea până la 2.000 de locuri de muncă, în funcție de contractele care vor fi încheiate. Personalul calificat va beneficia de formare profesională în Coreea de Sud sau prin cursuri susținute de specialiști coreeni în România. „Cred că avem o bază suficientă în Dâmbovița pentru început, dar cu siguranță ne vom axa pe dezvoltarea forței de lucru. Ne vom concentra pe dezvoltarea talentelor”, a afirmat Coulter.
România, al treilea operator global al sistemului K10
În iulie 2024, Hanwha Aerospace și Ministerul Apărării Naționale din România au semnat un contract în valoare de aproximativ un miliard de dolari pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) și 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10 (ARV).
Prin acest contract, România devine a zecea țară la nivel mondial care operează sistemul K9 SPH de calibru 155 mm/52 și a șasea țară din NATO care îl utilizează, alături de Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia. De asemenea, România este al treilea stat din lume – după Norvegia și Australia – care va opera sistemul K10, un vehicul complet automatizat ce asigură reaprovizionarea eficientă a forțelor de artilerie.
Livrările vor fi realizate în trei tranșe, pe parcursul a cinci ani, fiecare tranșă conținând 18 obuziere K9 și 12 vehicule K10. Primele livrări sunt așteptate până la începutul anului 2027, iar majoritatea echipamentelor vor fi fabricate în România, cu o implicare semnificativă a furnizorilor locali.
Termenele de livrare pentru fiecare tranșă sunt stabilite astfel: primul lot în 30 de luni de la semnarea contractului, al doilea în 40 de luni, iar al treilea în 60 de luni.
Sursa: AGERPRES