Stiri

Preturile productiei industriale au crescut cu 0,3%

În luna iunie 2013, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale din România au crescut în medie cu 0,3%. Preţurile producţiei industriale pe piaţa externă au crescut cu 0,8%. Preţurile producţiei industriale pe piaţa internă s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.
Faţă de luna iunie 2012, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 2,8%, cu 2,1 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 4,1 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă.

Preţurile produselor din industria bunurilor de capital şi cele din industria bunurilor de uz curent, determinante pentru evoluţia lunară a preţurilor producţiei industriale
Comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri: în industria bunurilor de capital (+0,5%), industria bunurilor de uz curent (+0.3%), industria bunurilor intermediare (+0,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,2%) şi industria energetică (+0,2%).
Comparaţie anuală
Preţurile produselor energetice şi bunurilor de uz curent: peste nivelul de 2,8%, înregistrat pentru total industrie
În luna iunie 2013, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice şi la bunurile de uz curent: cu 6,1% şi respectiv cu 6,0%.
Celelalte mari grupe industriale au înregistrat creşteri de preţ sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, au fost tranzacţionate la un preţ mai mare cu 2,2% bunurile de folosinţă îndelungată. Preţurile producţiei industriale la bunurile de capital nu au înregistrat modificări semnificative, iar cele ale bunurilor intermediare au scăzut cu 0,1%.
Sumar metodologic
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia medie a preţurilor mărfurilor industriale produse în România şi vândute direct de producători, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă.
IPPI este calculat ca medie ponderată, folosind evoluţia lunară a preţurilor şi ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezintă importanţa relativă a fiecărui produs în totalul producţiei industriale, folosind ca variabilă cifra de afaceri inregistrată în anul 2010.

Sursa
Related Articles

Back to top button