Stiri

Olandezii vor sa deschida o ferma de nurci si la Feldioara

sercaia_fabrica_nurci

Olandezii care vor inaugura luna viitoare prima fermă de nurci din România în comuna Şercaia au demarat demersurile pentru construirea unei a doua astfel de ferme, în comuna Feldioara din judeţul Braşov. Potrivit primarului comunei, Sorin Taus, aceasta se va întinde pe o suprafaţă de 10 hectare, suprafaţă identică cu cea pe care se va întinde ferma din Şercaia.
Olandezii au investit în ferma din Şercaia 12,5 milioane de euro, o sumă asemănătoare urmând a fi investită şi în ferma din Feldioara. Olandezii au luat decizia de a investi în România după ce în 2012 parlamentarii olandezi au decis să înăsprească legislaţia privind exploatarea acestor animale şi interzicerea treptată a acestor ferme în Olanda, urmând ca acestea să devină ilegale din 2024. În faţa unei astfel de decizii politice, crescătorii olandezi de nurci şi-au văzut profitul în pericol şi au luat cu asalt estul Europei, ţările în care legislaţia privind violenţa împotriva animalelor este mai permisivă. Investitorii olandezi susţin că mai deţin astfel de ferme şi pe continentul american, dar şi în Polonia sau Lituania, o altă ţară vizată fiind Republica Moldova.
Angajaţii care se vor ocupa de creşterea şi sacrificare animalelor vor proveni din rândul localnicilor, autorităţile asigurându-se că vor exista 50 de locuri de muncă asigurate.
Până în 2012, Olanda concentra 9% din producţia mondială anuală de blană de nurcă, în timp ce Danemarca şi China deţin supremaţia şi concentrează, împreună peste jumătate din efectivul de nurci crescute în ferme.  Astfel, în 2011, companiile olandeze au produs 4,9 milioane de blănuri, comparativ cu cele 15 milioane produse în Danemarca şi cele 13,5 milioane, în China. În urma deciziei de interzicere a acestor ferme, crescătorii vor fi recompensaţi de guvern pentru investiţia pe care au făcut-o în afacere.

Sursa
Related Articles

Back to top button