Interviuri experti

Menard: Aduce în România o întreagă gamă de tehnologii de îmbunătățire a terenului de fundare pentru a oferi soluții eficiente, inovatoare și economice pentru Clienții săi

Menard reprezintă un partener esențial în investigarea, îmbunătățirea și remedierea terenurilor, concentrându-se pe dezvoltarea soluțiilor de fundare fundamentate pe tehnologii inovatoare de îmbunătățire și consolidare a terenului. Aceste soluții reconfigurează abordarea tradițională a construcțiilor, eliminând necesitatea utilizării fundațiilor adânci pentru sprijinirea structurilor de suprafață. Compania operează pe întregul spectru al ciclului de viață al infrastructurii, oferind o experiență specializată în domeniul terenurilor de fundare.

Modalitatea lor de a se adapta la cerințele și schimbările din piață reflectă un angajament constant, iar detaliile privind tehnologiile pe care intenționează să le implementeze pe piața construcțiilor și șantierelor din România vor fi aduse în prim-plan de către Agnieszka Tomczyk, Regional Manager pentru România North-East Europe.

Bună ziua, doamnă Agnieszka Tomczyk! Vrem să vă urăm bun venit dvs. și companiei Menard pe piața din România. Vă rog, povestiți-ne mai multe despre decizia de a veni în România.

Bună ziua tuturor cititorilor și urmăritorilor InfoHale! În primul rând, trebuie spus faptul că ceea ce facem acum nu este prima activitate a companiei Menard pe piața construcțiilor din România. În perioada 2003-2011 Menard a executat șase proiecte destul de mari, folosind diverse tehnologii.

Revenind, am decis să intrăm în România deoarece vedem o gamă largă de posibilități și perspective. Țara voastră este acum una dintre cele mai dezvoltate țări din UE, lucru observat în creșterea numărului de licitații publice în întreaga țară și implementarea planului PNRR, care poate aduce profituri măsurabile pentru afaceri și oameni.

Să fiu sinceră, vedem perspective, așa că nu dorim să lucrăm aici ca străini. Vrem să împărtășim cunoștințe și experiență local și să construim structuri locale pentru o prezență pe termen lung și construirea brandului aici. Mai mult, ca țări post-comuniste, România are experiențe și probleme similare cu Polonia, de unde provin. Scopul nostru este să conectăm aceste experiențe pentru a obține cât mai multe beneficii din această fuziune. Vrem să amestecăm ideile și viziunea oamenilor, fără a le lua din mentalitatea și locul în care au crescut și au fost martori la revoluție. Credem că putem aduce evoluție pe piață, pentru a arăta că România este pregătită pentru soluții și tehnici diferite, poate chiar mai mature. În plus, acest lucru se întâmplă deja – la universitățile din România, nivelul de cunoștințe geotehnice și educație este unul dintre cele mai ridicate din Europa. Vrem să ne bazăm pe această sursă și să schimbăm cunoștințe între noi și cercetătorii universitari, precum și să aducem tehnologii pe piața construcțiilor și să lucrăm pe șantiere.

Ne puteți oferi o prezentare a serviciilor de bază ale Menard și a expertizei lor în investigarea terenului, îmbunătățirea acestuia și remedierea pentru industria construcțiilor?

Este dificil să descriem activitatea Menard printr-o singură propoziție, așa cum ați menționat, gama de activități este destul de vastă. Cu toate acestea, pentru a clarifica, Menard în sine se ocupă de lucrările de îmbunătățire a terenului. Remedierea terenului și investigarea terenului sunt realizate de companiile subsidiare: Remea (remedierea terenului) și ConeTec (investigarea terenului).

