Interviuri experti

Interviu: Sorin Cristea dezvăluie strategiile de succes ale CON-A

CON-A este una din cele mai mari firme de construcții din România cu capital integral românesc privat, fondată în martie 1990. CON-A a dezvoltat unități proprii de producție, „know-how” în construcții și proiectare, acoperind întregul spectru de servicii pe care o companie din acest domeniu le poate oferi. Obiectivele principale ale companiei sunt execuția de calitate și furnizarea la timp a proiectelor, cu accent pe satisfacția deplină a clienților. Cum au fost toți acești 33 de ani de activitate și care este planul pentru următoarea perioadă am aflat de la dl Sorin Cristea, director general CON-A.

33 de ani de activitate și un portofoliu evaluat la peste 1,5 mld euro. Ce înseamnă pe scurt această evoluție și care sunt obiectivele propuse pentru următoarele aniversări?

Înseamnă mai mult de trei decenii de muncă și seriozitate. În anul 1990 CON-A a fost printre
primele firme private înființate în Sibiu, în baza vestitului Decret 54. În primul an firma
s-a numit Casa Nouă, având ideea ca fiecare familie să poată avea o casă. Am trecut, odată cu România, prin perioada de tranziție, prin schimbări majore de sistem, ne-am adaptat la noile cerințe impuse de integrarea europeană, am trecut printr-o criză financiară mondială, printr-o pandemie și ne confruntăm cu noi provocări ridicate de războiul care se desfășoară la granița României. Ne adaptăm mereu cerințelor pieței și mai ales răspundem provocărilor acesteia. Pentru viitor, ne propunem să continuăm creșterea, dezvoltarea și drumul spre excelență prin oamenii pe care i-am format de-a lungul timpului în spiritul valorilor companiei.

În prezentarea companiei afirmați că reprezentați compania cu cea mai mare experiență în sectorul industrial din țara noastră. Cum se vede evoluția acestui sector în 2023 în România?

Așa cum am spus, la începuturile sale, CON-A construia mici lucrări pentru persoane fizice și diverse tipuri de locuințe. Câțiva ani mai târziu România a devenit atractivă pentru companiile multinaționale, iar CON-A făcea pionierat construind fabrici moderne, fără precedent la noi în țară din punct de vedere al lucrărilor de construcții. Unele dintre fabricile pe care le-am realizat au fost primele din Sibiu și printre primele
fabrici moderne din România, care au fost executate după noi planuri de proiectare pe o structură modernă folosind structuri metalice și panouri sandwich. În anul 2000 CON-A avea deja o cifră de afaceri de aproximativ 1 milion de euro și în jur de 120 de angajați. După mai bine de 30 de ani am devenit cea mai experimentată companie de construcții pe segmentul industrial din România, cu peste 100 de fabrici construite în portofoliu, iar Grupul CON-A a crescut ca număr de personal până la aproape 1000 de angajați.

Evoluția este una extraordinară pentru noi ca țară și pentru noi, ca firmă de construcții. Considerăm că există în continuare mult loc de creștere pe acest segment și oportunități de valorificare a potențialului zonal. Observăm o constanță în proiecte industriale pe piață. În momentul de față compania noastră are în lucru una dintre cele mai mari investiții privatemdin România – o fabrică de peste o sută de mii de metri pătrați – și asta spune multe despre capacitatea României de a atrage investiții și a noastră, ca firmă de construcții, de a realiza proiecte majore în domeniul industrial.

Vorbind de proiecte, care ar fi un top 3 proiecte realizate de CON-A în ultimele 12 luni?

Dacă vorbim despre proiectele din ultimele luni atunci aș vrea să menționez neapărat un proiect de suflet, construit acasă la noi la Sibiu și anume modernizarea și extinderea Stadionului Municipal Sibiu, pe care l am predat beneficiarului – Primăria Sibiu – la sfârșitul anului trecut. Apoi aș vrea să menționez un proiect foarte important pentru noi și anume construirea și extinderea unei fabrici de anvelope în centrul țării. Datorită clauzelor de confidențialitate pe care le avem cu beneficiarii noștri privați, nu putem comunica numele lor, însă apreciem încrederea acordată deoarece cu acest beneficiar avem o colaborare ce a început din anul 2016 și continuă și în prezent, în cadrul mai multor proiecte. Și desigur, ar mai fi vorba
despre una dintre cele mai mari investiții private din România din prezent, proiect pe care îl avem în derulare și la care am făcut referire mai devreme.

Care considerați că a fost în ultimele 12 luni cel mai ambițios proiect la care ați luat parte și care au fost cele mai mari provocări întâlnite?

