Stiri

Inca un mega-retailer refugiat din R. Moldova. De ce?

sursa poza
Compania „Shan Lian International Group”, care deţine în Moldova supermarketurile „Megapolis Mall” şi „Everest”, intenţionează să-şi retragă investiţiile de pe piaţa moldovenească. Reprezentanții companiei au declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că motivul ar fi controalele nejustificate şi excesive ale Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.
Directorul marketing al companiei, Mariana Ghecrea, a spus că, începînd cu anul 2008, compania a fost obligată să achite amenzi de circa 3,5 milioane de lei.

“Pe 12 decembrie, inspectorii fiscali au efectuat un control, solicitînd casierului actele de provenienţă pentru nişte categorii de mărfuri. Pentru că actele solicitate se află la contabilitate, casierul i-a îndemnat pe inspectori să meargă acolo, dar aceştia au refuzat şi au obligat casierul să semneze un act de control, unde era aplicată amenda de 50 mii de lei pentru faptul că nu li s-au prezentat actele la prima cerere. Pentru în alt caz a fost stabilită o amendă de 20 de mii de lei”, a spus Ghecrea. Totodată, ea a precizat că investitorul se gîndeşte nu doar să renunţe la investiţiile pentru 2013, dar chiar să-şi retragă integral capitalul din Moldova”.

Avocatul companiei Marcel Drăgan a declarat că amenda de 50 de mii lei a fost achitată pentru a nu fi sechestrate conturile companiei, dar decizia de aplicare a acesteia va fi atacată în instanţa de judecată.

Pe de altă parte , FISC-ul susține că toate învinuirile aduse sunt nefondate și neagă că suma amenzilor reprezintă circa 3,5 milioane de lei. Potrivit instituției, în rezultatul controalelor, s-au stabilit mai multe încălcări săvîrșite de companie, iar în rezultat au fost aplicate sancţiuni fiscale în mărime de 30 de mii lei şi sancţiuni contravenţionale de o mie de lei. Reprezentanţii FISC-ului susțin că sancţiunile propuse sînt proporţionale cu încălcările depistate.

În perioada anilor 2003-2011, compania “Shan Lian International Group” a făcut investiţii în Moldova în valoare de 50 mil.euro, înfiinţînd peste 550 de locuri de muncă, iar pentru anul 2013 planificase să mai investească alţi 35 milioane de euro, care să contribuie la crearea altor 500 locuri de muncă.
sursa
Related Articles

Back to top button