Îmi doresc să mă concentrez asupra îmbunătățirii terenului, deoarece aceasta este activitatea principală a companiei Menard. Pentru a înțelege mai bine ceea ce dorim să facem și să împărtășim, să definim mai întâi ce înseamnă îmbunătățirea terenului. Îmbunătățirea terenului este un proces de îmbunătățire a stării terenului în sine sau a întregului mediu de fundare, cu incluziuni în interior. Acest proces are un motiv specific. Nu venim și spunem: „Hei, aici aveți nevoie de îmbunătățirea terenului, să facem incluziuni rigide!”. Acest proces necesită câțiva pași pentru a ne asigura că lucrarea este realizată corect. Acești pași includ: investigarea terenului, analiza, conceptul, pre-designul, optimizarea/adaptarea la așteptări, proiectarea, aprobarea, executarea și controlul calității. Noi, ca Menard, putem fi implicați în acest proces încă de la început (investigarea terenului, analiza), dar și din etape ulterioare – în special atunci când lucrăm pe documentația deja pregătită de Client, de exemplu, în cadrul licitațiilor pentru construcții de drumuri. Cu toate acestea, în fiecare tip de licitație și proiect, încercăm să arătăm Clientului conceptul nostru și modul în care ceva poate fi realizat diferit față de propunerea inițială, dar și de ce soluția propusă este cea mai bună în acele condiții. Nu dorim doar să vindem produsul nostru, care sunt tehnologiile de îmbunătățire a terenului. Dorim, de asemenea, să fim consilieri și să lucrăm ca experți, deoarece suntem experți în domeniul îmbunătățirii terenului. Sunt capabilă să spun Clientului meu că nu au nevoie de îmbunătățirea terenului într-un anumit context. Nu voi câștiga bani, dar ei nu vor cheltui bani pentru ceva ce nu este necesar în condițiile prezentate.

Ca Menard, avem o gamă vastă de tehnologii de îmbunătățire a terenului, care pot fi împărțite în cinci grupuri principale: tehnologii de consolidare (VD, MV), tehnologii de compactare (DC, VF, RIC), tehnologii de incluziuni de beton (CMC, BMC, MSC, CFA), tehnologii de agregare (SC, DR), și amestecarea pământului – soil mixing (DSM). Fiecare dintre acestea poate fi utilizat în diferite condiții ale terenului, pentru diferite tipuri de structuri, la diferite adâncimi de îmbunătățire, așa cum se poate observa în tabelele de mai jos:

Ceea ce dorim să implementăm pe piața din România sunt:
VD – Drenaj Vertical (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7117038205735964672),
DC –Compactare Dinamică (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7099289649151406080),
DR – Înlocuire Dinamică (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7106877494246412290),
CMC – Incluziuni rigide (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7093193018295357440),
SC – Coloane din material granular vibrate (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7111916793593573376).

În opinia noastră, aceste tehnologii sunt cele mai potrivite pentru geologia românească și pentru problemele seismice. În acest moment, nu doresc să le descriu în detaliu, pot vorbi despre ele ore întregi, dar pot spune că suntem deschiși să facem o prezentare personală a tehnicilor noastre pentru fiecare companie care dorește acest lucru. De asemenea, puteți găsi o scurtă descriere pe profilul nostru de LinkedIn, în legătură cu cele prezentate.

Care sunt provocările comune cu care se confruntă proiectele de construcții legate de problemele terenului și cum abordează Menard aceste provocări?

Cele mai importante aspecte atunci când discutăm despre îmbunătățirea terenului sunt tasările structurii. Desigur, avem grijă și de coloane și de rezistența terenului, dar cel mai adesea cea mai mare problemă este legată de tasările structurii. Calculăm și proiectăm soluțiile noastre conform Eurocod 7 și suntem implicați în lucrările cu noua versiune a acestui normativ, care este în curs de elaborare. Practicile bune de proiectare a îmbunătățirii terenului pot fi găsite și în ghidurile ASIRI pentru proiectarea îmbunătățirii terenului, care reprezintă una dintre cele mai moderne baze de cunoștințe geotehnice în prezent.

