Stiri

Numărul investiţiilor anunţate în zona de agro şi zoo a crescut cu 75% în 2022

Numărul investiţiilor noi şi al proiectelor de construire de facilităţi bio şi zootehnice, în valoare de 300 de milioane de euro, a înregistrat o creştere cu 75% în primele patru luni din 2022 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit IBC Focus.

Această tendinţă se accentuează în contextul discuţiilor despre criza alimentară şi în condiţiile în care lanţurile de producţie şi distribuţie în zona de securitate alimentară sunt afectate din cauza conflictului militar din Ucraina.

„În prima parte a anului 2022 am observat o creştere cu 75% a investiţiilor în agribusiness, comparativ cu perioada similară a anului trecut. O posibilă explicaţie a acestei tendinţe poate fi pusă şi pe seama conflictului militar din Ucraina,” a declarat Andrei Spătaru, fondator IBC Focus.

Din analiza proiectelor de construcţii anunţate în primele patru luni ale anului 2022 în acest domeniu reiese că 56% dintre proiectele noi sunt proiecte zootehnice, iar 44% sunt agrotehnice.

În segmentul zootehnic, cele mai multe investiţii sunt fermele de bovine pentru lapte şi carne (43%), fermele suine reprezintă aproximativ o cincime (19%) din totalul investiţiilor anunţate în acest an, iar fermele de păsări (în special pui şi curcani) – 15%. De asemenea, fermele ovine au o pondere de 13%, iar fermele piscicole reprezintă 10% din investiţiile noi.

Judeţele cu cele mai numeroase investiţii noi în domeniul agricol
Related Articles

Back to top button