Stiri

Noile tendințe tehnologice ale lanțurilor de aprovizionare modelează un viitor sustenabil

În aproape toate industriile, companiile se confruntă cu provocările de sustenabilitate induse de schimbările climatice, de lipsa resurselor naturale și de cerințele clienților în continuă schimbare.

Conform Acordului de la Paris, întreprinderile cu lanțuri de aprovizionare trebuie să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu peste 50% până în 2030 și să le elimine complet până în 2050.

Așadar, introducerea unor lanțuri de aprovizionare mai etice și ecologice este o bună practică pentru orice afacere. Utilizând tehnologia – precum automatizarea și robotica, tehnologiile de urmărire și cartografiere și inovațiile de transport, cum ar fi vehiculele electrice – companiile pot obține transparență, eficiență energetică și minimizarea deșeurilor pe întregul lanț de aprovizionare.

Inteligență artificială și învățare automată

Inteligența artificială (AI) și învățarea automată sunt în creștere mai rapidă ca niciodată, pătrunzând industria lanțului de aprovizionare.

Aceste tehnologii aduc o nouă putere de automatizare – cum ar fi facilitarea activităților de planificare, previziunea cererii, întreținerea predictivă și transportul colaborativ – utilizând analiza scenariilor și analiza numerică.

Ca urmare, capacitățile AI pot ajuta la reducerea semnificativă a ratelor de eroare, la scăderea costurilor operaționale și la optimizarea fluxului lanțului de aprovizionare.

Potrivit PwC și Microsoft, AI poate contribui la reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de seră cu 4% în 2030 – echivalent cu 2,4 miliarde de tone de emisii de CO2.

Robotica și automatizarea

De la începutul pandemiei, cumpărăturile online s-au majorat cu peste 150 la sută și așteptările clienților pentru o livrare mai rapidă și mai ieftină au crescut, împingând limitele existentă ale depozitelor.

Cu ajutorul roboticii și automatizării (cum ar fi dronele, roboții de livrare, roboții de gestionare a inventarului și roboții de dezinfecție) companiile pot crește productivitatea, eficiența și calitatea produselor. De asemenea, acestea pot să devină mai sustenabile, deoarece roboții sunt extrem de exacți și nu necesită multă energie pentru a opera.

Imprimare 3D și fabricare aditivă

Această nouă tehnologie permite companiilor să mențină stocuri virtuale și să fabrice stocuri la cerere. Astfel, întreprinderile pot elimina o cantitate mare de costuri de transport și ambalare, precum și de energie.

Mai mult, există potențialul de utilizare a materialelor reciclate din cadrul lanțului de aprovizionare ca materiale de bază.

Un studiu a arătat că imprimarea 3D ar putea reduce intensitățile emisiilor de CO2 ale producției industriale cu până la 5% până în 2025.

Industrial Internet of Things (IIoT)

Soluțiile IIoT permit colectarea, partajarea și analiza datelor în timp real și, în cele din urmă, optimizează performanța mașinăriilor și automatizează întreținerea pentru a reduce consumul de energie și a elimina redundanțele din fluxurile de lucru.

După cum a fost dezvăluit într-un sondaj din 2018, 70% dintre companiile care operează cu IIoT au observat îmbunătățiri ale performanțelor.

Senzori inteligenți

Utilizarea senzorilor inteligenți în lanțul de aprovizionare include verficarea în timp real a temperaturii vehiculelor, presiunii acestora și multe altele.

Acest lucru va permite managementului să aibă o viziune de ansamblu asupra întregului proces, permițând reducerea costurilor de reparație și timpilor de întreținere, urmărirea stocului în timp real cu o planificare îmbunătățită a cererii, consolidarea gestionării ciclului de viață al produsului și, în cele din urmă, îmbunătățirea satisfacției clienților.





Related Articles

Back to top button