Oricum, fiecare proiect poate aduce provocări diferite. Într-un proiect, cea mai importantă provocare ar putea fi pregătirea execuției cu echipament mic din cauza lipsei de spațiu pentru transportul instalației de forajului. În alt caz, ar putea fi necesară compactarea nisipurilor în apropierea clădirilor existente. Al treilea proiect ar putea implica brainstormingul proiectanților din cauza soluțiilor de fundare complet neobișnuite sau a condițiilor de teren. În al patrulea proiect, poate fi necesară omogenizarea condițiilor de teren bune și cu adevărat proaste. Și aș putea enumera cazuri similare unul după altul. Să fiu sinceră, fiecare proiect reprezintă o provocare. În geotehnică, nu există două cazuri identice. Nu este vorba despre o grindă de beton sau o un stâlp metalic. Terenul într-un mediu neomogen poate rezerva surprize la fiecare etapă a proiectului. De aceea, nu putem intra în rutină cu subiectele legate de teren, trebuie să ne concentrăm pe fiecare, chiar și pe cele aparent cele mai simple.

Și din acest motiv, pentru proiectele și execuțiile noastre sunt cu adevărat necesare teste bine făcute ale terenului și investigațiile geotehnice. O investigație a terenului propusă, planificată și efectuată corect ne poate oferi informații neprețuite despre teren și, ca efect, poate reduce fie costurile îmbunătățirii terenului (prin diferite rețele de coloane, adâncime diferită de îmbunătățire, diferite tipuri de platforme de lucru), fie riscul apariției tasărilor neașteptate sau a defecțiunilor structurii în viitor. Investiția în investigația terenului nu este o cheltuială inutilă – este o investiție pentru o structură sigură.

Ce tipuri de proiecte de construcție au, în mod obișnuit, nevoie de serviciile Menard și cum avantajează soluțiile dvs. aceste proiecte?

Toate în funcție de condițiile specifice ale terenului. 🙂 Și asta nu este o glumă. Suntem prezenți în fiecare parte a pieței construcțiilor, începând de la case unifamiliale, trecând prin clădiri de birouri, depozite și centre comerciale, până la structuri foarte specifice, cum ar fi turbine eoliene, culeile podurilor, diguri pentru drumuri și căi ferate, centrale electrice. Domeniul nostru de activitate acoperă piața privată și publică, oferind soluții de proiectare și lucrând pe soluțiile Clienților. Putem lucra pe un șantier timp de 2 zile sau 2 ani. Partea noastră din piața structurală este foarte specifică, iar fiecare domeniu poate avea nevoie de asistența noastră.

Există industrii sau sectoare specifice în care Menard a observat o creștere semnificativă sau o cerere sporită pentru serviciile sale în ultimii ani?

Dorim să ne concentrăm pe proiectele de infrastructură, precum și pe cele industriale. Ne dorim să fim implicați în proiectele în care, de exemplu, Clientul întâlnește o problemă legată de posibilitatea construirii unui depozit din cauza umpluturilor artificiale. De asemenea, vrem să fim cei care pot îmbunătăți terenurile pentru diguri de drumuri pe terenuri foarte moi sau care pot ajuta la îmbunătățirea căilor feroviare existente fără a demonta întreg corpul digului. Suntem foarte interesați de construirea turbinelor eoliene și știm că acest segment al centralelor de energie poate începe să crească foarte rapid dacă primesc aprobarea. Considerăm piața construcțiilor publice foarte promițătoare. Fondurile Uniunii Europene sunt disponibile aici, iar acesta este momentul potrivit pentru a le utiliza nu doar pentru prezent, ci și pentru a construi structuri pentru generațiile viitoare.

Puteți să împărtășiți câteva exemple de proiecte de construcții semnificative în care serviciile de îmbunătățire a terenului și remediere a Menard au jucat un rol crucial în atingerea succesului proiectului?

Există multe exemple. Dar dacă trebuie să aleg, aș vorbi despre două subiecte legate de îmbunătățirea terenului, unul din piața poloneză și cealaltă din cea cehă, și un alt proiect din domeniul remedierii terenului, în sudul Poloniei.

