Stiri

Parcul Industrial Bistrita Sud ar putea fi inaugurat la finele lui 2014

Primele firme care vor ocupa spații în această locație sunt companii bistrițene, ele urmând să profite de avantajele investirii în viitorul parc: utilități moderne și la cheie, scutiri de taxe și impozite locale, posibilitatea accesării de finanțări nerambursabile sau scheme de ajutor de stat. Aceste companii vor ocupa în total aproximativ 10.000 mp, adică 6% din suprafața utilă a platformei și vor crea între 40-60 locuri de muncă.

bistrita

Începând cu luna aprilie 2014, lucrările de construcție ale Parcului Industrial Bistrița Sud, primul parc industrial din județul Bistrița Năsăud, sunt în plină desfășurare. Antreprenorii, Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj (Strabag) și Serbis Bistrița, sunt hotărâți să finalizeze chiar înainte de termen, astfel încât finalul lui 2014 ar putea însemna inaugurarea platformei industriale.

Ce strategie are însă conducerea parcului industrial pentru atragerea investitorilor?

Conducerea parcului industrial așteaptă cu nerăbdare finalul anului, deoarece există deja o listă cu investitori interesați de parcelele și de celelalte facilități ce le vor fi puse la dispoziție. Majoritatea sunt firme locale care doresc să-și extindă afacerea, profitând astfel de avantajele investirii în viitorul parc: utilități moderne și la cheie, scutiri de taxe/impozite locale, posibilitatea accesării de finanțări nerambursabile sau scheme de ajutor de stat. Aceste companii vor ocupa în total aproximativ 10.000 mp, adică 6% din suprafața utilă a platformei și vor crea între 40-60 locuri de muncă.

După mai multe vizite în parcurile industriale importante din România, învățând din experiența altora, managerul parcului industrial Bistrița Sud este conștient că are nevoie de un investitor “ancoră”, de dimensiuni serioase, ori măcar cu un nume sonor. După aceea, totul devine mai simplu, investitorul respectiv atrăgând după sine alte companii, în general din același domeniu, furnizori, colaboratori etc.

Principala caracteristică a strategiei de dezvoltare a Parcului Industrial Bistrița Sud o reprezintă schimbarea paradigmei de afaceri, în special prin abordarea unei atitudini pro-active, chiar agresive, în ceea ce privește promovarea parcului industrial.

Concentrarea va fi pe atragerea de afaceri care produc valoare adăugată mare, folosesc tehnologie modernă și sunt foarte inovative. De asemenea, parcul vizează atragerea în special a capitalului autohton, dacă se poate chiar local, readucând la viață celebrul îndemn liberal ”Prin noi înșine!”. Se va folosi conceptul de ”mix de finanțare”, care constă în utilizarea capitalului privat (în special autohton) și a finanțărilor nerambursabile. De asemenea, se are în vedere transferul tehnologic, în special de la firmele ce folosesc tehnologii de vârf, prin crearea de societăți mixte (joint ventures) și înființarea de vehicule investiționale dedicate (Special Purpose Vehicles – SPVs).

În acest sens, s-au trimis mai multe oferte spre companii high-tech din străinătate – SUA, Marea Britanie, Norvegia, Germania, Austria și Finlanda și s-au demarat discuții cu fonduri private de investiții care ar putea să finanțeze aceste firme mixte, prezente în viitorul parc industrial.
Se va depune un proiect pentru obținerea de fonduri nerambursabile – în Programul Operațional Sectorial – Creșterea Competitivității Economice (2014 – 2020) – în vederea realizării unui accelerator de business, un concept foarte modern și uzitat în parcurile industriale din Europa și SUA.

Despre parcul industrial Bistrița Sud

Parcul Industrial – reprezintă o platformă de dezvoltare a producției și serviciilor, generatoare de locuri de muncă și bunăstare – fiind un cadru instituțional modern, care oferă acces la infrastructură fizică, servicii și facilități de producție investitorilor.

Parcul Industrial Bistrița Sud, situat în localitatea componentă Sărata, al cărui acționar unic este Consiliul Local Bistrița, a obținut titlul de parc industrial prin Ordinul Ministerului Administrației și Internelor nr. 262/20.11.2012. Proiectul, în valoare de cca. 10 milioane euro, este realizat cu ajutorul fondurilor europene și are rolul principal de a revigora industria din zonă și de a crea noi locuri de muncă. Parcul se va întinde pe o suprafață de 30 de hectare, iar suprafața utilă va fi de 180.000 mp. Potrivit proiectului, după doi ani de la finalizarea construcției, gradul de ocupare trebuie să ajungă la 26%.

Sursa
Related Articles

Back to top button