Stiri

Creșterea Sectorului de Spații Industriale și Logistice în România: Oportunități și Provocări

Piața spațiilor industriale și logistice din România a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la un stoc modern de 7,1 milioane de metri pătrați, ceea ce o plasează ca a treia cea mai mare piață din Europa Centrală și de Est. Dezvoltarea continuă a acestui sector este susținută de rolul strategic al României ca hub regional de distribuție în Europa de Sud-Est, beneficiind de îmbunătățiri infrastructurale și de o cerere în creștere.

Consultanții de la Colliers evidențiază că această creștere este alimentată și de revenirea producției în țară (reshoring) și de creșterea economică persistentă. Cu toate acestea, oferta de spații moderne rămâne înca insuficientă în comparație cu cererea crescută, ceea ce generează oportunități semnificative pentru investitori și dezvoltatori. Chiriile pentru spațiile industriale și logistice în România se situează la un nivel intermediar în regiune, variind între 4,5-5 euro pe metru pătrat.

Deși chiriile au înregistrat majorări substanțiale în ultimii ani, ritmul de creștere pare să încetinească, reflectând o ajustare la cererea actuală și condițiile economice. Investițiile în proiecte de top din sectorul industrial și logistic oferă randamente competitive, cu România stabilizându-se în jurul valorii de 7,5%. Gradul de ocupare a spațiilor rămâne un factor variabil, situându-se în jurul valorii de 5% în România, ceea ce indică un potențial de creștere și ajustare în viitor.

În ansamblu, sectorul industrial și logistic din România și din regiunea ECE se prezintă bine poziționat pentru a răspunde provocărilor și oportunităților viitoare, beneficiind de stabilitate și de un potențial de creștere sustenabil în următorii ani, în ciuda influențelor precum inflația, schimbările economice și evoluțiile din comerțul electronic.

SURSA ARTICOL

Related Articles

Back to top button