MARAMUREȘ: Primul parc industrial dintr-o zona rurală din județul Maramureș va fi amplasat în comuna Fărcașa
Primul parc industrial dintr-o zonă rurală din judeţul Maramureş va fi amplasat în comuna Fărcaşa, la aproximativ 25 de kilometri de municipiul Baia Mare.
„Suntem în discuţii avansate pentru semnarea unui parteneriat solid cu Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş, pentru deschiderea primului parc industrial într-o zonă rurală. E vorba de un parc industrial care urmează să ocupe cel puţin 20 de hectare. Studiul de fezabilitate a fost realizat, suntem destul de avansaţi în această discuţie, iar dorinţa noastră e ca prin acest proiect să atragem şi alţi investitori în zonă, să creăm alte locuri de muncă pentru cele mai diverse domenii economice’, a declarat pentru AGERPRES viceprimarul Daniel Decebal.
Acesta a subliniat că, odată cu deschiderea noului parc industrial, se mizează pe aducerea a peste 1.000 de persoane în comună ca şi potenţiali locuitori.
„Scopul nostru clar e să aducem în comuna Fărcaşa încă 1.000 de locuitori, potenţiali lucrători în viitorul parc industrial, dar şi persoane care ar dori să locuiască aici. Avem şi blocuri de locuinţe pentru muncitori, dar ar putea exista şi persoane care ar dori să se mute la ţară pentru a fi mai aproape de noul loc de muncă. Avem, azi, cam 4.000 de locuitori, dar ne-am propus să trecem graniţa de 5.000 de locuitori şi vom crea şi alte facilităţi pentru persoanele care ar intenţiona să se mute la ţară. În vecinătatea parcului industrial vom construi noi blocuri de locuinţe unde vor fi peste 300 de apartamente pentru noii locuitori”, a spus Daniel Decebal.
Conform viceprimarului, în localitate funcţionează o companie multinaţională specializată în producerea de contactori pentru industria energetică unde lucrează peste 2.500 de persoane.
„Avem o componentă solidă în privinţa industriei locale, iar azi avem peste 2.500 de locuri de muncă după ce o companie multinaţională a deschis o bază de producţie în urmă cu 25 de ani”, a arătat viceprimarul.
Agricultura, în special creşterea animalelor pentru lapte şi carne, este ocupaţia majorităţii locuitorilor.
„A doua componentă este legată de agricultură, deşi în majoritatea cazurilor e vorba de o agricultură de subzistenţă, dar avem fermieri de calibru mediu, fermieri de bună calitate, oameni care au investit în agricultură, unii au accesat fonduri europene pentru dezvoltare sau granturi guvernamentale. (…) Avem o gamă largă de produse din carne, lactate, brânzeturi ale unor producători care ajung pe mesele localnicilor sau locuitorilor din municipiul Baia Mare. Majoritatea păşunilor comunale au fost atribuite de administraţie în gestiunea unor fermieri pentru a le exploata şi întreţine, iar ca perspectivă ne menţinem susţinerea micilor sau marilor ferme sau exploataţiilor agricole”, a menţionat el.
„Printre proiectele aflate în derulare se află o creşă pentru 30 de copii, creşă care va fi terminată şi dată în folosinţă la sfârşitul acestui an. Am reuşit să extindem Centrul de permanenţă, modernizându-l şi o să facem alte adaptări pentru o mai bună funcţionare. (…) Intenţia noastră e să facem în cele trei sate, special pentru copii, câteva parcuri. O să continuăm modernizarea unor drumuri şi străzi prin asfaltare, extinderi de apă şi canalizare, gaz şi electricitate”, a adăugat Daniel Decebal.