Stiri

Piața muncii se diversifică: Angajați români nemulțumiți, înlocuiți cu ușurință

Tot mai mulți români nemulțumiti de locul de muncă doresc să se reprofileze. Astfel, în multe dintr domenii, cu precădere în construcții, se practică importul de forță de muncă din afară pentru a suplini dinamica de pe piața de muncă din țara noastră. Străinii rămân o perioadă mai lungă de timp, în vreme ce românii schimbă tot mai des locul de muncă.

Conform unui studiu realizat în luna aprilie a acestui an de către eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, 42,5% dintre angajați plănuiau să-și schimbe locul de muncă în următoarele trei luni. Alți 14,1% dintre respondenți voiau să facă această schimbare în maximum 6 luni, astfel încât, cumulat, aproape 6 din 10 angajați vor să își găsească un alt loc de muncă.

Salariul-un factor important
„Salariul este principalul motiv pentru care românii vor să-și dea demisia. Următorul lucru care îi nemulțumește este legat de lipsa oportunităților de dezvoltare personală și profesională. O parte destul de importantă dintre cei care au participat la studiu spun că vor să schimbe domeniul sau că au nevoie de un job care să le ofere un echilibru între viața personală și cea profesională și să reducă numărul de ore lucrate peste program. „ declară Bogdan Badea, CEO eJobs România.

BestJobs, o altă platformă importantă de recrutare online a efectuat în perioada 1 -13 septembrie 2019, pe un eșantion de 1.105 de utilizatori de internet un sondaj care demonstrează că peste jumătate dintre angajați au în plan să ceară o mărire salarială sau să își caute un nou loc de muncă până la finele acestui an, nivelul insuficient al veniturilor fiind principala nemulțumire a acestora.

Paradoxul angajaților
În vreme ce angajații români iau în calcul job-ul în străinătate date fiind nivelurile salariale mult mai ridicate din alte țări, muncitorii asiatici devin soluția în România.

Un sfert dintre companiile care au participat la studiul PayWell 2019 realizat de PwC România iau în calcul importul de forță de muncă pentru a-și acoperi deficitul de angajați, cererea fiind, în special, pentru muncitori necalificați sau sezonieri. Companiile care și-au exprimat această intenție provin preponderent din sectoare precum hoteluri și restaurante, construcții sau agricultură.

Pe InterantionalWorkFinder, în domeniul construcțiilor, avantajele recrutării de personal asiatic sunt înscrise astfel:
✔ Asiaticii vin să muncească pentru minimum 2 ani, oferindu-vă stabilitate
✔ Disponibilitate pentru muncă prelungită
✔ Trăsături definitorii: loiali, dedicați, respectuoși, responsabili și zâmbitori

Sursă fotografie: unsplash.com

Domeniul construcțiilor
Totuși, costurile pe care le au angajatorii cu importul forței de muncă au crescut substanțial, în 2019, în construcții, după ce Guvernul a decis că în acest domeniu trebuie să existe cel mai ridicat prag minim salarial. Astfel, la nici măcar două luni după ce parlamentarii au scăzut costurile păstrării străinilor la muncă, guvernanții le-au crescut pentru domeniul construcțiilor, aflăm de pe avocatnet.ro.

De la 1 ianuarie 2019, Executivul a stabilit, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018 că, în domeniul construcțiilor, trebuie asigurat un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei.

În acest sens, deși s-a dorit ca domeniul construcțiilor să sporească numărul angajatorilor, în special străini, această hotărâre n-a ajutat la suplinirea forței de muncă, ci a devenit mai mult sau mai puțin o piedică.

Autor: Georgiana Dănila




Related Articles

Back to top button