Greu de spus, toate proiectele pe care le realizăm vin cu provocările lor, având în vedere că specificul nostru este să abordăm proiecte de amploare. Una dintre cele mai mari provocări – și oarecum constante – este timpul. De foarte multe ori trebuie să livrăm proiecte de zeci de mii de metri pătrați, în doar câteva luni, adesea incluzând și luni de iarnă. Avem o echipă de oameni experimentați care reușesc să facă lucruri extraordinare și ne ajută foarte mult și fabricile și secțiile de producție industrială pe care le deținem, care ne oferă viteză în execuție. În acest fel reușim să depășim obstacole care ar pune multe proiecte în dificultate.

Ce v-ați propus pentru următoarele 12 luni și încotro credeți că se va îndrepta piața de construcții din țara noastră?

Viitoarea perioadă de timp este vitală pentru bunăstarea cetățenilor, fiind printre altele condiționată de implementarea proiectelor finanțate de UE prin programele prezente PNRR, POS, etc. În situația în care gestionarea a acestor fonduri enorme va fi eficientă și țara noastră va reuși implementarea proiectelor de interes național în special în infrastructură, sănătate, învățământ, digitalizare, mediu, atunci putem spune că ar trebui să urmeze o perioadă bună pentru sectorul construcțiilor și care, la rândul său, ar trebui să se reflecte și în prosperitatea și calitatea vieții cetățenilor acestei țări.

Care considerați că sunt în prezent cele mai importante 3 proiecte publice la care se lucrează în România?

Cele mai importante proiecte publice din România în prezent consider că sunt autostrăzile. Dacă comparăm o țară cu un organism viu, atunci autostrăzile sunt ca venele care permit sângelui să ducă oxigen în tot corpul – adică mobilitate, prosperitate, civilizație. Așteptăm de cel puțin 30 de ani construirea porțiunii de autostradă Sibiu – Pitești, un proiect strategic pentru România și ne bucurăm
enorm că lucrările avansează serios pe anumite segmente. Și de asemenea, așteptăm cu mult optimism decizia privind finanțarea construirii noului Spitalul Județean Sibiu – unul dintre cele mai mari proiecte pe
sănătate la momentul de față din România. Construirea acestui obiectiv ar însemna realizarea unui proiectm al unei generații pentru județul Sibiu.

Atunci când vorbim despre topul antreprenorilor generali în construcții, inevitabil vorbim și despre echipe numeroase, determinate să obțină rezultate notabile. Într-o perioadă în care dinamica forței de muncă este destul de mare în acest domeniu, cum luptați cu acest fenomen?

Cea mai mare dificultate a unei companii referitor la angajați, în special a celor tineri, este nivelul precar de calificare profesională atât cel muncitor cât și cel cu studii medii și superioare. Lipsa aproape în totalitate a școlilor profesionale cu profil de meserii, coroborată cu lipsa exigențelor din partea școlilor și a facultăților de profil la care se adaugă lipsa dorinței de a fi educat și calificat sunt detalii esențiale care demonstrează că educația nu mai este o prioritate a tinerilor din această perioadă. Toate acestea conduc la un efort mare financiar și un consum de resurse suplimentare din partea firmelor care încearcă să ofere un produs de calitate.

Numărul de angajați din cadrul Grupului CON-A a fost relativ constant în ultimii ani, deci am avut o constanță din punctul de vedere al personalului. Însă, forța de muncă este o resursă esențială a activității noastre și este adevărat că în ultimii ani există o problemă în a găsi personal calificat pe toate palierele profesionale. Suntem într-o continuă căutare de personal specializat.

Analizând rezultatele obținute de cei mai buni antreprenori în construcții, observăm că aceștia se află pe un trend ascendent în ceea ce privește evoluția cifrei de afaceri și a profitului. Într-un sector destul de greu încercat de diferite provocări, care credeți că sunt top 3 factori care contribuie la aceste reușite?

Cred că acest lucru se datoriază seriozității, perseverenței și serviciilor de calitate pe care le oferă.

Spre ce domenii doriți să vă extindeți portofoliul de lucrări în perioada următoare și unde considerați că ar merita să ne îndreptăm atenția?

Grupul CON-A are aproximativ 1.000 de angajați și o cifră de afaceri de 140 de milioane de afaceri în anul 2022. Deținem la Sibiu și la Mârșa propriile fabrici de producție industrială pentru realizarea elementelor prefabricate din beton, confecții metalice, tâmplărie de aluminiu și sticlă. Pentru viitor ne propunem să ne consolidăm poziția pe piață și ne îndreptăm atenția spre mai multe tipuri de servicii în construcții. Începând de anul acesta asigurăm, prin intermediul celor mai noi firme din Grup, servicii de mentenanță a clădirilor prin CON-A Facility Management și integrarea soluțiilor aduse de noile tehnologii prin CON-A IT Solutions.

Articol publicat în TOP 100 Antreprenori Generali in Constructii 2023. Află cine sunt și cum văd tendințele și problemele din piață cei mai puternici 100 de constructori din Romania și descarcă catalogul aici: https://top.ibcfocus.ro/




Related Articles

Back to top button