Suntem foarte mândri de rolul nostru în îmbunătățirea unuia dintre cele mai importante coridoare feroviare din Republica Cehă. Renovarea digului feroviar cu două linii a fost împărțită în două faze, în fiecare fază o linie a fost închisă și a doua a fost deschisă pentru trenuri. Trebuia să executăm aproximativ 94 km de coloane de piatră vibro cu foraj preliminar, făcând găuri în teren pentru coloanele de piatră mai întâi, într-o perioadă foarte scurtă de timp, iar din cauza proiectului de amploare nu erau acceptate întârzieri. Penalitățile erau foarte mari. Am lucrat cu 4 utilaje pentru forajele preliminare și 4 utilaje pentru coloanele de piatră, 24 de ore/zi, 7 zile/săptămână, și a durat aproximativ 3 luni de muncă… dar am reușit! Chiar mai devreme decât am promis conform graficului. În prezent, renovarea acestei căi feroviare s-a încheiat și trenurile rapide sunt din nou pe drumul de la Praga la partea de est a țării.

În Polonia, Menard are experiență într-adevăr în diferite tipuri de structuri și tehnologii. În regiunea Silezia, care este cea mai industrială regiune din țară, există multe mine de cărbune. În timpul exploatării cărbunelui, se creează depozite de deșeuri produse în timpul procesului de explorare. Unul dintre aceste depozite s-a considerat a fi un loc ideal pentru un parc logistic – aproape de autostradă, cu acces bun pentru camioane, aproape de marile orașe din partea de sud a țării. Singura problemă era că, deoarece era un depozit artificial, terenul de fundare era complet neomogen, fără posibilitatea de a defini parametri pentru calcul și fără idei despre cum să folosim terenul fără a risipi bani pe el. În primul rând, a fost construit un mic depozit pe coloane de piatră, dar am decis să încercăm o combinație de tehnologii DC și DR. Și aceasta a fost o reușită deplină. În cele din urmă, cu o tehnologie rapidă și ieftină, am pregătit un teren de fundare pentru mai mult de 10 depozite pe o suprafață totală de 1,35 km2. Mai mult de 10 depozite pe o suprafață care, în mod normal, ar fi fost tratată doar ca un depozit de deșeuri fără posibilitatea de a construi ceva acolo.

Al treilea subiect pe care aș dori să-l menționez este un subiect de remediere – curățarea lacului „Kalina”, tot în regiunea Silezia din Polonia. Zona Kalina a fost un loc de depozitare a deșeurilor chimice rezultate în timpul procesului de producție din perioada comunistă din Polonia. Primele planuri de curățare a acestei zone au apărut la sfârșitul anilor ’70, dar nu au existat finanțe pentru asta, nici acorduri politice, etc. În cele din urmă, chiar înainte de perioada Covid, orașul a găsit fondurile pentru procesul de remediere. Remea în asociere cu Menard a câștigat licitația, și acum, după 3 ani de muncă intensă, folosind cele mai moderne tehnologii și dezvoltând altele noi special pentru acel proiect, locuitorii se pot bucura de un parc cu apă curată, mult spațiu verde, fără mirosuri neplăcute, sigur pentru ei și pentru generațiile viitoare.

Ne puteți oferi perspective asupra procesului de angajament al Clienților de la consultația inițială până la finalizarea proiectului?

După cum am menționat mai devreme, încercăm să ne concentrăm individual pe fiecare proiect. Fiecare subiect este diferit, condițiile terenului sunt diferite, structurile sunt diferite, și nu există loc pentru rutină acolo. De aceea punem un mare accent pe o bună investigație a terenului. Și când spun „bună”, nu mă refer la cele mai scumpe tipuri de teste de laborator pentru casele unifamiliale, ci la examinarea adaptată condițiilor așteptate ale terenului și tipului de structură care urmează să fie construită. Uneori propunem teste suplimentare Clientului, care pot fi realizate de noi sau de subcontractorii noștri, sau care pot fi realizate de către Clienți înșiși, pe baza sfaturilor noastre.

