Stiri

Lafarge va vinde fabricile din Romania, in care a investit 700 de milioane de euro, pentru a putea fuziona cu Holcim

LarfageProducătorul francez de materiale de construcţii Lafarge intenţionează să vândă activele din România, printre care şi două fabrici de ciment, pentru a putea fuziona cu grupul elveţian Holcim, în cadrul celei mai mari tranzacţii din piaţa mondială a materialelor de construcţii în ultimii douăzeci de ani.

Pe piaţa locală francezii de la Lafarge deţin două fabrici de ciment, la Medgidia(judeţul Constanţa) şi la Hoghiz(judeţul Braşov),  precum şi o staţie de măcinare la Târgu Jiu. Capacitatea instalată a acestora este de 4,5 milioane de tone anual.

Vânzarea activelor Lafarge vine în contextul în care odată cu fuziunea, cele două grupuri, Lafarge şi Holcim, ar fi avut o poziţie dominantă în România, controlând peste jumătate din piaţa cimentului. Vânzarea activelor Lafarge în România a fost anunţată printr-un comunicat de presă.

Lafarge Ciment, principala companie prin care francezii sunt prezenţi pe piaţa locală, a înregistrat anul trecut afaceri de 155,1 milioane de euro, în scădere cu 19% faţă de 2012. De asemenea, profitul net a scăzut cu 73%, până la 10 milioane de euro. Pe de altă parte, Holcim România a ajuns la un rulaj de 202 milioane de euro în 2013, în scădere cu 5% faţă de anul precedent, în timp ce pierderile nete ale companiei s-au ridicat la 1,4 milioane de euro, adică de 6 ori mai mici ca în 2012.

Fiecare dintre cele două companii deţine pe plan local câte două fabrici de ciment şi, pe lângă activităţile din această industrie, ambele grupuri activează în România şi în industria agregatelor şi betoanelor. De altfel, atât Lafarge, cât şi Holcim se numără printre cei mai mari producători de materiale de construcţii de pe piaţa românească, fiecare investind peste 700 de milioane de euro în ultimele două decenii în activităţile locale.
Piaţa locală a cimentului, evaluată de ZF la 600-700 mil. euro, este împărţită aproape în mod egal de trei mari jucători – francezii de la Lafarge, nemţii de la HeidelbergCement şi elveţienii de la Holcim.

Sursa articol
Related Articles

Back to top button