Stiri

Pandemia a cauzat scăderi drastice in producția la nivel global

Producția la nivel global a dat semne pozitive abia în al treilea sfert al anului 2020

Anul 2019 a încetinit producția la nivel global, iar această problemă a fost accentuată de criza economică provocată de pandemia COVID-19. Recesiunea economică a fost severă în prima jumătate a anului 2020. Având în vedere resticțiile impuse pentru limitarea răspândirii virusului, o scădere drastică a economiei era așteptată.

Al treilea sfert al anului 2020 a debutat în termeni pozitivi pentru economia globală, astfel încât majoritatea ramurilor economice au prezentat semne de redresare. Totuși, viitorul rămâne incert, dat fiind al doilea val de restricții impuse în luna octombrie și care vizează diferite țări puternic industrializate.

Cea mai puternică recesiune economică de la criza mondială din 2008/2009

Pandemia COVID-19 a provocat cea mai puternică recesiune economică de la criza din 2008/2009. Datele arată că în timpul fostei crize mondiale producția a scăzut considerabil timp de un an, însă au fost raportate creșteri semnificative în trimestrele ce au urmat.

Creșterea procentuală a producției globale în raport cu anii precedenți

Situația pandemică forțează în continuare guvernele din întreaga lume să intervină în economiile lor, dat fiind faptul că ratele de infectare au început să crească iar în luna octombrie în multe țări cu industrii puternice.

Influența pandemiei asupra producției europene

Producția la nivelul țărilor industrializate din România a scăzut cu 5.9% în al treilea sfert al anului 2020. Țările cu cele mai mari sectoare de producție au fost și cele mai afectate de criza provocată de COVID-19. Cea mai puternică scădere în sectorul producției a fost înregistrată în Germania (10.2%), urmată de Franța (7.3%), Spania (5.5%) și Italia (4.6%).

*Aceste date au fost preluate dintr-un studiu publicat de Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială.

Producția industrială în România: statistici cu privire la anul 2020

Luna martie a reprezentat și debutul scăderii producției industriale în România pentru anul 2020. Așadar, în luna respectivă producția industrială a scăzut faţă de luna precedentă  ca serie brută cu 3,4%. Mai mult, față de luna martie a anului precedent, aceasta a scăzut cu 12,7% ca serie brută.

Acest trend negativ al producției industriale în raport cu luna precedentă se menține până în iunie, când este înregistrată prima creștere a anului 2020. Producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 19,0% ca serie brută, însă comparativ cu luna corespunzătoare a anului anterior, aceasta a înregistrat o scădere de 11,3%.

În luna august producția industrială s-a confruntat cu o scădere de 10,5% ca serie brută comparativ cu luna precedentă, dar a crescut cu 3,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Lunile septembrie și octombrie s-au situat pe un trend ascendent. În noiembrie, însă, producția industrială a scăzut cu 4,8% ca serie brută comparativ cu luna precedentă.

*Aceste date au fosr preluate de la Institutul Național de Statistică. 




Related Articles

Back to top button