Astfel, atunci când avem o investigație bună a terenului, putem începe analiza proiectului. Depinde de tipul licitației (execuție/proiectare și execuție), propunem optimizare și/sau concepția noastră de soluție, cu ofertă de preț pentru Client. Uneori propunem 2-3 soluții care pot avea unele diferențe, cum ar fi timpul de execuție, timpul procesului de consolidare, costurile soluției etc. Clientul poate alege ce este mai important – timpul sau banii, și apoi încheiem un acord. După semnarea contractului, pregătim proiectul detaliat de execuție, care se bazează pe calculele geotehnice și care este aprobat de către verificator. Dacă proiectantul structurii are nevoie, îi furnizăm parametrii și sfaturi pentru pregătirea proiectului de fundație. Următorul pas este mobilizarea utilajelor noastre pe șantier și executarea lucrărilor în strânsă colaborare cu proiectantul soluției. Acest lucru înseamnă că în cazul oricăror diferențe între condițiile reale ale terenului și investigația geotehnică, proiectantul este informat și se iau decizii. Uneori se fac calcule suplimentare pentru a verifica dacă suntem în continuare în siguranță. La final, efectuăm teste de calitate, în funcție de tehnologia utilizată, și pregătim documentația as-built.

Puteți să ne împărtășiți câteva perspective asupra planurilor de creștere și extindere ale Menard? Există planuri de a intra pe piețe noi sau de a introduce noi servicii?

Ca o companie globală, dorim să fim cât mai aproape de Clienți, dar desigur, fiecare creștere și expansiune trebuie să fie confirmată de analiza pieței locale și de posibilitățile din regiune. Am efectuat aceste analize pentru România și am descoperit că este o economie în creștere foarte dinamică aici. Dorim să împărtășim cunoștințele și experiența noastră pentru a face parte din această piață în creștere rapidă, plină de noi investiții. În prezent, începem cu tehnologii de îmbunătățire a terenului cu un birou în București, dar îmi închipui cu adevărat că vom putea să deschidem un al doilea birou la Cluj Napoca. Suntem amplasați în București, dar asta nu înseamnă că suntem interesați doar de regiunea București-Ilfov. Tot teritoriul României ne interesează. Nu vrem să ne concentrăm doar pe orașe mari precum Constanța sau Sibiu și să uităm de restul. Nu, noi vrem să ajutăm oriunde putem face asta. Mai ales că a început era autostrăzilor și suntem perfecți în executarea lucrărilor profesionale „în mijlocul pustietății”. Deci, dacă primim o solicitare, o vom trata cu aceeași seriozitate, fie că vine din sate mici sau din capitală.

De asemenea, în prezent începem cu tehnologii de îmbunătățire a terenului. Dar pot vedea și posibilități și locuri pentru lucrările de remediere. România, similară Poloniei, după perioada comunistă are multe locații care sunt „murdare” și pline de poluare chimică. Deci, desigur, dacă primim o solicitare privind remedierea, vom răspunde la fel de bine ca și pentru cele privind îmbunătățirea terenului.

Ce sfaturi ați oferi tinerilor profesioniști interesați să-și construiască o carieră în domeniul investigației și îmbunătățirii terenului, în special cu o companie ca Menard?

Nu există sfaturi speciale sau diferite pentru fiecare ramură specifică. Dacă faci ceea ce iubești și ceea ce îți aduce satisfacție, vei munci cu plăcere. Și dacă muncești cu plăcere și ai satisfacție din munca ta, vei deveni tot mai bun în continuu. Nu crede că dacă iubești ceea ce faci, nu vei mai munci niciodată în viața ta – vei munci, chiar mai mult, dar cu o abordare diferită.

La final, suntem curioși ce fel de hobby-uri sau alte activități te reprezintă după orele de lucru?

Ei bine… Cele mai importante lucruri pentru mine sunt să fiu activă și să învăț în permanență. Drumeții, escaladă, ciclism, exerciții fizice – acestea sunt activitățile pe care le prefer cel mai mult. Iubesc drumețiile în munți în fiecare sezon – pentru mine nu contează dacă e vreme însorită cu 30 de grade Celsius sau zăpadă până la temperaturi cu -10 grade. Poate că îmi plac chiar mai mult condițiile din a doua variantă? 😉 Dar îmi place și să stau cu o ceașcă de ceai sau un pahar de vin citind un roman criminalistic bun în serile lungi de toamnă sau iarnă.




Related Articles

Back to top button