Nou suflu in industria nucleara: reactoarele ambulante
sursa poza
Companiile americane producătoare de centrale nuclare au apelat la guvernul SUA pentru a lansa pe piaţă noua generaţie de reactoare. Săptămâna aceasta, Departamentul Energiei din SUA a făcut un anunţ important pentru industria nucleară: oficiul guvernamental a anunţat că va susţine lansarea pe piaţă a unui reactor nuclear modular, de mici dimensiuni, produs de compania Babcock & Wilcox.
Administraţia americană a anunţat că este dispusă să cheltuiască 452 milioane de dolari, de-a lungul a cinci ani, pentru a susţine această tehnologie. Susţinerea guvernului american reprezintă o veste excelentă pentru producătorii de centrale nucleare, ameninţaţi de preţul tot mai scăzut al gazului natural rezultat din exploatarea zăcămintelor de şist.
Compania din Charlotte, Carolina de Nord, a concurat cu alte 3 propuneri de reactoare pentru finanţarea guvernamentală. Departamentul Energiei a anunţat că va finanţa maxim jumătate din costurile de dezvoltare ale acestui nou tip de reactor.
Această inovaţie promite să dea un suflu nou industriei reactoarelor nucleare din SUA, care a întâmpinat numeroase piedici începând cu anii ’80. În acest moment, 4 reactoare nucleare obişnuite sunt în faza de construcţie în Carolina de Sud şi Georgia.
Noul tip de reactor, mic şi modular, poate produce aproximativ 180 de megawaţi de putere, aproximativ 20% din capacitatea unui reactor nuclear obişnuit, dar suficient de mult pentru a alimenta zeci de mii de locuinţe. Reactorul de mici dimensiuni este dotat cu o structură subterană de blocare a radiaţiilor, considerată a fi mai sigură şi mai puţin costisitoare decât structurile tipice reactoarelor obişnuite.
Reactoarele sunt modulare, astfel că pot fi construite într-o locaţie centrală şi livrate către clienţi, ceea ce ar reduce în mod considerabil costurile. Reactorul măsoară aproximativ 25 de metri în înălţime şi 4 metri în diametru, ceea ce permite transportarea sa către clienţi cu ajutorul căilor ferate. Costul ridicat al centralelor nucleare obişnuite este principalul motiv pentru care reactoarele de astăzi nu sunt competitive ca preţ în faţa centralelor pe bază de gaz natural.
E. James Ferland, CEO-ul companiei Babcock & Wilcox, afirmă că preţul de 1 miliard de dolari al acestui reactor îl face de 5-10 ori mai ieftin decât o centrală nucleară obişnuită. „Este o sumă mare, dar este mult mai accesibil decât reactoarele obişnuite, ceea ce înseamnă că numărul potenţialilor clienţi este mult mai mare”, a explicat Ferland.
Departamentul de Energie al SUA doreşte să susţină dezvoltarea tehnologiilor nucleare pentru că acest tip de energie nu emite gaze cu efect de seră. „Susţinerea guvernului este esenţială, deoarece costurile iniţiale sunt foarte ridicate, iar beneficiile vin mult mai târziu”, a explicat Ferland.
sursa