Stiri

Prahova – judetul cu cele mai multe parcuri industriale din tara?

Prahova a fost în mod tradițional un județ puternic industrializat, iar închiderea, după Revoluție, a unor rafinării sau fabrici mari a fost compensată, în timp, prin atragerea de noi investiții.

În timp ce alte zone ale țării ”au murit” odată cu închiderea unor fabrici și uzine, Prahova s-a menținut, în același context economico-social, în topul județelor României care au o industrie puternică, fenomenul de decădere fiind combătut prin atragerea de investitori.

Parc1

”În momentul în care a picat un anumit gen de industrie, și în zona rafinăriilor și în cea de producție, cum a fost, de exemplu, 1 Mai, au venit în parcurile industriale societăți similare care au suplinit inexistența celor care au fost înainte, cu altă tehnologie, cu alte restricții în domeniul producției decât ce era înainte și consumuri mult mai mici. Prahova este un pol industrial, mai ales în această regiune, noi având aici o industrie dezvoltată pe mai multe laturi”, a explicat, pentru AGERPRES, administratorul public al județului, Fabioara Ionescu.

În ceea ce privește parcurile industriale, există o oarecare incertitudine cu privire la zona în care s-a creat prima astfel de structură la nivelul țării. Cert este că, momentan, cele mai multe astfel de poluri investiționale se află în județul Prahova, care găzduiește și cel mai mare parc industrial privat din Europa de Est destinat activităților logistice.

”În comparație cu alte județe, în Prahova sunt localizate cele mai multe proiecte, respectiv 12 parcuri industriale. (…) Potrivit datelor pe care le deținem, în parcurile din județul Prahova activează 12.000 salariați, în timp ce la nivel național sunt înregistrați 44.117 salariați”, se arată într-o informare transmisă AGERPRES de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

Conform datelor oferite de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Prahova, opt dintre cele 12 parcuri industriale sunt cu administrare publică, șapte având ca unic acționar Consiliul Județean Prahova, iar unul Consiliul Local Vălenii de Munte.

Alte patru parcuri industriale sunt cu administrare privată, trei dintre ele fiind investiții belgiene.

”Parcurile industriale reprezintă un punct de atracție atât pentru investitorii români, cât mai ales pentru cei străini în Prahova. (…) Prahova este un județ răsfățat din punctul de vedere al investițiilor străine. Avem 2.340 de firme cu capital străin sau mixt. Din punctul de vedere al numărului de firme, Italia e pe primul loc cu aproape 25%, urmează Germania, Turcia, Franța, SUA. Suntem județul cu cel mai mare număr de firme cu capital american din România datorită profilului industriei petroliere din Prahova”, a declarat președintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu.

Parcul Industrial Ploiești (PIP), care a fost creat la începutul anului 2002 având ca unic acționar Consiliul Județean Prahova, funcționează acum în patru zone, respectiv Ploiești, Urlați, Mizil și Ciorani, suprafața totală a acestuia fiind de 219 hectare.

Parc2

Parcurile de la Ploiești și Urlați sunt ocupate în totalitate, autoritățile căutând investitori pentru celelalte două de la Mizil și Ciorani.

În Parcul Industrial Ploiești își desfășoară activitatea peste 60 de companii cu capital românesc, japonez, olandez, german, american și italian, din domenii de activitate diverse, printre care producție de echipament pentru extracție petrolieră, producție de componente electrice pentru motoare și autovehicule, fabricarea de ambalaje, producție de betoane, adezivi și alte materiale de construcții, producție de mase plastice, detergenți, cosmetice, producție de huse pentru scaune de automobile, producție de mobilier, de energie solară, activități logistice, comerț cu diverse mărfuri și produse.

Parcul Industrial Plopeni are o suprafață de 38 de hectare, cele 25 de companii cu capital românesc și străin având 850 de angajați, în timp ce Parcul Industrial Brazi are 46 de hectare, aici funcționând 16 companii.

De asemenea, în Prahova Industrial Parc funcționează, pe 28 de hectare aferente, 34 de companii.

Cel mai nou parc industrial cu capital public din județ, înființat anul trecut, este cel de la Bărcănești, acestuia fiindu-i alocate 89 de hectare de teren.

Vrei sa vezi ce proiecte s-au anuntat chiar la tine in judet? Contacteaza-ne

Potrivit administratorului public al județului, Fabioara Ionescu, parcul este în curs de dezvoltare, Consiliul Județean alocând fonduri pentru realizarea infrastructurii acestuia.

În ceea ce privește parcurile industriale private, pe teritoriul județului Prahova există patru astfel de structuri.

Conform datelor oferite AGERPRES de CJ Prahova, Ploiești West Park, situat pe teritoriul comunei Ariceștii Rahtivani, este cel mai mare parc industrial privat din Europa de Est destinat activităților logistice. Acesta are o suprafață de aproape 290 de hectare, aici activând, deocamdată, 27 de companii.

Sursa
Related Articles

Back to top button